Lep pozdrav od nove forumašice

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Lep pozdrav od nove forumašice

OdgovorNapisal/-a _katka_ » 28 jan 2009, 21:11

Orhideje so mi že od nekdaj všeč, pa nikoli ni bilo ali denarja ali primernega prostora, da bi se poizkusila pri vzgojih teh čudovitih rastlin.
No, sedaj pa je tole moje "novo" okno:
Slika
V Hoferju sem kupila Cambrio (z odlomljenim cvetnim steblom, ampak to je bilo edino s čemer sem si lahko potešila prvo neučakanost)
Slika
Odpisan Phalaenopsis iz Merkurja
Slika
Phalaenopsis iz Kalije - rumena je moja šibka točka ;)
Slika
Druga Cambria je iz Kalije
Slika
Odpisan Cymbidij iz Merkurja
Slika

Forum sem predelala po dolgem in počez, vprašanj imam pa seveda še vedno veliko. Zato se obračam na vas.

- Na orhideji oz Hoferja je bil listek "Cambria", če pa jo primerjam s Cambriami, ki sem jih videla drugje, se precej razlikuje. Kaj mislite, so v Hoferju pomešali listke?
- Cymbidij moram prestaviti že sedaj bolj na hladno ali ga lahko pustim na sobni temperaturi in ga šele spomladi postavim ven (jeseni vem, da mora biti na hladnem dokler ne požene cvetnega stebla)?
Bi bilo bolje cvetno steblo sedaj odrezati, da se rastlina najprej okrepi?
Na cvetovih sem šele doma opazila sive pike - je to botritis?
- Kupila sem substrat za orhideje Valentin. Kolikor sem tu brala, mu moram primešati borovo lubje. Lahko lubje naberem kar v naravi? V kakšnem razmerju naj ga zmešam s substratom? (presajala bom spomladi, Cambria iz Hoferja ima zelo majhen lonček, Cymbidij pa tudi leze iz lončka - bi mu dala samo malenkost večjega)

Sicer pa, vsak napotek je zelo dobrodošel. Informacije v knjigah se tako razlikuejo, da se mi zdijo čisto neverodostojne. Tu pa vidim, da imate res veliko praktičnih izkušenj. Vaše orhideje so čudovite, nekateri imate prav neverjetne zbirke.

LP,
Katarina

P.S. Saj ne bom vedno tako dolga, ampak sedaj je pa vprašanj res ogromno :)
_katka_
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 31
Pridružen: 26 jan 2009, 09:51
Kraj: Vipavska dolina

OdgovorNapisal/-a stara » 30 jan 2009, 09:32

Pozdravljena med nami!
Za začetek si si naredila lepo zbirko.Moram pa ti povedati,iz mojih izkušenj da vsak gojiteljski začetek zahteva potrpljenje, sreče in prebiranja ostalih izkušenj.Pa tudi kake "smrtne žrtve"orhidej ki ti propadejo zarade prevelike pozornosti,pri meni je bilo zalivanje.Čez čas najdeš za vsako sorto pravo mero vsega,je pa res da nekomu bo v čist drugih pogojih ratsla lepše kot pri tebi v morda po literaturi idealnih.
Cimbidij imaš sedaj lahko notri,morda ti bo hitro odcvetel če že dolgo cveti in zaradi spremembe okolja.cvetno steblo mu pusti.P ni ga treba zdaj presajat.Poleti ga daj ven,nomalno zalivaj,rad ima dež,pa nekaj sonca ne preveč,sicer pa lahko daš vse ven jaz jih dam razen phalov.zunaj se okrepijo,in pozimi rade cvetijo.cimbidiji so meni letos prvič zacveteli po 5 letih ker se nisem držala pogojev.Po pregledu celega foruma,mi je letos uspelo.Ne sme rasti v večjem lončku,pogoj za cvet je tesen lonec,ter da ga daš v hladen prostor kjer ne zmrzuje,da požene popek,potem pa ga lahko daš v sobo in samo občuduješ.če že lezejo korenine ven in je nestabilen ga presadi,lahko tud več v en lonc,morda na podn kake kamne za obtežitev.
substrat je lahko kupljena zemlja za orhideje,ne rabi velikih kosov lubja kot phal ki ima rad zračnost.
Borovo lubje imajo v merkurju,tam je svetovala nakup tamika,Sopram v vijolični vreči imaš ga mislim da 60l-okol 8 eur.
Orhideje so borke,četud ji odpadejo vse korenine zna prid k sebi.
Včasih ko kupim orhidejo,četud cveti jo vzamem iz lončka in dam svež substrat,ker dostikrat sem našla da imajo not stekleno volno,pa se mi smili.pa korenine pogledam.
Upam da je nekaj,drugače pa vse najdeš na forumu,vzami si čas.Tu je ogromno ljubiteljev z dosti izkušnjami.
Pa dosti uspeha!
stara
Guru
Guru
 
Prispevkov: 139
Pridružen: 14 avg 2005, 22:25
Kraj: ptuj

Re: Lep pozdrav od nove forumašice

OdgovorNapisal/-a tamika » 30 jan 2009, 10:00

Zdravo!

Cambria je čisti hibrid, zato je tudi toliko različnih variant in vzorcev. Običajno se na vse, za kar se ne ve imena prilepi ime Cambria ali pa 'Orchid mix'.

Tvoja zbirka mi je zelo všeč. Orhideje so lepe. Izbor pester!

So pa tu orhideje, ki zahtevajo različne rastne pogoje. Npr. Phalaenopsis tipičen toploljuben, Cymbidium hladen, Cambrie pa nekak najbolj uspevajo na nekih vmesnih temperaturah (vsaj pri meni nobena ne uspeva v toplem).

Cymbidium je kot že veš malo muhast, če ni pravih pogojev. Poleti v svetlo senco, redno zalivanje, gnojenje .... septembra jih jaz postavim na direktno sonce, oktobra-novembra pa noter na hladno in suho!
Za Cymbidium uporabi eno številko večji lonček in zemlja je lahko kar ta kupljena - ne rabiš primešati lubja. Cvetno steblo kar pusti! Naj še malo cveti, ko pa bo odcvetel, pa ga lahko odrežeš ali pustiš - stavr okusa po moje!

Za presajanje ostalih orhidej pa nujno še primešaj lubje, ker je potrebna večja zračnost!!
Lubje lahko nabereš v naravi, dokler je borovo in brez žuželk.

Če te še kaj zanima, pa vprašaj. Nekaj vemo, veliko pa tudi ne!

Lp, T.
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1531
Slike: 1
Pridružen: 06 okt 2005, 09:00

OdgovorNapisal/-a _katka_ » 30 jan 2009, 10:49

Hvala obema za odgovore. Na forumu je res veliko informacij, ampak se potem v glavi vse pomeša. :oops: Počasi bo bolje.
Ko se bodo temperature malenkost dvignile bom cymbidium dala ven, kasneje spomladi pa še ostale. Sem na vrtu že našla primeren prostor. Pri nas znajo biti poletja sicer zelo vroča in brez jutranjih ros. Upam, da mi bo vseeno uspelo vzdrževati primerno vlago okrog rastlin.
Hvala tudi za nasvete glede substrata.

Ja, "Cambria" je res lahko marsikaj. Na tisti iz Kalije je na lončku listek Odontoglossum Nelly Isler. Na internetu pa sem našla "Burrageara Nelly Isler", ki bi po sliki ustrezala moji :lol: . Zgleda, da imajo vse križance s približno istimi starši kar kot Cambria zavedene.

Ja, še eno vprašanje.
Moja logika je taka, da je bolje kupiti odpisano orhidejo, če ima zdrave korenine in liste. S tem bom veliko manj zapravila in me bo posledično manj "bolelo", če bom kakšno uničila zaradi začetniških napak. (Moja motivacija za pravilno nego zato ne bo nič manjša.) Se motim?

P.S. V Merkurju v BTC LJ so imeli odcvetele Vande v vazi za 10€. Že sama vaza je vredna tega denarja. Meni so zgledale zdrave.
_katka_
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 31
Pridružen: 26 jan 2009, 09:51
Kraj: Vipavska dolina

OdgovorNapisal/-a stara » 30 jan 2009, 12:13

Tud jaz največ kupujem znižane,zaradi istega razloga in kako te razveselijo ko zacvetijo in te presenetijo.Če pa je katera res v oko padajoča po redni ceni pa jo tud tu pa tam kupim.Ravno včeri sem prinesla 3 cattleye vsako znižano na 2,5 eur.in to iz 23 eur-odcvetele.Valda ne pri nas,pri nas marsikje radi vse vstran mečejo.
no pa kar veselo zbiraj še naprej!!
stara
Guru
Guru
 
Prispevkov: 139
Pridružen: 14 avg 2005, 22:25
Kraj: ptuj

OdgovorNapisal/-a tamika » 30 jan 2009, 12:36

Vande z vazo za 10 € so zelo ugodne. Eno sem kupila tudi sama. Sem pa našla enako vazo za 12 €. :lol:
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1531
Slike: 1
Pridružen: 06 okt 2005, 09:00

OdgovorNapisal/-a _katka_ » 30 jan 2009, 14:09

Jaz se pa Vand še bojim :D
_katka_
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 31
Pridružen: 26 jan 2009, 09:51
Kraj: Vipavska dolina

OdgovorNapisal/-a rumba » 30 jan 2009, 14:34

stara, kje si dobila Cattleye? Se jih sicer še bojim :oops: , imam samo eno, ki trenutno še vegitira, samo so mi fuuuul lepe, pa bi imela še kako.
Tudi jaz sem vzela eno Vando v Merkurju in izgleda kar lepa. Vzela sem jo pred kakim mesecem in pol, pa je že začel rasti en nov list. :lol:
Ta teden pa sem vzela še en Dendrobij in Miltonijo za skupaj 2€. Jupi! Pa oba izgledata čisto zdrava.
Uporabniški avatar
rumba
Guru
Guru
 
Prispevkov: 313
Pridružen: 13 dec 2007, 19:38
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a rumba » 30 jan 2009, 15:33

Aja, seveda, _katka_, dobrodošla. :D
Uporabniški avatar
rumba
Guru
Guru
 
Prispevkov: 313
Pridružen: 13 dec 2007, 19:38
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Paph » 30 jan 2009, 16:56

Katka pozdravljena in dobro došla!
V glavnem se kar strinjam z vsem kar je že bilo napisanega, kar se cimbidija tiče - res mora imeti prave pogoje, med pogoje spada tudi velikost lončka glede na njegove korenine. Eden od razlogov, da ne cveti je lahko (ni pa vedno nujno) tudi prevelik lonček. Rad ima utesnjenost, če se lahko tako izrazim.
Sicer pa se tudi strinjam, da nas orhideje učijo potrpežljivosti, nič ni na hitro, včasih eno samo čakanje in čakanje in na koncu nepopisno veselje, če ti uspe seveda. Vmes pade kakšna žrtev, ampak če se iz tega kaj naučimo je tudi to treba sprejeti kot nek nauk.
Ogromno "znanja" je na netu, na različnih forumih, naših in tujih, tako da se da na ta način izvedeti praktično vse o vsaki vrsti.
Naj ti lepo rastejo in cvetijo!
lpp
Paph
Guru
Guru
 
Prispevkov: 346
Pridružen: 16 jun 2008, 09:37
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a stara » 30 jan 2009, 18:56

Vand se ne rabiš bati,tud jaz sem po 2 letih dobila prvo za r.d.sama sem se izogibala nakupom ker je bila mi predraga za experimentiranje.z eno sem sedaj imela probleme a mislim da bo.pršiš jo vsak dan pa namakaš ok.1x tedensko.poleti pa uživa zunaj.
cattleye sem našla v dechner centru,če kaj hodite v seisberg v gradec je zravn hornbacha.no jaz nisem pogosto tam ko pa sem pa obvezno zavijem tja.pri nas tega ne morš doživet.pač odcvetele a zdrave.no catleya je vredna tud če je samo 50%znižana,so zame prečudovite a še tud morm mal prebrat o njih.so pa pri nas redko na razpolago,če pa so pa zelo drage,zdaj so mislim da v kaliji za 15 eur.no ta cena še gre sem pa jih videla tud za več.ja z njimi sem imela straaašno srečo.sem bila hudo vesela.ko "preraseš"phale so ti nove vrste res izziv.in veselje.
Včasih ko sem med stalažami z znižanimi orh.in tud včasih kdo zravn mene išče vedno pomislim na vse vas ljubitelje morda pa je kdo od vas! :D

Dobrodošla med nami!
stara
Guru
Guru
 
Prispevkov: 139
Pridružen: 14 avg 2005, 22:25
Kraj: ptuj

OdgovorNapisal/-a copka » 01 feb 2009, 08:12

Kako lepe orhideje,Katarina... :lol:
- eno vprasanje:imam veliko zunanjih in notranjih roz, orhidej pa ne.Rada bi pa kupila vsaj eno, dve.Imam veliko,svetlo kuhinjo, dve okni , s stedilnikom na drva,kjer je pozimi vedno voda-torej visoka zracna vlaga,mislite da bi mi uspevale?
Katera vrsta je najmanj obcutljiva za zacetek?Imela sem dve, pa sta mi obe po cvetenju propadli... :cry: :cry: :cry:

Hvala za kak namig!
copka
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 69
Pridružen: 17 jun 2008, 05:53


Vrni se na Orhideje

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek
  • nove orhideje
    Napisal/-a robi » 02 mar 2006, 18:32
    9 Odgovori
    5164 Ogledi
    Zadnji prispevek Napisal/-a Bravica Poglej zadnji prispevek
    11 jul 2007, 21:04

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 4 gostov