leseni podest

Kako z rastlinami opremiti vaš zunanji prostor ali vrt, katere rastline so najprimernejše, ...

Moderatorji: dusanh, Green Oasis, Moderatorji

leseni podest

OdgovorNapisal/-a anitta » 03 maj 2006, 11:08

Pozdravljeni,

po intenzivnem iskanju glede izdelave lesenega vrtnega podesta, sem prišla na to stran, kjer je res praksa kar se tiče vrnarjenja in urejanja okolice.
Zanima me če kdo ve kje naj dobimo deske za podest da bodo OK, pa izdelava le tega. Želiva imeti malo od tal dvignjenega, za cca 20 cm. ALi ima kdo izkušnje z izdelavo le tega????

Hvala že vnaprej za informacije.

Lp :?: :lol:
anitta
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 27
Pridružen: 03 maj 2006, 11:00
Kraj: Maribor

leseni podest

OdgovorNapisal/-a Eta » 31 maj 2006, 20:35

Že nekaj časa razmšljam o lesenem podestu na terasi, ki bi bil estetski, predvsem pa trajen. Bangkirai mi je zelo všeč, vendar je zelo zelo drag. Lahko kupiš posamezne lamele, ki jih sam ukrojiš in pritrdiš na podkonstrukcijo (je ceneje, vendar več odpada), lahko pa ti podest izdelajo po meri. Mislim, da informacije lahko dobiš v podjetju PREHOD d.o.o. iz Kranja.
Užij dan!
Eta
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 13
Pridružen: 31 maj 2006, 18:43
Kraj: Žvabovo

OdgovorNapisal/-a pitija » 31 okt 2006, 12:53

Najverjetneje sem zate Anita že prepozna vendar za ostale (čeprav letni čas ni ravno primeren) pa imam kakšen skriti namig.
Eta je priporočila Bangkirai, že res, da je zelo trpežen (voda, zmrzal - vse tropske vrste so zelo goste in odporne na vodo)vendar ga sonce rado pripravi do tega, da se prične zvijat in trščičit (torej po terasi iz Bangkiraia ni priporočljivo hoditi bos). V Moravskih toplicah so letos uporabili les, ki prihaja iz Burme in se je pod vsem atmosferskimi vplivi prav lepo odzval. Isto je posivel kot vse vrste lesa le, da se je odzval bolje od vseh ostalih tropskih vrst (evropskih sploh ne omenjam saj jih je obvezno potrebno premazovati z zaščitnimi barvami ali laki). Ne trdim da je to nadomestek Tika se mu pa očitno zelo približa.

Lep pozdrav in veliko užitkov ob urejanju hiškine okolice!

N
pitija
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 31 okt 2006, 12:43
Kraj: osrednja gorenjska

podest

OdgovorNapisal/-a anitta » 05 feb 2007, 19:09

Zdravo,

ne s podestom nismo hiteli, tako da hvala za pojasnilo. Našla sem neki les TECH-WOOD ne vem kakšna je primerjava z Bagkraiem... ALi pozna kdo kakšnega ok prozivajalca oziroma podjetje ki les izdobavi??

hvala za odgovor.
anitta
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 27
Pridružen: 03 maj 2006, 11:00
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Absolut » 18 mar 2007, 21:17

Poleg tika in bangkiraja lahko uporabiš tudi BOR (ni tako obstojen, zato ga je treba industrijsko impregnirati in s tem delno pridobi lastnosti obstojnejših drevesnih vrst) ter MACESEN ki spada med zelo obstojne drevesne vrste in ga ni treba dodatno zaščititi. Že Vikingi so ga s pridom uporabljali za ladje. Z leti posivi, obstojen je pa do 10 let.
Absolut
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 18 mar 2007, 21:10


Vrni se na Zunanji prostori

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost