PAJKOVCI PRŠICE (TETRANYCHIDAE)

Diskusija o boleznih in škodljivcih sobnih rastlin.
Vse o boleznih rastlin si preberite na http://www.eksotika.si/bolezni-in-varstvo-rastlin.html

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

PAJKOVCI PRŠICE (TETRANYCHIDAE)

OdgovorNapisal/-a dusanh » 09 feb 2019, 19:18

V prvih spomladanskih toplih dnevih svetujem, da pazljivo, najbolje s pomočjo povečevalnega stekla, pregledate svoje rastline po dolgotrajnem zimskem počitku. Takrat se namreč tudi pajkci prebudijo iz zimskega spanja in se začnejo pospešeno razmnoževati. Bodite pozorni zlasti na spodaj navedene bolezenske znake.

Bolezenski znaki: pegavost listov, rumenenje listov, sivosrebrni listi, venenje listov, odpadanje listov, rdečkasti madeži, temnorjavi madeži

Pršice spadajo med najbolj nevarne rastlinske škodljivce, ki napadajo vse sobne rastline, kaktuse, sukulente, bonsaje in palme. Nimajo razdeljenega telesa, nimajo tipalk, nimajo krilc, večinoma pa imajo 4 pare nog. Ker so zelo majhni (0,25mm – 0,50mm) jih s prostim očesom zelo težko opazimo, zato moramo uporabiti povečevalno steklo ali lupo. V toplem in suhem vremenu se izredno hitro razmnožujejo, dočim hladen in vlažen zrak zavira njihov razvoj.
Ponavadi pajke opazimo šele takrat, ko je rastlina že močno okužena in jo je zaradi tega težko ozdraviti. Obvezno moramo pregledati še ostale rastline, saj se mali pajkci z vetrom, prepihom širijo po celem stanovanju.
Rastline pregledujemo v opoldanskem času, ko je toplo in takrat se hitro premikajo po površini lista. Ko se ozračje ohladi, mirujejo in jih je še težje opaziti. So različnih barv: rumene, rjave, oranžne in črne.
Če nismo sigurni ali so drobne pikice insekti ali ne, rahlo dahnemo z usti toplo sapo po okuženem delu in pikice se bodo zaradi toplote začele premikati. Rastlino lahko tudi obrnemo proti sončni svetlobi in opazili bomo izredno drobno mrežico, katero pletejo živalice.
Pri močnejših okužbah je zaščita izredno otežena, saj ponavadi ne znate pravilno pojasniti zakaj in kakšen strup potrebujete. Najbolje je, da okuženi list ali rastlino odnesete v rastlinsko apoteko kjer vam bodo svetovali katero zaščitno sredstvo uporabiti. Ne iščite pomoči v raznih cvetličarnah, kjer ponavadi zelo malo vedo o rastlinskih boleznih, saj pri nas ni obvezno vedeti kaj več o boleznih rastlin.
Uporabnikom so v prosti prodaji na razpolago bolj blaga sredstva, insekticidi na bazi ratslinskih ekstraktov, katera ponavadi ne pomagajo dosti. Za nakup močnejših strupov morate imeti potrdilo o pridobitvi znanja iz fitomedicine.
Nasvet:
Ob nakupu nove rastline, zlasti ob poceni akcijah v velikih trgovskih centrih, dobro preglejte celo lončnico. Obrnite jo proti sončni svetlobi in če je okužena s pršicami, boste opazili drobno pajčevino, težko vidno s prostim očesom.
Sedaj, ko smo v EU-ju, podjetja nakupujejo poceni rastline direktno pri vrtnarjih v Holandiji, Belgiji, kateri se preventivne zaščite ponavadi izogibajo, saj veliko stane.
Velikokrat sem namreč opazil že okužene rastline v prost prodaji.
Če želite naš nasvet, potrebujemo dva ali tri bližinska posnetka okužene rastline.
Slika
Slika
Hrovatin exotica
Specialist za kaktuse in eksotične rastline

Hrovatin exotica - www.hrovatin.com
Internet Zalivalček - www.zalivalcek.com
Flower Servant - www.flowerServant.com
Uporabniški avatar
dusanh
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 333
Slike: 25
Pridružen: 09 apr 2003, 15:20
Kraj: Ljubljana

Vrni se na Bolezni sobnih rastlin

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron