Karantena

Diskusija o boleznih in škodljivcih sobnih rastlin.
Vse o boleznih rastlin si preberite na http://www.eksotika.si/bolezni-in-varstvo-rastlin.html

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Karantena

OdgovorNapisal/-a dusanh » 31 okt 2019, 16:46

Za vse rastline, ki jih kupujete po raznih trgovskih centrih, cvetličarnah in ostalih trgovinah je potrebna karantena, če hočete svoje rastline ohraniti zdrave. Vse rastline iz uvoza so lahko okužene. Do vstopa Slovenije v EU je bila vsaka pošiljka cvetja, lončnic, dreves fito pregledana in to 2 krat .Pred izvozom so pošiljko pregledali fitopatologi države izvoza, ki so bili strokovnjaki za tovrstne preglede. Pred vstopom pošiljke v našo državo pa so rastline pregledali naši fitiči. Naši uvozniki so lahko rastline kupovali na borzi, ki je pod stalno vsakodnevno kontrolo Prodaja na borzi je dovoljena samo vzgojiteljem neokuženega cvetja, njihovi stekleniki so pod stalno kontrolo. Prav tako morajo zbrati zadostno število pozitivnih točk, katere se seštevajo skozi celo leto. Uporaba kemičnih pesticidov je strogo kontrolirana in njihov nakup obremeni firmo z negativnimi točkami. Uporaba prirodnih pesticidov in predatorjev nasprotno prinaša pozitivne točke, ki so pogoj za pridobitev dovoljenja borzne prodaje.Na borzi se prodaja samo 1 in 2 kvaliteta cvetja in lončnic. Cvetje, ki se ne proda v 2 dneh, avtomatsko pade v nižji cenovni razred, 3 ali 4 dan se že zmelje v kompost, čeprav je še uporabno.
Po pripovedovanju vzgojiteljev, ki svoje proizvode prodajajo na borzi, je sedaj stanje sledeče:
Po vstopu Slovenije v EU, fito-pregledi niso več potrebni. Posredniki v tujini,za naše uvoznike cvetje in lončnice kupujejo tam, kjer je pač ceneje, v rastlinjakih, ki so površno ali sploh niso pregledovani, so pa občasno škropljeni z cenenimi pesticidi. Vzgoja poteka takole: Rastline preventivno škropijo z insekticidi. Ne smejo jih prevečkrat uporabiti, ker se rast upočasni. Zato dodajajo hranila in s pospešeno rastjo se množijo tudi škodljivci, ki jih zopet strupijo z insekticidi, dokler se rastline ne prodajo, ponavadi na vzhodna tržišča. Čim manj škropljenja z pesticidi, rastline hitreje rastejo, prej so godne za prodajo.
Tako z rastlinami uvozimo razne insekte, ki se na listih in v zemlji ne opazijo. Rastline brez pregledov so tudi veliko cenejše in spadajo v tretjo ali četrto klaso po kvaliteti. Ko tako okuženo, poceni lončnico prinesete domov in preventivno ne uporabite vsaj Biokila, se potuhnjeni mrčes zopet razmnoži. Zato je zlasti pri cenenih rastlinah potrebna karantena. Najdete kotiček odmaknjen od ostalih rastlin ter preventivno parkrat škropite s poljubnim, najbolje naravnim BIO- insekticidom. Ko se po enem mesecu prepričate, da na kupljenih rastlinah ni škodljivcev, dobijo prostor med drugimi rastlinami.
Trgovski centri in cvetličarne, četudi slučajno opazijo okužbe, insekticidov ne uporabljajo zaradi možne zastrupitve kupcev in je to prepuščeno vam, ko jih prinesete domov.
V pehanju za čim večjimi dobički, cenene rastline pri nas prodajajo celo prehrambene trgovine kar na zahodu ni možno. Tam lahko prodajajo samo pred vhodom v trgovino, nikakor ne skupaj z živili.
Hrovatin exotica
Specialist za kaktuse in eksotične rastline

Hrovatin exotica - www.hrovatin.com
Internet Zalivalček - www.zalivalcek.com
Flower Servant - www.flowerServant.com
Uporabniški avatar
dusanh
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 317
Slike: 25
Pridružen: 09 apr 2003, 15:20
Kraj: Ljubljana

Vrni se na Bolezni sobnih rastlin

 


 • Sorodne teme
  Odgovori
  Ogledi
  Zadnji prispevek
 • Karantena
  Napisal/-a dusanh » 12 mar 2010, 10:29
  2 Odgovori
  9191 Ogledi
  Zadnji prispevek Napisal/-a dusanh Poglej zadnji prispevek
  23 mar 2010, 18:59

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron