Najlepši naravni akvarij

Diskusija o akvarijskih rastlinah.
Aegagropila, Anubias, Barclaya, Cryptocoryne, Hygrophila, Myriophyllum, Tonina, ..

Moderatorji: dusanh, Kapitan Nemo, Moderatorji

Najlepši naravni akvarij

OdgovorNapisal/-a Kapitan Nemo » 29 apr 2003, 23:05

Čeprav so vodne rastline gojili v zunanjih bazenih že pred stoletji, v Evropi od 18. stoletja naprej, pa je gojenje vodnih rastlin notranje v akvarijih pojav 20.stoletja; za začetek velja temeljno delo Francesa Perry-a "Water gardening" (1938). V sredi stoletja postane pojem lepo zasajenega akvarija t.i. "holandski akvarij", v zadnjem desetletju 20.stoletja pa brez konkurence sanjski - skoraj neprekosljivo umetniški t.i. "Naravni akvarij" največjega mojstra na svetu za rastlinske akvarije in enega najboljših naravoslovnih fotografov - Japonca TAKASHI AMANO-ta. Pri nas še vedno zgolj redki akvaristi samo približno dosegajo izjemno lepoto takih akvarijev, predvsem s pomočjo CO2 in dobrih preparatov za rastline (makro-mikroelemeti). V svetovnem merilu pa je takih akvaristov vedno več, udeležujejo se svetovnih razstav in tekmovanj za najlepšo ureditev. Najbolje bi bilo, da bi kar odprli posebno nit "Najlepši naravni akvarij" ? Ni pa "Naravni akvarij" nujno tudi pravi "Biotop - habitat akvarij". Debata na to temo, kako urediti čim bolj harmonično in uspešno združbo sladkovodnih rastlin v akvariju, je odprta .
V želji dvigniti nivo akvakulture na višji nivo :)
Naravna harmonija podvodnih biotopov:)
Uporabniški avatar
Kapitan Nemo
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 14
Pridružen: 29 apr 2003, 22:13
Kraj: Ljubljana

Ni nobenega zelenega akvarista ?

OdgovorNapisal/-a Kapitan Nemo » 18 sep 2003, 11:53

Ojla, hortikulturisti :D
Vse kaže, da ni tu nobenega akvarista ?
Pustimo torej zahtevne holandske, japonske, naravne, bonsai akvarije ...kaj pa čisto navaden akvarij? Vodne hijacinte, zeleni kolmež , rogolist, vodna kuga...da ne omenjamo mesojedih mešink ?
Povodni mož, zbudi se press :!:
Naravna harmonija podvodnih biotopov:)
Uporabniški avatar
Kapitan Nemo
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 14
Pridružen: 29 apr 2003, 22:13
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a BoGo » 18 sep 2003, 14:04

Kapitan Nemo, res da nisem ravno v teh vodah :wink: , vendar pa moram priznati, da bi res rad to videl. Enega lepega dneva, ko bom imel plačo in dopust, si bom omislil izlet v holandijo. Zato mi prosim tudi povej, kje v holandiji se ta akvarij nahaja?
BoGo
Guru
Guru
 
Prispevkov: 598
Pridružen: 08 maj 2003, 00:06
Kraj: Murska Sobota

OdgovorNapisal/-a Kapitan Nemo » 18 sep 2003, 16:15

BoGo je napisal/-a:Kapitan Nemo, res da nisem ravno v teh vodah :wink: , vendar pa moram priznati, da bi res rad to videl. Enega lepega dneva, ko bom imel plačo in dopust, si bom omislil izlet v holandijo. Zato mi prosim tudi povej, kje v holandiji se ta akvarij nahaja?


:D hehehe..BoGo, holandski ali nizozemski akvarij imenujemo v akvaristiki značilno zasajen rastlinski akvarij, kjer je poudarek na rastlinah (ne toliko na ribah)...podobni so sodobni japonski rastlinski naravni akvariji, ki pa imajo ureditev po drugačni, azijski filozofiji urejanja podvodnih vrtov. Posebna oblika takih akvarijev so tudi akvaterariji t.i. "bonsai akvariji", kjer so pod vodo vodne rastline, nad vodo pa močvirske.
Ker je to rastlinski forum, sem mislil,da te vrste ureditve bolj pašejo sem...sicer ni prepovedano razpravljati tudi o drugih vidikih akvaristike...o ribah, koralah, drugih nevretenčarjih, makro ali mikrolagah ipd..akvaristika je res širok pojem 8)
Glede obiska Holandije...tam še nisem bil, a tam je tudi akvaristika izjemno močno razvita, take akvarije lahko tam vidiš "za vsakim oglom" :D
Naravna harmonija podvodnih biotopov:)
Uporabniški avatar
Kapitan Nemo
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 14
Pridružen: 29 apr 2003, 22:13
Kraj: Ljubljana

akvarij

OdgovorNapisal/-a kamencek » 19 sep 2003, 08:43

Pozdravljeni,

za "nizozemske akvarije", moram priznati, sem iz tega foruma, prvic slisala :(
Naj pa povem, da sem veliko tavala po Belgiji in Nizozemski in so bajerji, ribniki in mlake resnicno pogost sestavni del, skoraj vsakega vrata. Lepo so urejeni z najrazlicnejsim rastlinjem in zivalskim svatom. Pri neki druzini so prihajale celo ameriske gosi, labodi in neke posebne vrste capelj.
Priporocam vsakemu, ce bi resnicno radi videli lepe vrtove in njih sestavne dele, jih boste v Belgiji in na Nizozemskem sigurno. Dezela je prekrasna, le pot pod noge, pa nikar z agencijami, ki vam bodo pokazale coffe shop v Amsterdamu, diamante v Antwerpnu in morda celo borzo cvetja v Aalsmeeru in bodo rekli, da ste videli zanimivosti teh dveh dezel. Morda se motim, toda bolj prstre ponudbe se nisem zasledila :(

Sedaj bi pa se imela eno vprasanje, kje bi dobila vodno hijacinto? Vcasih sem jih videla v kaksni cvetlicarni, da jih prodajajo, toda sedaj ze dolgo ne in kjer jih po moznosti vidim, niso na prodaj :(

Lep pozdrav
kamencek
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 29
Pridružen: 12 sep 2003, 08:44
Kraj: Kranj

akvarij

OdgovorNapisal/-a misa » 19 sep 2003, 08:46

Pozdravljeni,

da ne boste preseneceni, zakaj naenkrat "kamencek" pise v zenskem spolu.

Misa, njegovo dekle, ni pogledala, kdo je na domacem racunalniku prijavljen in tako je sel njen post, pod njegovim imenom, toda nic hudega :)

Vse gre pa doma v enak kos :D
misa
Guru
Guru
 
Prispevkov: 157
Pridružen: 11 sep 2003, 20:29

OdgovorNapisal/-a BoGo » 19 sep 2003, 08:59

ooo, lepo je videti, da so nekateri člani tudi v paru :)
BoGo
Guru
Guru
 
Prispevkov: 598
Pridružen: 08 maj 2003, 00:06
Kraj: Murska Sobota

Re: akvarij

OdgovorNapisal/-a Kapitan Nemo » 19 sep 2003, 09:25

kamencek je napisal/-a:Pozdravljeni,

Sedaj bi pa se imela eno vprasanje, kje bi dobila vodno hijacinto? Vcasih sem jih videla v kaksni cvetlicarni, da jih prodajajo, toda sedaj ze dolgo ne in kjer jih po moznosti vidim, niso na prodaj :(

Lep pozdrav


Misa, res so pred leti pogosto uvažali vodne hijacinte (Eichhornia crassipes) ravno iz Nizozemske, zapakirane v neko tako prozorno plastiko. Če jo kje vidim, bom javil tu. Že pred davnimi leti smo jo akvaristi ta čas, ko ravno cveti (res so lepi vijolični cvetovi), nabavljali v ljubljanskem botaničnem vrtu na Ižanski. Samo res ne vem, če jo imajo tam še. Za vprašati bi bilo ? Pred leti so jo tudi gojili za biočistilne naprave, a niso vedeli, da mora prezimit, in je propadla! lp
Naravna harmonija podvodnih biotopov:)
Uporabniški avatar
Kapitan Nemo
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 14
Pridružen: 29 apr 2003, 22:13
Kraj: Ljubljana

vodne hijacinte

OdgovorNapisal/-a misa » 19 sep 2003, 09:49

Lepo pozdravljeni,

... ne boste verjeli, sem iz stroke rastlin, veliko sem se ukvarjla s tem in tudi to studirala, toda kaktusi, orhideje, kamencki, tilancije, ... to je bila, med vrtnarji vedno neka "eksotika". Vsem si se zdel malo cuden in nekako ne zelo pomenben, ce se ukvarjas z necim, kar v nasi dezeli ne raste v gozdu. Po vrhu, pa se s tem ne da preziveti, so mi vedno govorili v solah in usposablajnjih, ko sem kaj vprasala o tem delu stroke. Nima smisla, enostavno nimamo pogojev. Tudi meni so leta in leta vceplajli misli, da je potrebno saditi, kar pri nas pac uspeva v naravi. Ta del vrtnarstva je bil namenjen ljubiteljem, zato ste tudi verjetno opazili, da v cvetlicarnah nimajo pojma o teh rastlinah, saj se jih nikdar, nikjer niso ucili, v nobeni soli, na nobeni fakulteti.
Fant, strasten ljubitelj narave....pokazala sme mu prve kaktuse, ze od nekdaj pa mu je kasen in kasen bil vsec, tako se je zacelo. Kupila sva prvega, pa drugega, pa enaga dobila, pa cetrti in sedaj, kakor sem ze praj dejala, jih je nekaj cez sto, ni pretirano veliko, toda vsak je najin ljubljencek. Fant se je toliko navdusil, da je sposoben cele ure sedeti zdarven racunalnika, knjig in iskati imena, informacije. Iz racunalnicarja se je prelevil v vrtickarja, zbiratelja, po vsem tem pa navdusil se mene :) Pozabila sem na leta vcepljanja, kaj moramo saditi, kaj imeti radi, ne trdim, da urejanje parkov in, da grmovnice, ter drevesa niso vec moji ljubljencki, toda ljubezen se je enostavno le povecala. Pa dovolj o nama.

Sedaj pa tisto pomenbno o vodnih hijacintah, ki so jih imeli v botanicnem vrtu v Ljubljani. Ja, nekja jih se imejo, prav vceraj sem vprasala, toda niso na prodaj, saj populacija steje le nekaj primerkov. Pravijo, da so bili popolnoma brez njih.
Tako bom zelo vesela, ce bom dobila kasno informacijo, kje jih nabaviti. Naj se povem, toda nisem prepricana, ali obstaja vec vrst, morda sort, le teh, saj sem ze videla nekatere majhne, do 7 cm in nekatere tudi do 20 cm velike liste. Videla sem take z vijola, ali belimi zadebelitvami in taksne, ki so bile povsem zelene.

Lp
misa
Guru
Guru
 
Prispevkov: 157
Pridružen: 11 sep 2003, 20:29

OdgovorNapisal/-a Kapitan Nemo » 19 sep 2003, 10:04

Misa, super. Res je lepo tole tvojo predstavitev prebrati :oops:
Bom povprašal daleč naokoli, sigurno jih imajo v Gradcu na Vogelfarnmi ali celo v IKEA-i ? Sem pa že veliko pisal o njih, vrst iz rodu Eichhornia je veliko, v akvaristiki uporabljamo najmanj 3 : E. crassipes, E. azurea in E. diversifolia =debelopecljata, azurno modra in ozkolistna...
Evo, zate en Copy/Paste mojega pisanja iz Akvazina :

EICHHORNIA CRASSIPES ? Debelopecljata vodna hijacinta .
Ta strahoviti plevel, ki je okužil pol kopnih voda po vseh celinah ?; pri nas so jo hoteli uporabljati za čiščenje odpadnih voda in so pozabili, da pozimi propade, če je premraz ! Prihaja ta vodna hijacinta iz Afrike, od koder so jo zanesli širom sveta! Cveti septembra, ima res lepe vijolične cvetove, zelo znana lepotica : ni najmanjšega dvoma, da so cvetovi te rastline eni najlepših iz botaničnega kraljestva, spominja na orhideje Razvejane korenine te rastline so imenitno skrivališče za mladice rib, pa tudi prava mala čistilna naprava. Potrebuje pa mehko vodo, veliko svetlobe, temperatura pa ni toliko pomembna, bolj pozimi, ko ne sme pasti pod 15°C ...če želimo, da preživi zimo, potem čez leto ne sme biti plavajoča, temveč mora biti posajena v podlago v akvaterariju v vodi z največ 20 mm = 2 cm globine ! Taka pa bogato cveti in dolgo živi...naj živi plavajoča kraljica vodnega plevela celega sveta :idea:

Njej sorodna je azurno modra vona hijacinta ,EICHHORNIA AZUREA iz družine Pontederiaceae. V to žlahto sodijo tudi rodovi : Pontederia, Hydrothrix, Reussia, Heteranthera, Zosterella, Eurystemon, Scholleropsis, Monochoria in morje manj znanih, še neodkritih v svetu akvaristike ...

Vsekakor je hijacinta primerna za vrtni ribnik, odprti akvarij z HQI žarnico ali pa primeren akvaterarij..ne pa za povprečni akvarij, tisto revše, kjer pogosto ljudje "učijo ribe plavat"
:twisted:
Naravna harmonija podvodnih biotopov:)
Uporabniški avatar
Kapitan Nemo
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 14
Pridružen: 29 apr 2003, 22:13
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 05 nov 2003, 16:01

Pozdravljeni!
Pred kaktusi sem se tudi jaz intenzivno ukvarjal z akvaristiko. Steklar je narezal šipe, silikonski kit in že je bil akvarij. Ker ni bilo denarja za Juwel opremo smo si kar iz lesa naredili pokrov, spodaj kakšna aqua glo žarnica in stvar je bila končana. Vedno pa so bile problem rastline. Tisti s plitvimi žepi smo/so kupovali račjo zel, bogatejši anubiase. Vse seveda zavisi kakšen akvarij si hotel narediti. Spredaj seveda rastline, ki ostanejo majhne, zadaj večje. Rastline so bile pakirane v okrogel PVC lonček, ki si ga moral pred posaditvijo odstranit. Baje danes ni več akvarijev z zemljo. Rastline preprosto le zakoplješ v pesek. Ali mi lahko svetujete, katere rastline bi posadili zadaj in katere spredaj, da bi stvar izgledala čim bolj naravno (okrasne kamne in korenino še imam).
Poldi
Leopold Scheicher
Guru
Guru
 
Prispevkov: 423
Pridružen: 07 maj 2003, 07:54
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a benetom » 19 nov 2003, 14:48

Oglej si stran www.akvazin.com
Tam imaš vse lepo opisano in še odličen forum obstaja.
benetom
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 04 nov 2003, 09:43

OdgovorNapisal/-a Jure » 19 nov 2003, 20:42

kaj pa čisto navaden akvarij? ...da ne omenjamo mesojedih mešink ?


Jaz bi dal pa noter U. intermedia in U. australis, pa jih ne najdem. Pa tudi noben drug mi ne pove, kje rasteta. Ti kaj veš?
Potrebujem ju samo za eno fotografijo in nič drugega.
Jure
Guru
Guru
 
Prispevkov: 512
Pridružen: 15 sep 2003, 17:22

Našli smo Nema !

OdgovorNapisal/-a Kapitan Nemo » 04 dec 2003, 11:03

Kapitan_Nemo se vrača na sceno :D (malo sem zaspal, ker tukaj toliko časa ni bilo življena)!
Bom odgovoril, ko bo čas, ta hip plujemo v drugo smer ... 8)
Naravna harmonija podvodnih biotopov:)
Uporabniški avatar
Kapitan Nemo
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 14
Pridružen: 29 apr 2003, 22:13
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Kapitan Nemo » 01 feb 2004, 21:58

Kapitan Nemo je napisal/-a:... Prihaja ta vodna hijacinta iz Afrike, od koder so jo zanesli širom sveta , ...


Popravek : se zgodi živemu človeku; vodna hijacinta prihaja prvotno iz Južne Amerike, od koder je doma rod Eichornia in ne iz Afrike, kot sem zgoraj pomotoma napisal :!:
Ko sem pisal ta odgovor, sem vzel v roke eno ameriško knjigo, kjer piše ta napačen podatek - čeprav vem, da je treba vedno vzeti v roke nemško knjigo :wink: No, vemo, da imajo gringoti predstave o geografiji bolj "tako - tako" .
Res pa je, da je danes prisotna v vseh toplih predelih , največ kot nadležen plevel.
Naravna harmonija podvodnih biotopov:)
Uporabniški avatar
Kapitan Nemo
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 14
Pridružen: 29 apr 2003, 22:13
Kraj: Ljubljana

nekej sem jaz našel v amsterdamu

OdgovorNapisal/-a nimitz » 05 jan 2007, 22:09

lp
no nevem če je to to,vsem pa želim veliko uspeha.lp Boštjan

ps.vodne hijacinte bi bilo možno dobiti v Lokvanj d.o.o.,Orešje pri Sevnici
slikce lahko pošlem po mailu ker lahko pomanjšam sam na 400kb
bošti
nimitz
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 4
Pridružen: 06 dec 2005, 22:48
Kraj: novo mesto

nekej sem jaz našel v amsterdamu

OdgovorNapisal/-a nimitz » 05 jan 2007, 22:41

lp
no nevem če je to to,vsem pa želim veliko uspeha.lp Boštjan
Ps.vodne hijacinte bi bilo možno dobiti v Lokvanj d.o.o.,Orešje pri Sevnici g.Venčeslav
bošti
nimitz
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 4
Pridružen: 06 dec 2005, 22:48
Kraj: novo mesto


Vrni se na Akvarijske rastline

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron