kaktusi, sukulente, živi kamni, bulbe, vzgoja rastlin, house plant care, trgovina za eksotične rastline,

vzgoja rastlin, sobne rastline, bonsai - RASTLINE.COM forum Seznam forumov
PomočPomoč pregled zadnjih vpisovZadnji vpisi UporabnikiUporabniki SkupineSkupine IščiIšči Registriraj se Registriraj se ProfilProfil PrijavaPrijava Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil Pravila Borza
Iskanje po forumih:
majhen vrtiček

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    vzgoja rastlin, sobne rastline, bonsai - RASTLINE.COM forum Seznam forumov -> Zelenjava
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
veverička
Uporabnik
Uporabnik

Pridružen/-a: Tor Mar 2010 15:33
Prispevki: 6
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor 09.03.2010 15:41    Naslov sporočila: majhen vrtiček Odgovori s citatom   

Živjo,

prosila bi vas za nasvet, kaj je smiselno posejati/posaditi oz. gojiti, če imamo na razpolago le majhen vrtiček. V kratkem se namreč selim v novo stanovanje, kjer bom imela možnost obdelovati vrtiček velik cca 4 ali 5 kvadratnih metrov.

Ker z vrtičkanjem nimam še čisto nobenih izkušenj (razen gojenja drobnjaka in nekaj zelišč na okenski polici) si ne predstavljam, kaj lahko na taki površini sploh zraste. Razmišljala sem o peteršilju, kakšni čebuli in mogoče še paradižniku in korenčku. Bi to šlo ali je morda bolje, da se odpovem zelenjavnim podvigom in posejem le kakšna zelišča?

Vesela bom vsakega nasveta pa lep dan Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
rok.k
Guru
Guru

Pridružen/-a: Sob Jan 2005 19:52
Prispevki: 467
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Tor 09.03.2010 17:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom   

Sama se moraš odločiti kaj potrebuješ. Sam bi na tvojem mestu sadil kakšne začimbe, ki jih potrebuješ v kuhinji (peteršilj, bazilika, drobnjak...), pa potem paradižnik, morda papriko, korenček, solato (glavnato, berivko), redkvico.... Čebule na tvojem mestu nebi sadil, saj je praktično celo leto v vrtu in ti zaseda prostor, pridelka pa vrjetno od nekaj čebul ne bo veliko. Skratka posadi tisto kar rada uporabljaš, ješ, da je sveže pri roki.
Nazaj na vrh
fotografka
Poznavalec
Poznavalec

Pridružen/-a: Tor Mar 2009 12:05
Prispevki: 75
Kraj: Štajerska

PrispevekObjavljeno: Tor 09.03.2010 17:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom   

Jaz bi predlagala zelišča, peteršilj, korenček pa obvezno solato.

Odvisno katera zelenjava vam je najbolj všeč.
Nazaj na vrh
veverička
Uporabnik
Uporabnik

PrispevekObjavljeno: Tor 09.03.2010 21:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom   

Hvala obema za odgovor Smile

Če pomislim, kaj največkrat kupim od zelenjave v trgovini, so to zagotovo solata, peteršilj in korenje. Razmišljala sem, da bi se odločila za vsaj te tri vrste pa se mi je zdelo, da bo za solato in korenje premalo prostora - no, očitno se tudi v majhnem vrtičku to da Wink

Imam pa še eno vprašanje. Če npr. uredim 4 gredice po 0,5 x 2 metra in na eno posejem zelišča (peteršilj, baziliko, drobnjak, luštrek...), na drugo paradižnik in korenček, na ostali dve pa nekaj cvetlic (ognjič) in solato, bi bilo to z vidika pridelka smiselno za dve osebi?

LP
Nazaj na vrh
PR-ST
Guru
Guru

Pridružen/-a: Pet Maj 2007 20:55
Prispevki: 219
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Tor 09.03.2010 22:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom   

. . . z (ekonomskega) vidika pridelka nesmiselno.
ampak,
ČUDOVITO LEPO.
Idea Arrow Wink

veverička
Uporabnik
Uporabnik

PrispevekObjavljeno: Sre 10.03.2010 9:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom   

PR-ST, z ekonomskega vidika mi je povsem jasno, da vrtičkat na parih kvadratih ni smiselno Wink

Se mi pa zdi lušen hobi za po službi, da se malo sprostiš. Če zraste dovolj za kakšno skledo domače solate za večerjo pa sploh super.

LP Smile
Nazaj na vrh
vrtekkrtek
Uporabnik
Uporabnik

Pridružen/-a: Tor Nov 2009 6:48
Prispevki: 10

PrispevekObjavljeno: Čet 11.03.2010 13:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom   

zdravo

ja američani imajo podobno vrtnarjenje square food gardening
tole poglej

http://www.youtube.com/watch?v=xUXP1c9dkNQ

he he veš kaj če v new yorku sredi centra vrtnarijo, potem lahko tudi ti- imaš vsaj nekaj prostora zunaj- 5m2 je tako lep kotiček
moj predlog

1. paradižnik v lonec...v stanovanju, na balkonu,
2. papriko v lonec...enako
3. zelišča prav tako v lonec- škoda prostora zunaj
4. zunaj pa solatko, celo sezono ti ni treba enkrat kupit solate, na tvojem mestu bi izdelal nekaj med raised bed in toplo gredo.tako bi sezono podaljšal
za par mesecev in veselo mlatil solato skoraj celo leto)))
za glavni pridelek lahko sadiš/seješ karkoli, ampak menim da je solata najprimernejša- tudi najbolj se ti splača- ni zahtevna, poceni vrečke semen...tudi fižola lahko nekaj posadiš- stročji nizek
potem pa še kako papriko, pa paradižnik v lonec, pa si
poglej
upside down gardening

http://www.youtube.com/watch?v=PgOSUg2R5ZA

premisli možnosti imaš neomejene)))uzivaj karkoli pridelaš doma je bolje kot kupljeno eni so kar frajerji kaj vse pridelajo v loncih)))

Nazadnje urejal/a vrtekkrtek Čet 11.03.2010 13:50; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
vrtekkrtek
Uporabnik
Uporabnik

Pridružen/-a: Tor Nov 2009 6:48
Prispevki: 10

PrispevekObjavljeno: Čet 11.03.2010 13:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom   

PR-ST je napisal/a:
. . . z (ekonomskega) vidika pridelka nesmiselno.
ampak,
ČUDOVITO LEPO.
Idea Arrow Wink

hehe ekonomski vidik- mislim da ne namerava zalagat mercatorja Twisted Evil
zase pa lahko pridela zadosti Wink
Nazaj na vrh
veverička
Uporabnik
Uporabnik

PrispevekObjavljeno: Pet 12.03.2010 12:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom   

vrtekkrtek, hvala za nasvet, bo res solata tisto, na kar se bom osredotočila. Pa peteršilj tudi nameravam dat na vrt, ker se mi zdi, da v lončkih na okenski polici ni najbolj zadovoljen Wink

A mi poveš prosim še v kolk velike lonce moram dat paradižnik in papriko, da bodo lepo rasli.

LP
Nazaj na vrh
cacti25
Poznavalec
Poznavalec

Pridružen/-a: Čet Jan 2008 11:54
Prispevki: 95

PrispevekObjavljeno: Pet 12.03.2010 13:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom   

Jaz bi ti tudi predlagala kaka zelišča, solato, korenček (ga imaš vsaj v sezoni), mogoče poleti kupi še kako sadiko brstičnega ohrovta- ta bo lahko ostal na vrtu čez zimo. Jaz bi verjetno kam vmes požokala še kako nadzemno kolerabico, kako zeleno, ki jo lahko potem shraniš za ozimnico; pa kakšen por za sproti. Ta tudi ne zasede veliko prostora.
Tudi midva bova letos prvič imela svoj vrtiček, na njem bodo vsekakor tudi paradižniki in paprike.
Si pomislnila na solatne kumare? Kakšne tri sadike Dorine- te dobro reodijo.

veverička
Uporabnik
Uporabnik

PrispevekObjavljeno: Pon 15.03.2010 9:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom   

Na kumare pa res nisem pomislila. A ne zavzamejo veliko prostora?

Mi je pa res všeč ideja, da si izberem npr. 3 glavne vrtnine, potem pa vmes še kaj potaknem Wink in bo vrtiček tako bolj pisan. Moram pa prej še malo prebrskat forum, ker se vse rastlinice nimajo enako rade, da ne bom ustvarjala stresnih območij... Kolikor vem do sedaj, bi pa poleg korenja lahko dala kakšen por ali pa čebulico.

Ko si ravno omenila por sem se spomnila, da se v Italiji velikokrat dobi v trgovinah tudi mlad por, ki zgleda bolj kot zelo mlada čebula in je super za kakšne priloge ali pa kar cel v solati. Če bi pobrala še takega majhnega in ne bi čakala, da zraste "pravi" por, bi prostor, kjer je rasel sprostila za kaj drgugega...hm - bo za razmislit Smile

LP
Nazaj na vrh
tamika
Guru
Guru

Pridružen/-a: Čet Okt 2005 8:00
Prispevki: 1399

PrispevekObjavljeno: Pon 15.03.2010 9:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom   

Jaz bi ti predlagala:
2-3 paradižnike
2-3 paprike
2 sadiki hibridnih kumar
peteršilj (par sadik)
zeleno (1 sadika)
solata

Glede korenja smo doma ugotovili, da se ne splača. Celo sezono v zemlji, potem pa ga nimamo kje prezimiti. V trgovini pa 1kg stane manj kot 1€.

Tudi sami bomo letos obdržali le slabih 10 kvadratov vrta, tako da bomo tudi mi dobro razmislili, kaj bomo nasadili!

Lp, t.

cacti25
Poznavalec
Poznavalec

Pridružen/-a: Čet Jan 2008 11:54
Prispevki: 95

PrispevekObjavljeno: Pon 15.03.2010 11:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom   

Če boš dala kumare na oporo ne bodo zasedle prav veliko prostora.
Mogoče še en predlog. Redkvica. Seme lahko vržeš med solato.

veverička
Uporabnik
Uporabnik

PrispevekObjavljeno: Pon 15.03.2010 20:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom   

Uau a vse to lahko spravim na tako malo prostora? To bo pa še zabavno Smile

Se pravi, da mi ni treba skakat po vrtu z ravnilom - vržem malo tu, malo tam, pa kar bo bo Smile No, ne se bat, bom prej razmislila...

Še enkrat hvala vsem za nasvete in lp
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    vzgoja rastlin, sobne rastline, bonsai - RASTLINE.COM forum Seznam forumov -> Zelenjava Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
sponzorji:

Iskanje po forumih:

Rastline.com © 2003 Tri-ex d.o.o., Hrovatin exotica, Ljubljana, info@rastline.com, Flower Servant