Obnova trate - blog

Kako z rastlinami opremiti vaš zunanji prostor ali vrt, katere rastline so najprimernejše, ...

Moderatorji: dusanh, Green Oasis, Moderatorji

Obnova trate - blog

OdgovorNapisal/-a Sandi: » 16 okt 2016, 18:47

Po spletu sem iskal, kje bi imela trata vsaj svoj podforum, vendar je nisem našel. Nekje bi rad delil izkušnje in napake, predvsem bi rad dobil podatke, kako se trate lotevajo drugi in seveda nasvetov.

Po cca 25 letih so bila v sadnem vrtu požagana sadna drevesa. Mnogo let je bila trava precej v senci. Večino let se je pokošeno travo odnašalo, zelo redko gnojilo, zadnja leta pa se izključno mulča.

Po odstranitvi dreves, se je lansko leto travi enkrat z električnim prezračevalnikom odstranilo polst. Spomladi se je travnik pognojil z NPK 15-15-15, letos v jeseni pa z NPK 7-20-30. Vmes sem ogolena mesta posejal s travo. Od začetnega stanja je torej manjši napredek. Trava je homogena, na daleč enotna zaplata brez golih mest. Rast je močnejša in verjetno tudi bolj temno zelena.

Vmes sem iskal znanje o vzfrževanju trate. Prvo napačno miselnost, ki sem jo odpravil je, kaj je pravzaprav prezračevanje. Z grabljicami na električnem stroju sem samo odstranil odmrlo plast. Prezračevanje z električnim strojem pa mi ni všeč, ker je plitvo, travo pa precej grdo razcefra. Po pregledu spleta sem spet ugotovil, da v Sloveniji ni dostopno, oziroma ni praksa, da bi si lahko za zmerno dnevno ceno sposodil stroj, ki pri prezračevanju izmeče stržene (core aerator). Torej mi ostane samo na voljo samo še ročno prezračevanje. Vile imam pretanke, na koncu je moralo iz domače delavnice priti orodje za ta namen.

prezracevalnik.jpg


Prva verzija je imela 6 debelih žebljev, ki so se krivili in bilo jih je preveč. Sedaj so na orodju 4 jeklene špice, dovolj trde, da se zemljo lahko tudi pridvigne.

Naslednjo sezono me čaka boj s plevelom, dosejevanje, gnojenje z namenskimi gnojili. Vizualno ta trenutek zelo prevladuje bršljanasta grenkuljica (Glechoma hederacea), potem po količini sledi navadni rman in detelja. Regrad in druge večje plevele pobiram ročno. Grenkuljice se poskušam rešiti z raztopino boraksa. Ker sem te dni ravno poškropil, bom nerezultatu/prekomernem rezultatu/zadovoljstvu poročal čez par tednov.

stanje.jpg
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Sandi:
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 09 okt 2016, 20:25

Vrni se na Zunanji prostori

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek
  • osvežitev trate
    Napisal/-a minci » 18 mar 2011, 14:42
    0 Odgovori
    9199 Ogledi
    Zadnji prispevek Napisal/-a minci Poglej zadnji prispevek
    18 mar 2011, 14:42

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov