začetnica

Biodinamika kot učinkovit, raziskan ter inovativen pristop dela z zemljo in živalmi, ki sočasno omogoča tudi osebni razvoj in učenje pri naravi kot učiteljici.

Moderator: LHASA

začetnica

OdgovorNapisal/-a piika » 19 mar 2011, 09:05

Pozdravljeni!
Letos bom imela prvič svoj vrt, zato se opravičujem, če je vprašanje čisto začetniško.
Posaditi imam namen kar nekaj zelenjave (paradižnik, paprika, kumare, bučke, rukola, ledenka, por, čebula, rukola, špinača, petršilj, blitva, brokoli in še kaj, mogoče krompir)
Brala sem, da je dobro razdeliti grede na 4 vrste: plodovke, korenovke, listnate rastline in tiste s cvetom in kolobariti. Kaj , če nimaš dosti cvetnih rastlin...seješ rože? Kako pri vas to poteka v praksi? A to pomeni, da ne moreš med paradižnik posejati petršilja?
Zanima me tudi katere rastline predlagate, da sadim skupaj. Brala sem, da je super korenje in čebula. Še kakšna ideja?
Pa še to, kaj se splača posejati v lončke (do sedaj sem paradižnik, papriko, čebulo) in kaj raje kar na prosto?
Hvala :)))
piika
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 12
Pridružen: 21 jan 2010, 18:55

Re: začetnica

OdgovorNapisal/-a urče » 20 mar 2011, 18:35

Če posadiš vrtnine v 4 vrste- korenovke, plodovke,... Je velika možnost da se bodo na tistem območju močno namnožili škodljivci. Najbolje je imeti na eni gredici vsaj 2 vrsti rastlin, da varujeta ena drugo pred škodljivci. Prav tako pa moramo tudi v tem primeru kolobariti. Posej tisti dve rastlini, ki piše da sta najbolji za skupaj. Glede paradižnika in sejanja v lončke je pa dobro, v primeru če hočeš paradižnike vzgojiti iz semena jih sedaj posej v jogurtove lončke, da razvijejo močne in zdrave korenine, ter zdravo steblo in liste, ter boš tako imela odlično sadiko, ki bo na vrtu lepo obrodila, pa še zgodnejši pridelek bo.
LP :D
rad imam vse vrste rastlin
urče
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 83
Pridružen: 28 avg 2009, 20:27
Kraj: Ilirska Bistrica

Re: začetnica

OdgovorNapisal/-a Klematis1 » 21 mar 2011, 11:54

Piika ....no fino, napisala sem ti obširen odgovor, a mi je žal ob potrditvi (zaradi poteka časa - in ponovnega vpisa gesla) vse izbrisalo - (MODERATOR ZAKAJ TAKO ?)


Sedaj samo kratek povzetek - nekaj sem glede mešanih posevkov že odgovorila pri temi "biodinamika".... Pri kolobarjenju si lahko pomagamo, tudi z vmesnimi posevki t.i. podornih rastlin - npr. facelija, ogorščica, detelja.... Vendar je npr. na 100 m2 vrtu kar težko dosledno izpeljati kolobarjenje ter zatem obdelovanje po setvenem koledarju, - ker enostavno gre za premajhno površino, druga zadeva pa je, da v naših vrtovih v večini prevladujejo plodovke (paradižnik, paprika, fižol, grah...), znatno pa so v manjšini cvetnice..... Slednji problem je tudi pri meni, zato v nulo res ne bom mogla upoštevati kolobarja - verjetno pa je najbolje, da vsak pri sebi eksperimentira in se tako uči, kaj in kje je potrebno biti bolj dosleden, in morda kje lahko zagrešiš kakšno napako, ki pa ni tako usodna. Jaz se bom letos poskušala še bolj potruditi z zasaditvijo/setvijo cvetlic, tako tistih okrasnih, kakor še dodatno koristnih, kot so žametnica, ognjič, kapusnica, kamilica, sivka......ter tudi BROKOLIja - ki ga obožujemo in se seje, presaja in obdeluje na dan CVET ..... Glede uporabe biodinamičnega setvenega koledarja pa sem bila lani dosledna le pri plodovkah, letos pa bom to upoštevala dosledno tudi pri ostalih - npr. sedaj zasaditev čebulčka, šalotke, korenja, korenastega peteršilja, rdeče pese, krompirja itd. na dan korenovk (mimogrede - t.j. danes - a še je čas kasneje - prvič že proti koncu marca), blitvo, listnati peteršilj, solate, rukolo, špinačo, - na dan LIST........ no nekatere plodovke - paradižnik, paprika, jajčvevec pa so že spikirane :D
LP Klematis
Klematis1
Expert
Expert
 
Prispevkov: 113
Pridružen: 24 apr 2009, 21:10
Kraj: Štajerska

Re: začetnica

OdgovorNapisal/-a piika » 21 mar 2011, 15:17

Hvala vama za odgovore.
Vse tole je za enega začetnika kar komplicirano, je toliko svari na katere je treba misliti. Verjetno je z izkušnjami lažje.
Načrti: Ko bo dan za list bom posejala por v zabojček, potem pa še bučke in kumare na dan za plod.

Kdaj je pa najbolje prekopati, dognojiti vrt?

Bom poročala kako mi gre.
piika
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 12
Pridružen: 21 jan 2010, 18:55

Re: začetnica

OdgovorNapisal/-a urče » 21 mar 2011, 22:16

Vrt je najbolje prekopati zdaj marca ali pa že prej, prav tako pa jeseni. Takrat dodaš tudi uležan gnoj in kompost. Vrt pa ni dobro velikokrat prekopavat ker tako preveč pospešimo razkrajevanje organskih snovi, ki so za rastline zelo pomembne. Zdaj ko ga boš prekopala pa ga prekopšlji in razrahljaj dobro, da bodo tla rahla in odcedna, hkrati pa bodo tako odlično zadrževala vlago. Jaz ponavadi tik pred sajenjem še enkrat prekopljem tla, saj se med sezono zelo zbijejo in so slaba za rast rastlin.
rad imam vse vrste rastlin
urče
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 83
Pridružen: 28 avg 2009, 20:27
Kraj: Ilirska Bistrica


Vrni se na Biodinamika

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost