kako naj oblikujem macesen

Bonsai - miniaturna drevesca iz daljnega vzhoda. Sem spadajo samo zunanji bonsaji.
Javor, Bor, Smreka, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

kako naj oblikujem macesen

OdgovorNapisal/-a gregano1 » 28 sep 2005, 09:10

Hojla!

S Pokljuke sem lansko leto domov prinesel fantastičen gorski macesen.
Celo leto sem ga pustil rasti v cvetličnem loncu, sedaj pa me zanima kako se naj lotim oblikovanja :?: ? Obliko že imam izbrano- macesen je bil povožen na gozdni vlaki in že nakazuje obliko kaskade, kaj naj sedaj storim? Kdaj je pravi čas za oblikovanje in katero literaturo bi mi svetovali za v pomoč, če je le možno v slovenščini :wink: .


l.p. :oops: grega
gregano1
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 72
Pridružen: 28 sep 2005, 09:01
Kraj: domžale

Re: kako naj oblikujem macesen

OdgovorNapisal/-a Kitty » 28 sep 2005, 10:31

gregano1 je napisal/-a:Hojla!

katero literaturo bi mi svetovali za v pomoč, če je le možno v slovenščini :wink: .


Tomaž Kovšca: Bonsaj, umetnost in filozofija

Link za naročilo je tu:
http://p095.ezboard.com/bbonsajforum, imajo pa jo tudi po knjižnicah.

Kitty
Kitty
Expert
Expert
 
Prispevkov: 121
Pridružen: 09 nov 2004, 11:20
Kraj: Vrhnika

Kitty hvala!

OdgovorNapisal/-a gregano1 » 28 sep 2005, 11:37

Do sedaj sem obdeloval le italiansko literaturo in Bonsai technic I. in II. od Johna Nake. Nevem kakšni pa so kaj slovenski avtorji? Dolgo sem delal v tujini in kolikor je meni sedaj jasno je bonsaistika v sloveniji še v povojih, le bonsaj klub slovenije je za razvoj na tem področju premalo, v tujini vse te stvari slonijo na delu v klubih in na delavnicah z priznanimi mojstri, le "filozofiranje" ob literaturi in forumih bolj malo koristi za resno delo. No pa sem malo zašel, kakšno pa je ta knjiga Tomaž Kovšca: Bonsaj, umetnost in filozofija, je kvalitetna ali je samo prevod kakšne tuje literature?


l.p. grega
gregano1
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 72
Pridružen: 28 sep 2005, 09:01
Kraj: domžale

Re: Kitty hvala!

OdgovorNapisal/-a Kitty » 28 sep 2005, 11:57

gregano1 je napisal/-a:Do sedaj sem obdeloval le italiansko literaturo in Bonsai technic I. in II. od Johna Nake. Nevem kakšni pa so kaj slovenski avtorji? Dolgo sem delal v tujini in kolikor je meni sedaj jasno je bonsaistika v sloveniji še v povojih, le bonsaj klub slovenije je za razvoj na tem področju premalo, v tujini vse te stvari slonijo na delu v klubih in na delavnicah z priznanimi mojstri, le "filozofiranje" ob literaturi in forumih bolj malo koristi za resno delo. No pa sem malo zašel, kakšno pa je ta knjiga Tomaž Kovšca: Bonsaj, umetnost in filozofija, je kvalitetna ali je samo prevod kakšne tuje literature?


Tako kot ga jaz opazujem, slo klub temelji v glavnem na domačih delavnicah in delavnicah z mojstri iz Italije. Pojavljajo se tudi drugi klubi, če smo čisto odkriti.
Tomaževa knjiga vsekakor ni samo prevod tuje, če bi bila, ne bi pisalo, da je on avtor, anede? Meni je bila všeč, na enem mestu je zbranega večina tistega, kar sem našla v internetu v angleščini in italijanščini. Poleg tega je nekaj nasvetov čisto za slovensko okolje. Sposodila sem si jo v knjižnici.

Kitty
Kitty
Expert
Expert
 
Prispevkov: 121
Pridružen: 09 nov 2004, 11:20
Kraj: Vrhnika

Oblikovanje macesna!

OdgovorNapisal/-a gregano1 » 01 okt 2005, 08:05

Kitty hvala za dober nasvet! Knjigo sem si sposodil v knjižnici in po ogledu notranjosti sem bil prijetno presenečen. Mislim da jeTomaževa knjiga po Golobovi , ki je prva v slovenščini posegla na to področje, daleč najbolši, najcelovitejši izdelek na tem področju pri nas!

Zdaj pa nazaj k mojemu problemu. Še vedno prosim za nasvet glede oblikovanja macesna! Po dobrem letu rasti v trening posodi je drevešček pognal dolge poganjke, ki jih je potrebno skrajšati in primerno oblikovati(ožičiti), ,a kako? Tega nisem zasledil v nobeni literaturi niti na kakšnem bosai forumu? :? Ali ima kdo izkušnje kako se naj tega lotim? Lepo prosim za nasvete!
Hvala, Grega.
gregano1
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 72
Pridružen: 28 sep 2005, 09:01
Kraj: domžale

Re: Oblikovanje macesna!

OdgovorNapisal/-a Kitty » 02 okt 2005, 07:34

gregano1 je napisal/-a:Tega nisem zasledil v nobeni literaturi niti na kakšnem bosai forumu? :? Ali ima kdo izkušnje kako se naj tega lotim? Lepo prosim za nasvete!


Ma glede na to, da ti s kakšnim konkretnim nasvetom ne znam pomagati, eko še enega ovinkastega. Pejt na bonsajforum in tja pošlji sliko macesna oz. pripopaj sliko nekam v net in daj link v svoje sporočilo na bonsajforumu. Tam vprašaj konkretno glede na sliko. Se več resnih bonsajistov tam zbira.

Kitty
Kitty
Expert
Expert
 
Prispevkov: 121
Pridružen: 09 nov 2004, 11:20
Kraj: Vrhnika

OdgovorNapisal/-a gregano1 » 03 okt 2005, 07:51

Kitty hvala za uporabne napotke!

Kar se pa tiče mojega macesna, bo pa kar najboljša rešitev tečaj, ki ga organizira Bonsaj klub Slovenije.

l.p. grega :D
gregano1
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 72
Pridružen: 28 sep 2005, 09:01
Kraj: domžale


Vrni se na Zunanji bonsaji

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost