Ariocarpus

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

Ariocarpus

OdgovorNapisal/-a dusanh » 03 okt 2012, 10:21

ARIOCARPUS

Vsaka večja zbirka mora imeti tudi rastline iz rodu Ariocarpus. V naravi rastejo v Mehiki in Teksasu, kjer je večina rastline v zemlji, nad površino so samo listi, ki prevzamejo obliko in barvo skal ter kamnov okrog njih ( barvna mimikrija kot pri rastlinah iz rodu Lithops) Raste izredno počasi, zato mnogi cepijo sejanček na podlago Cereus ali Opuntia, da hitreje vzgojijo večjo rastlino. Zaradi slabih izkušenj, se cepljenja izogibam. Prvi moji ariokarpusi so bili kupljeni 1965 leta . Trije importi brez glavnih korenin pri Uhligu in 4 cepljeni na cereus podlage pri De Herdtu. Importi so vsako rastno sezono naredili nove koreninice, ki so se čez zimo posušile. Životarili so iz leta v leto in uspelo mi jih je obdržati pri življenju skoraj 20 let, nato so odmrli. Cepljenci so odmrli 5 let preje. Podlaga je pri dveh, po 10 letih začela poganjati brste.in čeprav sem jih sproti odstranjeval ni pomagalo.Zato sem druga dva odrezal od podlage in jih skušal ukoreniniti toda neuspešno. Kupil sem importna semena in rastline vzgojene iz njih imam še danes.
Ariokarpusi zahtevajo porozni peščeni glinasti substrat z minimalnim dodatkom gozdnega humusa ter globoke lončke. Septembra preneham z zalivanjem in ne glede na spomladanske visoke temperature v stekleniku, z deževnico zalijem šele po 15 aprilu.Čez dan sonce segreje rastlinjak na 35 stopinj C, zato moram zvišati tudi nočno temperaturo na vsaj 18 stopinj..V notranjih toplih prostorih, ne glede na visoko temperaturo, ne smete zaliti vsaj 4 mesece. V poletni rastni sezoni, glede na vreme, zalivam vsakih 7 – 12 dni in vodi nikoli ne dodajam gnojil. Spomladi ga lahko prenesete na zunanji prostor, kjer mora biti zaščiten pred padavinami. Presajujem na 5-6 let v sveži substrat.
Uspešno jih lahko razmnožimo iz semen pridobljenih iz lastnih kaktusov. Cvetejo belo, rumeno ali vijoličasto rdeče barve. Tako kot pejotl (Lophophora williamsii), tudi telo ariokarpusa vsebuje halucinogene alkaloide, ter ga Indijanci uporabljajo kot zdravilo ter uživajo med svojimi verskimi obredi.
Pred eventualnimi napadi rdečega pajka in volnatega kaparja jih vsako leto preventivno škropim z ustreznimi sistemskimi insekticidi.
Nasvet: Najbolj morate paziti spomladi. Malo preveč vode, prenizka nočna temperatura in rastlina kaj hitro segnije.

Slika
Slika

Ariocarpus-e lahko kupite v naši spletni trgovini http://www.eksotika.si.
Hrovatin exotica
Specialist za kaktuse in eksotične rastline

Hrovatin exotica - www.hrovatin.com
Internet Zalivalček - www.zalivalcek.com
Flower Servant - www.flowerServant.com
Uporabniški avatar
dusanh
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 333
Slike: 25
Pridružen: 09 apr 2003, 15:20
Kraj: Ljubljana

Re: Ariocarpus

OdgovorNapisal/-a Miško » 03 okt 2012, 17:56

No tele rastline sem pa že naročal pri vas in jih imam 10 doma ! Super so, in čudovite cvetove imajo!
Uporabniški avatar
Miško
Guru
Guru
 
Prispevkov: 173
Slike: 6
Pridružen: 03 sep 2011, 14:38
Kraj: Trbovlje


Vrni se na Kaktusi in sukulente

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov