Zamioculcas zamiifolia

Diskusija o boleznih in škodljivcih sobnih rastlin.
Vse o boleznih rastlin si preberite na http://www.eksotika.si/bolezni-in-varstvo-rastlin.html

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Zamioculcas zamiifolia

OdgovorNapisal/-a Dewey » 09 dec 2009, 22:49

Pozdravljeni.

Pred kakim mesecem sem dobila zamifolijo in že takoj na enem listu opazila eno dolgo rjavo brazdo, oz. brazgotino, ne vem kako bi drugače temu rekla. Videti je kot neka globoka rjava zareza, ki se pozna tudi na spodnji strani lista... Najprej sem mislila, da ni nič takega, pred nekaj dnevi pa sem opazila podobne zarezice še na dveh-treh listih, le da so te še zelo majhne.
Zdaj sem na enem steblu (ne na temu, kjer je list z zarezo) opazila, da so se štirje listi nagubali (vsi štirje imajo na približno istem mestu naguban rob). Kaj je narobe s to mojo rastlino?

Sicer je zelo lepa, listi so temno zeleni, razen manjših (mlajših?) vejic, ki imajo še svetlo-zelene liste, večina listov je gladkih in se lepo svetijo, le za te zareze me skrbi. Mogoče kdo ve kaj naj bi povzročalo te zareze?

Prosim za kako mnenje, nasvet...
Dewey
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 8
Pridružen: 21 nov 2009, 15:49

OdgovorNapisal/-a FURBI » 11 dec 2009, 12:15

slikaj pa nalepi sliko, bo lažje prepoznat
tudi robida je lahko lepa ;-)
Uporabniški avatar
FURBI
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 82
Pridružen: 31 jan 2008, 16:12
Kraj: sežana

OdgovorNapisal/-a Dewey » 11 dec 2009, 12:44

http://img6.imageshack.us/i/09122009043l.jpg/

Ne vem če se tole dobro vidi. Slikano s telefonom, ker nimam fotoaparata... Sicer sem jo skušala slikat že milijonkrat pa je svetloba ali preveč močna ali pa prešibka.

Na sliki zdaj vidim tudi nek rjav madež poleg zareze, vendar tega dejansko na listu ni. Najbrž le posledica slabe kvalitete slike...
Dewey
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 8
Pridružen: 21 nov 2009, 15:49

OdgovorNapisal/-a quo_vadis » 11 dec 2009, 20:39

Morda je bila rastlina poškodovana in so bili ti listi stisnjeni oziroma nalomljeni ter se sedaj kažejo posledice.

Pogosto opazuj rastlino in spremljaj spremembe. Bodi pozorna na kakšne škodljivce (npr. kaparja) in ukrepaj. Lahko je tudi reakcija na spremembo okolja (svetloba, toplota, nega) in se bo kmalu "sprijaznila" z novo gospodarico. :wink: Če bo izgubila nekaj listov, ne bo hudega, saj se bo ob ugodnih rastnih pogojih ponovno razrastla.

Dobri pogoji za lepo rast v zimskem času pa so:
- je v obdobju mirovanja, zato ji ustreza 16 - 18°C
- najraje ima polsenco (močno sonce povzroči rjave lise na listih)
- ni je potrebno vlažiti po listih, ker to pravtako povzroča lise na listih;
- pozimi zalivamo le malo z uležano vodo sobne temperature.

Zamija je kar trdoživa sobna rastlina, zato sem prepričana, da ti bo nudila v bodoče še veliko veselja.
Želim vam prijazen dan.
http://quovadis.moj-album.com/
quo_vadis
Guru
Guru
 
Prispevkov: 155
Slike: 0
Pridružen: 15 dec 2007, 20:13
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Dewey » 11 dec 2009, 21:48

Ta list je imel zarezo že tisti prvi dan, ko sem jo dobila in je čisto možno, da je bila res že prej poškodovana... Zdi pa se mi, da je včasih ta zareza manjša, oz. tanjša. Nisem čisto prepričana, ampak po pršenju listov (vestno upoštevam navodila Zalivalčka :D) se mi zdi, da zareza ni več tako izrazita. Sicer je na otip v tem zarezanem delu list otrdel, kot bi se osušil, nekako olesenel. Po pršenju pa je malo mehkejši in malo manj opazen. Bolj me skrbijo na novo nastale zareze na nekaterih drugih listih... No, mogoče imaš prav in je res le posledica prejšnjega slabega ravnanja.

Mislim, da kar dobro pazim nanjo. Na približno 5-7 dni obrišem vsak list z vlažno (v postano vodo namočeno) vatico, ker se kar hitro zaprašijo, pa tudi vsake toliko časa jo malo pregledam z vseh možnih kotov, zato mi težko kaj uide. No, danes npr. sem opazila, da tam kjer so bili štirje nagubani listi, so sedaj nagubani samo še trije, eden se je kar malo poravnal, tako da mi ni nič jasno kaj se dogaja...

Sicer ji je očitno kar všeč pri meni, na enem steblu sem že opazila zametek novega lista (vsaj upam, da je to to) in, če dobro vidim, je/bo razvila tudi tri cvetove! Namreč tik ob treh največjih steblih je iz zemlje pokukalo nekaj rjavega, oz. rjavo-zelenkastega kar spominja na dva tesno skupaj zvita listka... Je možno, da proizvede cvetove takorekoč sredi zime?! Navsezadnje, po tistem kar sem prebrala, ni tako enostavno doseči, da zamifolija zacveti.

quo_vadis je napisal/-a:Dobri pogoji za lepo rast v zimskem času pa so:
- je v obdobju mirovanja, zato ji ustreza 16 - 18°C
- najraje ima polsenco (močno sonce povzroči rjave lise na listih)
- ni je potrebno vlažiti po listih, ker to pravtako povzroča lise na listih;
- pozimi zalivamo le malo z uležano vodo sobne temperature.

Zamija je kar trdoživa sobna rastlina, zato sem prepričana, da ti bo nudila v bodoče še veliko veselja.


Ja, to za preveč zalivanja in vlaženja sem že slišala, da ni dobro pretiravat. Vendar ne vem, zakaj je ne bi občasno pršila po listih. Poleg tega je v prostoru, kjer jo imam, konstantna temperatura 21-23 stopinj in pa dokaj suh zrak. Pršim jo na 10-15 dni in večje kaplje po pršenju takoj popivnam z vatico, zalivam pa jo enkrat na mesec, torej, do sedaj sem jo zalila le enkrat in od tega je že 14 dni, tako da od takrat kakšnih večjih sprememb, razen že omenjenih, nisem opazila. Moram pa priznati, da je to moja prva rastlina in da nimam pojma o rastlinah, ravnam se bolj po nekem notranjem občutku (in, seveda, s pomočjo Zalivalčka :lol:). Sem se pa takoj navezala nanjo in res ne bi rada naredila kakšne napake.

Khm, no, pa sem se razpisala. :oops:
Dewey
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 8
Pridružen: 21 nov 2009, 15:49

OdgovorNapisal/-a dusanh » 13 dec 2009, 19:36

Držite se navodil Zalivalčka in z vašo rastlino bo vse v redu. Iz slike se res ne da videti kakšne so poškodbe in te male zarezice. Zato uporabite Eksotika.si v naslovu kjer je opisano več bolezni rastlin ali pa poglejte na http://www.eksotika.si/bolezni-in-zasci ... e-usi.html kjer je nekaj o kaparjih ter primerjajte z vašimi poškodbami.
Prav tako si nekaj o zamifolii lahko preberete na http://www.hrovatin.com/slo/katalog/det ... stlina=510 .
Zmeraj prvo uporabite te podatke in če o neki rastlini ni nič napisano potem vprašajte.
Lahko jo pršite po listih, skratka ravnajte po navodilih Zalivalčka in ne upoštevajte drugih nasvetov. Če ni v vegetacijskem obdobju jo pozimi ne zalivajte, začnite šele v začetku marca.
V primeru da je rastlina mlada, to je vsega nekaj stebelc z listki in se bodo listki začeli gubati, dodajte malo vode.
Rastno obdobje je lahko tudi pozimi . Pri meni je ravno sedaj pognala vsaj 10 novih poganjkov z listki in v tem primeru je potrebno rastlino tudi zaliti, drugače se bodo listki posušili. Je v kotu dnevnega prostora, na polsvetlem mestu, na 18 do 22 stopinj C. Letos so novi poganjki začeli rasti že februarja meseca in potem celo poletje nič do sedaj. Kakor opažam verjetno ni vezana na letni čas temveč potrebuje daljše obdobje suše in potem požene nove poganjke. Ker so bile temperature v oktobru (takrat je še bila na balkonu) precej nizke nisem nič zalival, prav tako ne novembra.
Pravo ime rastline je Zamioculcas zamifolia in ne kot sem zasledil v reviji Gaia, kjer jo je neki strokovnjak poimenoval kar Zamia Zambiacalous Zamiafolice. Ker me je zanimalo od kod tako ime sem našel izvor na http://www.carlsbadcreations.net/Photos/ZamInSilver.jpg . Stručko je sliko z imenom vred prenesel naravnost v revijo Gaia. Prav tako navaja sledeče: Če kaktuse hranimo pozimi pri temperaturi 8 stopinj C jih moramo zalivati na 20 -30 dni saj jim tako zagotovimo cvetenje prihodnje leto. Če boste to slučajno upoštevali spomladi ne bo več kaktusov ker bodo zgnili.
Tudi jaz sem se kar malo preveč razpisal zato naj bo zaenkrat dovolj.
Vsem želim prav lep pozdrav
Hrovatin exotica
Specialist za kaktuse in eksotične rastline

Hrovatin exotica - www.hrovatin.com
Internet Zalivalček - www.zalivalcek.com
Flower Servant - www.flowerServant.com
Uporabniški avatar
dusanh
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 333
Slike: 25
Pridružen: 09 apr 2003, 15:20
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Dewey » 13 dec 2009, 22:21

Ja, že takoj, ko sem jo dobila sem se lotila brskanja po internetu in odkrila ravno ti dve strani, ki ste mi ju priporočili. Na straneh eksotika.si sem prečesala vse kar je napisanega o boleznih in škodljivcih, ampak po opisih in priloženih slikah enostavno nič od tega ne ustreza stanju mojega lista z zarezo. Je možno, da gre res za kakšnega škodljivca, ampak da je zaenkrat še neopazen? Glede na to da se ta zareza ni bistveno spremenila od prvega dne, torej že mesec dni, res ne morem določiti kakšne podobnosti s katero od naštetih bolezni. Edino kar je novega so dve ali tri nove zarezice na drugih listih, ki pa se tudi zaenkrat še ne širijo...

Tudi moja zamifolija je v kotu, na tleh, pod velikim oknom, ki je vgrajeno tako visoko, da sonce nikoli direktno ne posije v ta kot, sploh pa je JZ lega, tako da je čez dan dovolj svetlo, kljub temu pa ni neposredno izpostavljena sončnim žarkom. Skrbi pa me malo višja temperatura (21-23 stopinj) od tiste, ki je predvidena za zimske razmere in pa nekoliko suh zrak, namreč, po tem kar sem prebrala, ravno preveč topel in suh zrak ustvarja dobre pogoje za razne uši, pršice... No, kot sem že rekla, upoštevam navodila Zalivalčka, kjer so pa te razmere tudi upoštevane + redno čiščenje listov in razen teh zarez in treh nagubanih listov drugih težav ni.
Dewey
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 8
Pridružen: 21 nov 2009, 15:49

OdgovorNapisal/-a Dewey » 16 dec 2009, 15:58

Včeraj sem na eni od manjših vejic opazila rjavo liso na spodnji strani lista, list je videti na tem delu razžrt, izsušen, in se tudi že počasi guba navzdol. Lise pa ne morem odstraniti z nohtom. Na istem listu je tudi še ena tvorba, podobna tej, ki pa je manjša… Nekako je tole še najbolj podobno krastavi bolezni, nisem pa prepričana…

Še nekaj: ko sem dvignila lonček, me je tam čakala korenina, ki je za več kot 2 cm štrlela iz ene od luknjic v lončku. Bom zdaj morala rastlino presaditi? Res so stebla kar nagnetena, sem pa nekje na temu forumu prebrala, da zamifoliji bolj ustreza tesen lonček, je pa seveda vprašanje koliko utesnjenosti sploh lahko prenese. Tule je še slika: http://img191.imageshack.us/i/10112009030.jpg/

Lonček je visok 12 cm, s 15 cm premerom, v njem pa se trenutno stiska 13 stebel različne velikosti – 5 stebel je že čisto razvitih, najvišje pa meri 50 cm, potem pa so tu čisto mlade vejice in pa še dva lista, ki štrlita iz zemlje – tisti manjši, pri katerem iz zemlje štrli le konica, je čisto rumen. No, in zdaj so tu še trije novi poganjki.

Bi jo bilo smiselno presaditi? In, če gre res za krastavo bolezen, naj prizadeta lista kar odrežem? Koliko naj bi bila tale zamifolija sploh stara? Hvala za vse dozdajšnje in vnaprejšnje odgovore.
Lep pozdrav.
Dewey
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 8
Pridružen: 21 nov 2009, 15:49

OdgovorNapisal/-a Dewey » 12 jul 2010, 17:42

Dewey je napisal/-a:Včeraj sem na eni od manjših vejic opazila rjavo liso na spodnji strani lista, list je videti na tem delu razžrt, izsušen, in se tudi že počasi guba navzdol. Lise pa ne morem odstraniti z nohtom. Na istem listu je tudi še ena tvorba, podobna tej, ki pa je manjša…


Omenjena lisa se je pred kakšnim mesecem začela širiti, ob rjavih lisah pa so črni robovi... Najbolj me skrbi to, da so se manjše rjave lise pojavile na drugih steblih, pri vseh je na zgornji strani lista vidna rjava pika (ki očitno kasneje zrase v večji madež, oz. liso...), pecelj pa je na spodnji strani črne barve... Bi mi lahko kdo znal pojasniti za kaj gre?

Slika prve poškodovane vejice:

http://img819.imageshack.us/i/12072010049.jpg/

In še druga, sosednja vejica:

http://img706.imageshack.us/i/12072010052.jpg/

Kot vidim, so zaenkrat prizadete samo spodnje, najnižje vejice, medtem ko novi poganjki in ostala višja stebla ne kažejo teh ''simptomov''... Kaj bi to lahko bilo? Kapar? Ali kakšna bolezen? Prosim, pomagajte.

Hvala,

LP
Dewey
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 8
Pridružen: 21 nov 2009, 15:49

OdgovorNapisal/-a Dewey » 30 jul 2010, 17:19

Res nihče ne ve?

Ne vem, kaj naj naredim, ker nekaj je očitno narobe in ne morem, oz. ne znam sama ugotoviti kaj bi to bilo... Zelo zanimivo se mi zdi to, da sicer očitno nič ne moti njene rasti, ker vidim še tri nove poganjke, skupaj s prejšnjimi šestimi je to kar devet novih stebelc odkar jo imam... Ampak me pa ravno to skrbi, da se to čudno stanje ne bi preneslo še na mlade poganjke, saj je očitno omejeno samo na nižja stebelca...

Sicer pa po vsem, kar sem prebrala o boleznih in škodljivcih, mi zdaj tole nekako zgleda kot neka bolezen gliv, ampak kako naj vem če je res to to... :cry:
Dewey
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 8
Pridružen: 21 nov 2009, 15:49

OdgovorNapisal/-a dusanh » 31 jul 2010, 07:55

Na starih vejah je običajno, da se pojavljajo rjavo do črne pege in lise, ker se veje začnejo sušiti in odmirati, kar je naraven pojav. Na spodnjem delu rastline ostanejo samo posušeni štrclji, kateri ne črpajo več hranilnih snovi iz zemlje ter tako dajo možnost novim mladim listom da se razvijajo. To se opazi zlasti pri rastlinah, ki so nekaj let v istem lončku, niso presajevane in niso bili odstranjeni odmrli deli stebel. Ker Zamifolia zelo hitro raste potrebuje tudi dognojevanje in presajevanje na 2 leti. Pri tem se odstrani odmrle in posušene liste. Če hočete obdržati celo rastlino morate uporabiti precej večji lonec, bolje pa je da se rastlina razdeli ter posadi v manjše lončke, že zaradi same velikosti in teže ene rastline.
Da se madeži prenašajo na mlade poganjke je verjetno zaradi izčrpane zemlje ter pomanjkanja hranilnih snovi.
Pri starih rastlinah je lonec tako poln korenin in bulb, da enostavno ne more sprejeti zadostne količine vode pri zalivanju, zato se voda dodaja v podstavek od koder rastline sama črpa vodo kolikor jo potrebuje.
LP
Hrovatin exotica
Specialist za kaktuse in eksotične rastline

Hrovatin exotica - www.hrovatin.com
Internet Zalivalček - www.zalivalcek.com
Flower Servant - www.flowerServant.com
Uporabniški avatar
dusanh
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 333
Slike: 25
Pridružen: 09 apr 2003, 15:20
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Dewey » 31 jul 2010, 15:41

Najprej najlepša hvala za odgovor. Moram reči, da ste me kar malo pomirili, ker sem res mislila, da gre za kakšno bolezen. Resnično upam, da imate prav…

Torej moja zamifolija enostavno potrebuje (še) več prostora. Presneto, presadila sem jo že dvakrat (prvič takrat decembra, ko je skoraj razneslo tisti ubogi lonček, v katerem je bila ko sem jo dobila, in drugič potem še spomladi) in tudi gnojilo dodajam na približno 3-4 tedne, ampak očitno res potrebuje še več prostora. Pri presajanju se mi je namreč zdelo, da so korenine utesnjene, ker sploh ne rinejo v globino, ampak se razporedijo tako, da sledijo obliki lončka in so usmerjene navznoter. In tudi pri zalivanju je vedno problem, ker se voda kar razlije po zemlji in ne ponikne takoj noter, ampak steče čez rob (ko sem jo presadila, je zemlja segala le do 2 cm pod robom, zdaj pa sega že čisto do roba lončka), zato bom vsekakor upoštevala vaš nasvet o zalivanju v podstavek. To se mi res zdi boljša možnost.

dusanh je napisal/-a:Če hočete obdržati celo rastlino morate uporabiti precej večji lonec, bolje pa je da se rastlina razdeli ter posadi v manjše lončke, že zaradi same velikosti in teže ene rastline.


Na žalost v tem stanovanju ne bom mogla imeti še ene ali celo več dodatnih rastlin, ker so vsi ostali koti ali zapolnjeni s pohištvom ali pa pretemni. Zato bi raje obdržala zamifolijo v tej obliki, saj je trenutno res na idealnem mestu. Glede na to, da je v tem edinem primernem kotu dovolj praznega prostora, razmišljam o nakupu velikega lonca, mogoče celo cvetličnega korita, ki bi bilo dovolj globoko, da se korenine lepo razporedijo in da rastlina bolj svobodno zadiha. Toda, kaj lahko zdaj naredim s temi poškodovanimi, oz. izsušenimi vejicami? Naj kar odrežem stran liste, ki so se začeli sušiti in pustim samo prazna stebelca, ali pa odrežem kar cela stebelca, da razredčim rastlino? Bi ji to škodilo ali koristilo?
Dewey
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 8
Pridružen: 21 nov 2009, 15:49


Vrni se na Bolezni sobnih rastlin

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost