podrast

Diskusija o akvarijskih rastlinah.
Aegagropila, Anubias, Barclaya, Cryptocoryne, Hygrophila, Myriophyllum, Tonina, ..

Moderatorji: dusanh, Kapitan Nemo, Moderatorji

podrast

OdgovorNapisal/-a simonas » 22 sep 2003, 15:24

Ob hiši (vzhodni del) imam senčno počivališče ograjeno z vinsko trto, ki je zelo gosta in daje močno senco... Na severno stran tega "počivališča" sem nasadila srebrne ciprese, ki zelo lepo rastejo in jim je senca očitno letos ugajala ob tej visoki vročini.

Ker trava ob cipresah ne raste in sem nekje zasledila, da bi lahko ob cipresah nasadila cvetoče mahovnice, ki ne samo da lepo zgledajo ampak tudi lepo dišijo, me zanima, kakšne vrste mahovnice bi lahko zasadila, da mi ne bi dušile cipres.

Prav tako imam namen na zahodno stran hiše posaditi dva bora (visoka z dolgimi iglicami). Vzgojila sem že mlade sadike, ki pa še niso dovolj velike za samostojno rast. Med ta bora bi si omislila kakšno srebrno jelko, pa me zanima v kakšnem razmiku bi jih morala saditi (jelke ne bi imela preveč visoke), da bi imeli vsi dovolj zraka in svetlobe. Pod njih bi posadila grmičaste ciprese, pa ne vem, če bi rastle, ravno tako pa je z mahovnicami, ki bi jih tudi kje vključila, če bi se dalo. Mi lahko kdo svetuje ali pa me vsaj napoti kam, kjer mi bodo znali svetovati.

Že v naprej se zahvaljujem in pozdravljam vse ljubitelje rastlin!

Simona
simonas
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 16
Pridružen: 15 sep 2003, 10:59
Kraj: Slovenska Bistrica

OdgovorNapisal/-a misa » 23 sep 2003, 10:25

Pozdravljena,

rada bi ti pomagala, pa poglejmo, ce bo v moji moci.

Najprej naj te popravim, da ce nisi iz primoraja, je bolj tezko, da na tvojem vrtu rastejo ciprese, saj v kontinentalni klimi tezko prezivijo, premrzlo. Tako sklepam, da je na tvojem vrtu ena od vrst, sort Chamaeciparis-ov, pacipres.

Zdarven tvojega "trtnega" pocivalisca pravis, da si nasadila "ciprese" in da trava ob njih ne uspeva. Ne razumem, ali imas iz njih zivo mejo, ali predstavlajo zasaditev kot soliterji.
Ce je ziva meja in ob njej nic ne raste, ali ce so tvoje rastline zasajene kot soliterji in trava ob njih spet ne raste, ker so ovejnate do tal in dajejo tudi gosto senco in ce je rastisce se po vrhu malo vlazno, bi ti bolj kakor mahovnice priporocala, da tam naredis lepo zbirko host. V nasem klimatu se mi zdijo lepa popestritev na vsakem vrtu. Njihovo listje je pa zelo uporabno v sopkih, aranzmanjih.

Bora na zahodno starn, bor in jelka so velika drevesa, ki zrastejo vec kot 20 m visko, zato me zanima ksne vrste, sorte si izbrala, da ti bom lahko natancno opisala kasno razdaljo potrebujes in ali bos lahko kaj zasadila pod njih. Najverjetneje si pa mislila ob njih, saj so po navadi soliterji, ki jih zasadimo, da nam tvorijo neko celoto vrta ovejnati do tal in teh vej nikakor ne strizemo in pohabimo rastline. Najbolj me boli srce, ko vidim, da ljudje porezejo svojim drevesom v vrtu spodne veje tako, da pustijo samo deblo, nekaj metrov od tal.

Ce imas moznost poslji kasno sliko, cimbolj nadzorno in podrobno opisi kasne rstline imas, pa ti bom lahko tudi jaz bolj podrobno svetovala. Ne zdi se mi prav, da ti dam nek povsalen nasvet, ki ti morda sploh ne bo prisl prav. Lahko se oglasis tudi na mail.

Lep pozdrav
misa
Guru
Guru
 
Prispevkov: 157
Pridružen: 11 sep 2003, 20:29


Vrni se na Akvarijske rastline

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron