[splošno] Canabis sativa - Industrijska konoplja

Vprašanja v zvezi z zdravilnimi rastlinami namenjene prehrani.
Česen, čebula, pehtran, čemaž, bazilika, rdeča pesa, ...

Moderatorji: dusanh, borutcerkvenic, Moderatorji

[splošno] Canabis sativa - Industrijska konoplja

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 23 jul 2008, 18:43

Najprej bi rad vprašal, če ima kdo na forumu semena industrijske konoplje. Ampak zares industrijske. Zanima me izključno in samo industrijska nokoplja. Se opravičujem, da se ponavljam, vendar želim biti zelo jasen glede tega, da ne bo spet kdo tulil o drogah. Upam tudi, da se boste v primeru odgovarjanja držali tega načela.

Sedaj pa k bistvu. Zanima me, kot sem že napisal, če mi lahko kdo proda/podari semena konoplje. Rad bi jo sadil (ne nujno letos), ker me je rastlina po mnogo prebrane literature očarala in bi rad videl kako rase in se razvija. Prav tako me zanima legalni aspekt gojenja industrijske konoplje. Ali imam lahko na račun parih sadik industrijske konolje kaj opravka z možmi v modrem? Če ima kdo izkušnje naj se malo razpiše tule, ako se mu ljubi.

Če ima kdo kak pameten link o industrijski konoplji kar na dan z njim. Trenutno nimam časa, da bi se razpisal na temo njene vsestranskosti, a upam da mi v prihodnjih dnevih uspe. Medtem pa ste vabljeni vsi, ki imate mnenje in izkušnje, ki jih želite deliti.

Hvala vsem že vnaprej za odgovore.

p.s.: Še enkrat naj poudarim, da gre za industrijsko konopljo in prosim, da se držite teme in izpade o njenih sorodnicah (Canabis indica & company...) zadržite zase. Hvala.
[img]http://shrani.si/f/1w/F0/3icdVq3l/sig4.png[/img]
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru
 
Prispevkov: 657
Pridružen: 12 mar 2007, 18:03
Kraj: Izlake

OdgovorNapisal/-a tjasykaa92 » 23 jul 2008, 19:05

Jast mam doma ene par semen od industrijske konoplje

veš kaj ti priporočam: da idi pogledat v trgovino za male živali

na Ptuju v Qlandiji sem že vidla da to prodajajo po 1 kg verjetn za kakšne ptice al pa kaj

drugače če pa želiš kaj semen sam povej na zs

mam pa okrog 30 semen
tjasykaa92
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 62
Pridružen: 04 nov 2007, 18:47
Kraj: Okolica Ptuja

OdgovorNapisal/-a sasok » 23 jul 2008, 21:09

Ind. zanima tudi mene, predvsem za krmljenje ptic jeseni in malih domačih živali. Je pa nisem nikoli sadil ker ne vem če se jo sploh sme!
Slika
sasok
Guru
Guru
 
Prispevkov: 613
Pridružen: 15 okt 2006, 20:29

OdgovorNapisal/-a psevdonim » 23 jul 2008, 23:34

tudi mene so navdušili zapisi o konoplji in sem nabavil nekaj semena na eBay.
Potem pa sem vedno pogosteje opazil članke v raznih črnih kronikah o zasegu tudi industrijske konoplje, tudi če je bilo samo devet sadik.
Potem je tu še sodna odločba o odškodnini, ker so ne samo enemu uničili proizvodnjo (in življenje) zaradi uničenja nasada industrijske konoplje, a je policijsko ministrstvo dolgo časa trmoglavilo po svoje, človek pa v gladovno stavko, itd....
Ali pa ko je Dean ali Dušan Rengeo, nekdo z diplomo ali doktoratom iz konoplje, iz Hrvaške povsem legalno v prtljažniku vozil 50 kilogramov konopljinega semena, cariniki pa so opravili še osebni pregled - v rit so mu svetili, če še tam kaj šverca.
Pa ko v kmetijski oddaji avstrijskega kmeta duši od smeha, ko sliši, da mora slovenski kmet za pridelavo industrijske konoplje imeti potrdilo o nekaznovanosti.
Butalci na neskončno potenco.
Ni treba posebej pisati, da sem semena že zdavnaj uničil, da ni od njih ostalo niti atoma sledu. Povsem legalno lahko kupiš, kot je že nekdo prej zapisal, ptičjo hrano Bonami, kjer na škatli piše, koliko odstotkov konoplje je v njej. Me prav zanima, kje Semenarna dobi vsako leto nekaj ton konoplje, da to potem prodajajo kot ptičjo hrano.
Zanimiv zapis v angleščini je na strani http://www.world-mysteries.com/marijuana1.htm . V glavnem - če neka država ne preganja konoplje, pride na ameriški seznam držav, ki se ne borijo proti mamilom in sledijo gospodarske sankcije.
Če si revolucionarnega duha - kar veselo naprej. Spravi ZDA na kolena :mrgreen:
psevdonim
Guru
Guru
 
Prispevkov: 342
Pridružen: 23 maj 2007, 21:51
Kraj: Slo

OdgovorNapisal/-a bučarka » 24 jul 2008, 11:08

Pravilnik o pogojih za pridobitev dovoljenja za gojenje konoplje
http://www.uradni-list.si/1/content?id=48728
bučarka
Guru
Guru
 
Prispevkov: 275
Pridružen: 31 mar 2005, 15:46
Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 24 jul 2008, 11:26

Ah ja, slovenija moja domovina.... Kako neumno in nepreudarno ravnamo s konopljo... Najprej bi napisal nekaj zanimivih podatkov:

- Konoplja iz zemlje odstranjuje težke kovine.
- Konoplja skoraj nima naravnega sovražnika (razen kakšnih srn in zajcev, ki jedo vršičke, ki pa kmalu presežejo višino, ki jo živali še dosežejo). Zato tudi ni potrebno škropljenje.
- Konoplja ne rabi bogate prsi in gnojenj.
- Korenine konoplje ki po žetvi strohnijo zemljo zelo zrahljajo in jo naredijo zračno.
- Olje iz konopljinih semen je bogato z omega 3 in imega 6 maščobnimi kislinami.
- Konopljo lahko uprabljamo za: tekstil in vlakna, papir, gradbeni material, iz nje lahko pridobivamo celo plastiko.

Zelo zanimive informacije najedte tule: KLIK! in tule: KLIK!

Še vedno pa me zanima, kakšne so sankcije, če "na črno" gojim tistih par sadik? Zapor? Denarna kazen? Sodnik? Zaplemba? 24ur in RTV?
[img]http://shrani.si/f/1w/F0/3icdVq3l/sig4.png[/img]
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru
 
Prispevkov: 657
Pridružen: 12 mar 2007, 18:03
Kraj: Izlake

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 24 jul 2008, 11:50

Mimogrede, če koga zanima, kje dobiti izdelke iz konoplje (kozmetike, oblačila, torbe, denarnice, ....), naj me kontaktira na ZS, da ne bom tu reklame delal.
[img]http://shrani.si/f/1w/F0/3icdVq3l/sig4.png[/img]
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru
 
Prispevkov: 657
Pridružen: 12 mar 2007, 18:03
Kraj: Izlake

konoplja

OdgovorNapisal/-a stara postaja » 24 jul 2008, 12:07

Ja, dragi HH, tako je v naši deželici na sončni strani Alp. Naša (kmetijska) oblast je bolj papeška od papeža. Neštetokrat sem že skusila njihovo birokratsko ozkoglednost. Jaz sicer še nisem sejala konoplje na naši kmetiji, me pa prav zanima, kaj bodo izumili vrli strokovnjaki v strategiji za prilagajanje podnebnim spremembam. Že leta poslušamo, da se bo treba prilagoditi z ustreznimi kulturami, tehnologijo itd., nihče pa ne pove, kaj to je. Morda kaktusi namesto koruze in drugih poljščin. Verjetno bi bila ind. konoplja res zanimiva glede na njeno skromnost, prispevala bi tudi na okoljski ravni, tako zaradi manjše potrebe po gnojenju z dušikom kot po uporabi pesticidov. Že danes imamo na kmetijah toliko birokracije, da je groza. Ko se tej uradniški gonji pridružijo še ljudje, ki jim dandanes vse smrdi, razen na krožniku, bi človek res najrajši vse pustil. Malo za popestritev...
ki te ljubim, zeleno
Uporabniški avatar
stara postaja
Guru
Guru
 
Prispevkov: 315
Pridružen: 07 feb 2007, 15:50
Kraj: na Štajerskem

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 24 jul 2008, 12:39

res je stara postaja. svet drvi proti prepadu in mi kar gledamo. upam, da se cene nafte ne bodo prehitro znižale in da bodo ljudje začeli malce drugače gledati na vse skupaj in iskati alternative.

bučarka, pri tvojem linku me je zmotilo to, kar me je že prej pri marsikaterem. ne trdim, da so dejstva zgrešena. z vsem se popolnoma strinjam. a ko začne avtor članka govoriti o tem, da konoplja še nobenega ni pokončala in da so pravi morilci alkohol in tobak (kar je res) sem spet opazil tisto skrito hinavščino. vsa dejstva se namreč nanašajo na industrijsko konopljo (sativa) medtem, ko avtor očitno misli, da so sativa in indica ena in ista rastlina. odličen članek, ki bi lahko bil boljši. drugače pa nikomur ne zamerim, če jo kadi...

ima me, da bi ministru za kmetijstvo in ministrici za zdravtvo poslal kakšno pismo na temo industrijske konoplje.

še ena zanimivost: Pri gojenju konolje ni problema s plevelom, saj konoplja raste tako gosto, da do tal ne pride svetlobe, kar pomeni, da plevel ne more rasti.

še ena za razmislek: Da bi dobili enako količino vlaken (za papir) kot jih dobimo na enem hektarju konoplje, bi morali posekati 4,1 hektar gozda. Da ne govorimo, da papir iz konolje ne porumeni in zdrži več sto let.

pa še ena za slovo: Mona Lisa je naslikana na platnu iz konoplje z barvami, ki bazirajo na konopljinem olju.
[img]http://shrani.si/f/1w/F0/3icdVq3l/sig4.png[/img]
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru
 
Prispevkov: 657
Pridružen: 12 mar 2007, 18:03
Kraj: Izlake

OdgovorNapisal/-a greeny » 24 jul 2008, 15:04

Ja ti si se pa res pozanimal. Super informacije. Tisto pismo kar pošlji, ja, pa sporoči odgovor!

LP
Verde, que te quiero verde
Uporabniški avatar
greeny
Guru
Guru
 
Prispevkov: 166
Pridružen: 08 apr 2008, 19:53
Kraj: MS-LJ

OdgovorNapisal/-a bučarka » 25 jul 2008, 12:01

HellHavoc je napisal/-a:bučarka, pri tvojem linku me je zmotilo to, kar me je že prej pri marsikaterem. ne trdim, da so dejstva zgrešena. z vsem se popolnoma strinjam. a ko začne avtor članka govoriti o tem...


Btw.. linkala sem ti pravilnik o pogojih za pridobitev dovoljenja za gojenje konoplje, ki ga je izdalo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ne pa članka.

Tudi mene so dejsta o industrijski konoplji presenetila (pozitivno) in razmišljam, da bi drugo leto doma posejali kakšen hektar.
bučarka
Guru
Guru
 
Prispevkov: 275
Pridružen: 31 mar 2005, 15:46
Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 25 jul 2008, 14:01

Jp, drugi link sem videl, hvala.

Tisto, kar sem napisal je veljalo za tisti članek v angleščini (ki je mimogrede poleg stvar, ki so me zmotile, zelo dober). Hotel sem samo reči, da je avtor članka na podlagi dejstev o industrijski konoplji hotel utemeljiti razlog za legalizacijo Canabis indice.
[img]http://shrani.si/f/1w/F0/3icdVq3l/sig4.png[/img]
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru
 
Prispevkov: 657
Pridružen: 12 mar 2007, 18:03
Kraj: Izlake

OdgovorNapisal/-a izu » 26 jul 2008, 14:18

Hej!

Tudi jaz sem simpatizer industrijske konoplje. Ampak žal je res da je naša država pač neobljudna za gojitelje.
Drugače še več dejstev:

Marco Polo in podobni potovalci nebi mogli na Ameriko če ne bi bile konopljine vrvi, platen za jader, in hlač za mornarje iz konoplje.

Ta papir ki so ga podpisali ko so prevzeli Ameriko (Deklaracija o neodvisnosti?) je bil napisan na konopljin papir.

Celotno konopljo se da uporabiti v namene ljudi in tudi za živali.

Mensezdi da je G. Ford naredil avto iz konoplje. Karoserija je bila iz podobne snovi kot plastika, ampak iz konoplje (ki naj bi bolje prenašala udarce in bila varnejša kot zdajšne karoserije), pogon je pa bil olje iz konoplje).

Tega je res toliko da ne morem vsega našteti, vam pa priporočam prebrati "Veliko knjigo o konoplji".

Je pa večina stvari pozitivna pri INDUSTRIJSKI konoplji, zato nevem čemu tako zatiranje =/


Lp Luka
izu
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 499
Pridružen: 02 dec 2003, 14:59
Kraj: Zaboršt

OdgovorNapisal/-a dinksi » 26 jul 2008, 22:54

HellHavoc

Tu imaš semena za kakšen hektar:

http://www.malezivali.com/cgi-bin/stran ... Trg=trgArt

Pred leti sem tudi jaz posadil par sadil industrijske konoplje. Če nihče ne vidi te tudi ne more prijavit. Zgleda pa kot prava marihuana. Tudi kot rastlina je zelo lepa.
dinksi
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 91
Pridružen: 27 jan 2008, 11:41
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a izu » 27 jul 2008, 09:46

Hej!

Ravno to je problem, ker izgleda kot prava. Da dokažeš svoj prav, rabiš drago analizo vsebnosti THC-ja.
Je pa tako da če imaš par sadik itak nič ne moreš, ker če hočeš gojiti moraš prijaviti na ministrstvo za kmetijstvo, kjer pa mislim da ti ne bodo odobril 4 sadik =(

Dajmo protestirat! :wink:
izu
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 499
Pridružen: 02 dec 2003, 14:59
Kraj: Zaboršt

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 28 jul 2008, 08:33

jah, res je. drugače pa je za pridobitev dovoljenja potrebno saditi vsaj 0,3 hektara veliko strnjeno površino. kar je manj sploh ne moreš dobiti dovoljenja...
[img]http://shrani.si/f/1w/F0/3icdVq3l/sig4.png[/img]
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru
 
Prispevkov: 657
Pridružen: 12 mar 2007, 18:03
Kraj: Izlake

OdgovorNapisal/-a izu » 28 jul 2008, 15:36

Hej!

S tem da mislim da moraš teh 0,3hektara ograditi z 2 metra visoko ograjo in še nekaj takih zahtev. . . .

Ah ja, škoda...
izu
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 499
Pridružen: 02 dec 2003, 14:59
Kraj: Zaboršt

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 30 jul 2008, 14:53

res je, ja. nekje sem bral, da daje EU celo neke subvencije za sajenje konoplje.
[img]http://shrani.si/f/1w/F0/3icdVq3l/sig4.png[/img]
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru
 
Prispevkov: 657
Pridružen: 12 mar 2007, 18:03
Kraj: Izlake

Re: [splošno] Canabis sativa - Industrijska konoplja

OdgovorNapisal/-a robila » 26 dec 2011, 21:08

Pozdravljeni,
če mi uspe dobiti vsa potrebna dovoljenje pa me zanima, kam lahko potem prodam ali semena ali dele konoplje. Jo sploh kdo odkupuje? Kako se žanje? ALi ima kdo kakšne izkušnje, ki bi mi jih lahko povedal. Doma imam namreč 2 ha. zemlje in nekaj moram narediti, da se bo izplačalo.
L.p
Robert
robila
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 26 dec 2011, 20:53

Re: [splošno] Canabis sativa - Industrijska konoplja

OdgovorNapisal/-a Tomy6699 » 06 okt 2016, 17:31

Pozdravljeni!
Ne vem sicer če je ta tema še aktivna - morebiti pa še kdo gleda :)

Kakorkoli v zadnjem času so zelo poularni tako imenovani cbd ekstrakti. Gre za ekstrakt iz konoplje - ki se prodaja v obliki prehranskih dopolnil, za katera pa velja, da so trditve zelo omejene. To pomeni, da na samem prehranskem dopolnilu o konoplji ni veliko napisanega (preverjeno).

Torej kakšne učinke naj bi takšen CBD ekstrakt v recimo CBD kapljicah dejansko res imel?

Našel sem tudi članek o cbd ene izmed lekarn: http://www.moja-lekarna.com/p-17858-kanabidiol-cbd.aspx, ki nekako nakazuje, da naj bi se cbd uporabljal za zdravljenje nekaterih hudih bolezni (multipla skleroza), stranski učinki kemoterapije ipd.
Ko gledam nekatere druge spletne vire glede konoplje pa opažam, da so zapisani učinki naravnost nebeški in sicer:
- lajša bolečine ter kronična obolenja
- deluje antibakterijsko-
- deluje protivnetno
- pomirja
- niža vaskularni tlak
- zdravi luskavico
- krepi imunski sistem
- niža nivo sladkorja v krvi
- deluje proti tesnobi
- uravnoveša delovanje črevesa
- zatira mišične krče
- spodbuja razvoj kost

Ko pogledam na prehransko dopolnilo pa ugotovim celo, da na njem ne piše nič uporabnega.

Kaj je torej res?
Tomaž
Tomy6699
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 06 okt 2016, 00:02

Naslednja

Vrni se na Zdravilne rastline za prehrano

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek
  • KONOPLJA
    Napisal/-a Rabarbara1 » 28 apr 2006, 19:43
    18 Odgovori
    29461 Ogledi
    Zadnji prispevek Napisal/-a zmeda Poglej zadnji prispevek
    08 maj 2007, 15:51

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost