Tehnika presajanja opuncij

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

Tehnika presajanja opuncij

OdgovorNapisal/-a katrinca » 30 okt 2007, 07:35

Nujno potrebujem nasvet pri presajanju opuncij. Kakšne postopke uporabljate, s kakšnimi pripomočki si pomagate? Ja, saj vem, da čas ni primeren, a imam 2 korita v katerih je v vsakem po dvajset opuncij in gmota kaktusov meri nekje 60 x 60 x 80 cm x 2. Že premakniti v hišo jih je bilo nevarno (polno ostankov bodic v rokah), mesta, kjer v hiši ne bi ogrožale mimoidočih pa nimam.

Hvala za vsako idejo ali nasvet!
Katrinca
katrinca
Expert
Expert
 
Prispevkov: 114
Pridružen: 05 sep 2007, 11:25
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Pepe » 30 okt 2007, 08:12

Moja je ravno zaradi tega končala v kontejnerju. Opuncija je primerna kvečjemu za kakšno večjo posodo na mestu, kjer je ne premikaš. Presajanje pa je zaradi visokega težišča skoraj misija nemogoče. Če vseeno vztrajaš, si lahko pomagaš tako, da jo daš med dva kosa debelega stiropora.
Pepe
Guru
Guru
 
Prispevkov: 674
Pridružen: 10 okt 2006, 08:53
Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a katrinca » 30 okt 2007, 10:13

Hvala Pepe za trud!
V kontejneru ziher ne bodo končale! Pa saj pravi pregovor "da je za lepoto treba potrpeti!"
Sem jih spomladi presadila v stara okrogla kuhinjska korita, ker sem mislila da bo lažje. Ideja se ni obnesla, ker je premikanje v smeri iz in v hišo vsaj dvakrat na leto potrebno in bom zdaj pač ponovila postopek v obratni smeri. Torej iz skupine v posamezno. Ampak ker je spomin na spomladansko presajanje še vedno poln bolečih pikastih spominov, me zanimajo vaše izkušnje.

Katrinca
katrinca
Expert
Expert
 
Prispevkov: 114
Pridružen: 05 sep 2007, 11:25
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a tadejab » 30 okt 2007, 10:26

Tako je, pomagaj si z kosi stiropora, jaz imam za ta namen tudi nekaj starih velikih brisač, tudi pena (10 cm debeline ) je uporabna, stare cunje.... Skratka vse, kar te zaščiti pred bodicami. Pa obvezno si nataknem zaščitne rokavice za vrtnice ( OBI, Bauhaus,.. ).
Najhujša je tale mala opuncija, pri vsakem najmanjšem dotiku mi pusti na stotine drobnih bodic !

Slika
tadejab
Expert
Expert
 
Prispevkov: 112
Pridružen: 18 sep 2006, 18:49
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a sasok » 30 okt 2007, 20:38

hej ja ta je res vražja se spomnim še iz 2otroških" let ko sem nanjo naslonil lice! ne vem sicer kako mi je to uspelo je pa trajalo okoli 2 ure se mi zdi da so šle vse ven! s pinceto eno po eno! mi je te zelo žal so jo napadle volnene uši in je žal umrla! :cry: :cry:
Slika
sasok
Guru
Guru
 
Prispevkov: 613
Pridružen: 15 okt 2006, 20:29

OdgovorNapisal/-a katrinca » 31 okt 2007, 07:37

Hvala Tadeja!
S stiroporom po moje ne bo šlo, ker ma moja metrske iglice. Noo ja metrske glih niso, so pa definitivno dosti daljše kot pri tvoji. Mam že pripravljene rokavice, dvojne, spodaj povoščene, na vrh bom pa kar še smučarske nataknila. Pa bog mi daj srečo, pa čim manj nerodnosti!
Hvala za zgodbico Sasok! Se spomnim kako sem košček opuncije pred desetimi leti prinesla z Lošinja. Zdaj je sto takih koškov. In zdaj mi vsa ta leta krasijo balkon namesto pelargonij. Najboljše je to, da jih ni treba tolko zalivat. In se spomnim časov Lošinja. Na morje poln avto hrane, nazaj pa...
Normalni so se peljali napol prazni. Moj karavan pa je bil nazajgrede še bolj natrpan. Poln vejic in mladičkov rastlinja. In hladilna torba se jeobnesla kot odlična! In zdaj po vsem tem času mam še vedno opuncije in cca. 30 agav. In oleander.
Lepi spomini.

Lep dan vsem skupaj!
Katrinca
katrinca
Expert
Expert
 
Prispevkov: 114
Pridružen: 05 sep 2007, 11:25
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a tadejab » 31 okt 2007, 10:49

Katrinca, me veseli, da nisem edini manijak ! :D
Jaz še sedaj tovorim in švercam rastline iz Paga.... Pa kamne za vrt, naplavljen les za okras glinastih posod,.....
Pa veliko sreče pri presajanju ti želim. Letos sem se znebila skoraj moje cele zbirke kaktusov, ostali so mi še tisti, ki jih imam stalno v zimskem vrtu, med njimi nekaj res velikih primerkov.
Spomladi me čaka presajanje več kot 2 m velike opuncije, madagaskarske palme, tudi 2 m, pa še nekaj primerkov po 1m- 1,5m. Že sedaj se veselim..... Nekje do avgusta bom vse trne spravila iz rok ! :evil: :evil:

Slika

Slika

Slika

Slika
tadejab
Expert
Expert
 
Prispevkov: 112
Pridružen: 18 sep 2006, 18:49
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a katrinca » 31 okt 2007, 14:58

Ma saj nisi manijak....pa saj to je čisto normalno, da ti je vsak tretji kamenček na plaži všeč...Pa sploh ne pobereš vsakega, ampak vsakega tretjega...Pa vse kar raste je tako zanimivo, da ne bi mogla spat, če ne bi vsaj nekaj izruvala. Jaz si še danes ne morem odpustit, da nisem kakšnega grmička mirte preselila. Pa ni mi jasno, da tamkajšne cvetličarne ne prodajajo rastlinic, ki pri njih rastejo kot plevel. U, to bi bil biznis! Jaz bi že kaj kupila!
Za tvoje kaktuse pa samo uauuuuuuu al pa kapo dol! jaz žal nimam zimskega vrta in kljub temu, da je hiša velika, nekega pametnega prostora za velike kaktuse nimam. In zdaj ko prebiram kakšna naloga tebe čaka.... se mi zdi moje presajanje otročje lahko.

Vso srečo!
Katrinca
katrinca
Expert
Expert
 
Prispevkov: 114
Pridružen: 05 sep 2007, 11:25
Kraj: Maribor


Vrni se na Kaktusi in sukulente

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost