Pritrjevanje Phalaenopsisov

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Pritrjevanje Phalaenopsisov

OdgovorNapisal/-a Nemesis » 19 feb 2004, 11:10

Živjo!
Mi kdo zna povedati, kako je s pritrjevanjem falenopsisov na kos lubja ali na debelejšo vejo? Kateri les je primernejši za to (če se sploh da), in kako se jih pritrdi. Se s tem zahteve rastline kaj spremenijo? Jo lahko obdam tudi z mahom? V knjigi sem bral, da se to dela z vrstami dendrobijev, a o falenopsisu nisem nič zasledil. V kakšnem okolju pa rastejo falenopsisi v naravi (na drevesih, na tleh...)

Pa še nekaj izven tega konteksta:
Kako občutljiva je vrsta Epidendrum in kakšne pogoje zahteva za uspešno gojenje?
LP, N
Nemesis
Guru
Guru
 
Prispevkov: 200
Pridružen: 14 feb 2004, 11:04
Kraj: Lj.

OdgovorNapisal/-a IndigoGrl » 19 feb 2004, 13:08

Zdravo!

Če imaš Phal. hibride in če dobro uspevajo v loncu, ne vem zakaj bi jih vezal na kos plute ali na vejo. Raje izberi tako vrsto ki mora biti privezana(Epidendrum porpax, Encyclia citrina). Ne vem, koliko sem imela en dendrobij privezan je bil zahteven za nego...vsak dan pršenje pa namakanje itd. in nikoli nisem vedela če delam prav dokler mi ni pač šel adijo... Res ne splača se za eno vrsto ki ti lahko čist brez kompliciranja raste v loncu toliko truda vložit...
Da pa ti odgovorim vsaj na nekatera vprašanja...Ja lahko privežeš na kos plute(je bilo že govora o pluti na forumu) ali na debel kos vinske trte(!)...in obdaš vse z mahom. Zahteve rastline so s tem hujše(?!)(večjo zračno vlažnost, več pršenja, namakanja), predvsem poleti...

Mislim da v naravi rastejo na drevesih, kjer njihove korenine rijejo po lubju in tako pridobi Slika vsaj deloma...veliko posrka iz zraka.

Epidendrum je moja najljubša vrsta poleg Zygo. in Encyclie :wink: ... Ljubi svetlobo, "veliko" gnojila, svež zrak, temperature pozimi ok. 20C, zalivam ga na 11-12 dni...Meni zraste vsak dan za nekaj mm...torej se dobro počuti v takih razmerah kljub temu da so ga napadale neke glivice... Imam ga od novembra lani tako da še ne vem kako se bo obnašal poleti. Koliko vem so lahko pravi grmi...torej se kar razrastejo, vsaj nekateri Epid.

O tem kako se veže orhideje na pluto si poglej slikice tukaj
http://www.orchideen-forum.de/board/sho ... adid=10742

O tem kake pogoje rabiš za Epid. pa tukaj: http://www.orchideenforum.de/epidendrum.htm

Za ostale orhideje ki te še zanimajo pa tukaj:
http://www.orchideenforum.de/gattungen.htm

Če ima kdo katero izmed teh vrst(Encyclia vespa/baculus/fragrans/vitellina, Epid. porpax, Brasavola nodossa,Cattleya labiata...) pa naj klikne na moj ZS da se malo pomenimo o možnostih za menjavo/odkup... :LOL: :wink: LP
IndigoGrl
Guru
Guru
 
Prispevkov: 145
Pridružen: 11 sep 2003, 21:04
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Anderjas » 21 feb 2004, 02:35

Pozdravljena Indigo,

ne strinjam se s teboj glede Phalov. V naravi rastejo prav na vejah dreves in to obrnjeni navzdol, tako da ni možno, da bi zastajala voda v srčku in bi ta zgnil. Sama sem dva namontirala lani septembra in danes mi že oba primerka cvetita.
Kar pa se tiče tvojih priljubljenih, se oglasi od 28.februarja v Vrtnariji Kurbus, Mele-Gornja Radgona, imeli bodo čez 1500 orhidej iz uvoza(hibridi).
Nekaj bo tudi botaničnih od članov Društva ljubiteljev orhidej Slovenije
sicer pa si lahko ogledaš tukaj nekaj njihovih aktivnosti.

http://www.oceanorchids.si/drustvo/izleti.htm
Želim ti veliko uspeha
Lea
Lea
Anderjas
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 21 feb 2004, 02:08
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a IndigoGrl » 21 feb 2004, 13:55

Ojla Lea

*Če imaš Phal. hibride in če dobro uspevajo v loncu, ne vem zakaj bi jih iztrgal iz piskra in jih vezal na vejo in skrbel zanje "huje kot da so tiste zahtevne sorte". Gotovo stoji za tem želja po džungelski atmosferi... Priznam da zna to izgledat lepo. Ampak začetniku tega nebi svetovala ker, *(začni pri zvezdici še 1x brati)

Suuuuper novice si prinesla...končno se nekaj premika!!!! IMAMO DRUŠTVO!!! Pa kje ste bili tako dolgo? spet sicer v Lj :roll: ampak bolje to kot pa nič. Kurbus pa mi je blizu tako da se bomo vidli tam...

LP pa brez zamer

Maja
IndigoGrl
Guru
Guru
 
Prispevkov: 145
Pridružen: 11 sep 2003, 21:04
Kraj: Maribor


Vrni se na Orhideje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov