neofineta falcata

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

neofineta falcata

OdgovorNapisal/-a romanah » 05 maj 2005, 12:37

Prosim za vašo pomoč!!!

Kupila sem orhidejo Neofineta falcata in me zanima, če jo lahko dam
na borovo lubje in jo fiksiram na deblo.
Namreč sedaj je v košarici brez zemlje in jo redno škropimo in
zalivamo.
Je že zrastla za cca 2 cm in mislim ,da ji odgovarja.
Ker je ra ta lonček plastičen in na pogled :( grd
vas prosim za pomoč


Hvala
satini

http://satini.moj-album.com/
Delni album
romanah
Guru
Guru
 
Prispevkov: 492
Pridružen: 05 maj 2005, 12:29
Kraj: Ljubljana okolica

OdgovorNapisal/-a Spot » 05 maj 2005, 13:07

Neofinetia Falcata se lahko goji pritrjena na kos debla, lubja. Ko jo boste pritrdili pazite da ne poškodujete korenin in da korenin ne pokrijete preveč s pritrdilnim materialom (mah, vrvica, žica, mreža ...). Pomembno je, da ima zrak okrog korenin kot doslej. Po tem ko jo boste pritrdili jo nekje dva tedna gojite na manj svetlem prostoru (pršite in zalivate pa enako kot prej), da bo lažje prenesla stres tega "presajanja" nato pa nadaljujete z enako vzgojo kot ste to počeli doslej.
Spot
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 54
Pridružen: 24 jan 2005, 13:56

OdgovorNapisal/-a davidoff » 05 maj 2005, 16:25

kako pa zalivate neofinetie? jau jo dam 1x na dan za pol ure v vodo(potunkam jo). je to vredu? ali je ptrebno več vode? kako pa jo naj gnojim? najlepša hvala za odgovore :D

LP
LP
David
davidoff
Expert
Expert
 
Prispevkov: 109
Pridružen: 09 mar 2005, 12:58
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a frenky » 05 maj 2005, 17:29

osebno ti gojenja na lubju (v stanovanju) ne priporočam ravno tako košara.
V stanovanju jo boš najlažje gojil v lončku (kjer je enakomerna vlaga 80-100%), ko jo presadiš na lubje boš malo težje ohranjal vlago (opt. 85-85%).
Redno (1-2*dnevno) škropljenje v stanovanju ni kaj prida, vlaga se poveča le za nekaj 10 minut v okolici rastline.
Pognojiš jo tako, da jo "potunkaš" v blago mešanico vode in gnojila. Uporabljaj deževnico!

Sicer pa na napakah se učimo :wink: Če ti bo uspelo boš izvedel čez nekaj let!
L.p.
frenky
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 606
Pridružen: 03 sep 2004, 16:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a Spot » 05 maj 2005, 21:28

Oh Frenky - kako pesimistični je tvoj zadnji stavek. Če bi jaz imel tako pesimistični odnos, se danes zagotovo nebi ukvarjal z orhidejami. Koliko sem jih na začetku uničil ... .
Jaz predvidevam, da Romanah toliko že pozna Neofinetio Falcato, da pozna kakšne pogoje ji mora nuditi - tudi kar se tiče zalivanja in zračne vlažnosti, če ji je dosedaj že zrastla za 2 cm. Seveda je težje vzdrževati večjo zračno vlažnost če gojiš orhidejo na kosu lubja kot v lončku, ampak omenjena orhideja je že zdaj uspešno rastla v košarici, ki ni kaj boljša od kosa lubja, kar se tiče zalivanja in zračne vlažnosti. Sicer je pa to tako mala orhideja, da se jo zagotovo lahko postavi med druge rastline, ki bodo pomagale vzdrževati višjo zračno vlažnost okrog orhideje.
Jaz osebno smatram orhideje tipa vanda za zelo hvaležne kar se tiče zalivanja. Nič drugega ni treba misliti kot samo na to, da jo dvakrat na dan namočim v vodo. Ne rabim razmišljati je substrat še preveč moker, je dobro prepusten da imajo korenine dovolj zraka, je orhideja preveč zalita in podobne stvari. Te orhideje so enostavno napravljene za tiste ki radi zalivajo/namakajo rastline. Enostavno se skoraj ne more zgoditi da bi jo preveč zalil - prej premalo. In v to skupino spada tudi ta Neofinetia Falcata. Za razliko od običajnih orhidej tipa vanda, ima ta orhidejica bolj tanke korenine. Zaradi tega je dovolj da se jo namoči za 15 minut v vodo - zato pa raje dvakrat ali trikrat tokom dneva, ko se opazi da postajajo korenine bolj suhe. Pozimi ko pa naj bi bila na bolj hladnem bo pa morda enkrat na dan dovolj.
Kar se tiče gnojenja pa je to podobno zalivanju - torej v vodo v katero namakaš orhidejo ko jo zalivaš daš gnojilo in jo v to namočiš. Zelo gospodarno in hkrati varno je pa, če orhidejo vsakič ko jo zalivaš namočiš v takšno "gnojilno rastopino" - le da je koncentracija gnojila zelo zelo zelo majhna. Takšno rastopino lahko uprabiš tudi do 4 dni zapored preden jo nadomestiš s svežo - vmes pa vsekakor ne pozabi "izpiranje"/zalivanje orhideje s čisto vodo, da izpereš odvečne nakopičene soli gnojila.
Pa še to - kar večino orhidej ki jih imam mi uspeva redno vzgojiti da cvetijo. Sem pa dobil od večih znancev v "dar" čebulice amarilisov, ki so se jim enostavno izrodile in niso cvetele. Dve sezoni sem se jezil z njimi ker tudi meni niso ponovno zacvetele, pa sem si mislil pri hudiču - uspevajo mi orhideje tu pa me zafrkava neki amarilis. Letos mi jih je večina zacvetela. Bil sem IZREDNO vesel. To je pač tako - jaz sem potreboval skoraj tri leta da so mi zacveteli, nekdo bi potreboval samo leto dni - tisti ki pa niti ne poizkusi pa mu ne bo uspelo nikoli. Enako je tudi z orhidejami - nihče ni začel z njihovo vzgojo poln znanja in izkušenj, zato je nerealno pričakovati da ti bodo vse orhideje uspele takoj - ene bodo pač prej, ene pa kasneje!
Spot
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 54
Pridružen: 24 jan 2005, 13:56

OdgovorNapisal/-a romanah » 06 maj 2005, 11:19

Živjo!

Zaenkrat imam to malo orhijejico v košarici plastični in ta košarca je v
lončku prozornem naslonjena na stranice lončka
Moram reči, da ima vse pogoje za rast (vlaga 70-80%) ,merjeno
po vlagomeru, ker tudi stale vrste orhidej lepo uspevajo.
DENDROB, ONCIDIUM,PALENOP..
kupila pa sem v Baumaxu 2 orhideji ogromni in iz dveh orhidej je
nastalo 8 orhidej.Bile so po 1.000sit v akciji.
:P
satini

http://satini.moj-album.com/
Delni album
romanah
Guru
Guru
 
Prispevkov: 492
Pridružen: 05 maj 2005, 12:29
Kraj: Ljubljana okolica

OdgovorNapisal/-a Spot » 06 maj 2005, 16:48

Vidiš Frenky - Romanah se spozna in še vse skupaj ima podprto s kontrolo vlažnosti. In super se je znašla s tem, da je košarico dala v lonček. Sem prepričan da bo enako premeteno in iznajdljivo napravila tudi, če bo presadila Neofinetio Falcato na kos lubja. In s higrometrom bo lahko vedno preverjala ali orhideji na ta način vzgoje lahko nudi primerno zračno vlažnost. Zaželim lahko samo veliko uspeha v naprej in hkrati izrazim željo, da nas naprej obvešča kako ji bo uspevalo!
Spot
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 54
Pridružen: 24 jan 2005, 13:56

OdgovorNapisal/-a frenky » 06 maj 2005, 17:51

Spot kaka je to estetika če je oz. bo rastlina na lubju ter postavljena v lonček?
Glede na oskrbo 1-3x zalivanje (namakanje) dnevno za 15 min :P nismo vsi v penziji.

merilec vlage je pač napravca, brez katere "resna" vzgoja ni "možna". Preverjanje vlage: preveri vlago zjutraj, ko ostaneš (pred pršenjem), nato kako uro kasneje (po pršenju) nato pred drugim pršenjem...... ter na koncu zvečer. rezultate si zapiši in jih primerjaj. (rezultati: od 45-70%).
Samo kaj ti pomaga tako preverjanje vlage ko vidiš, da je prenizka in je ne moraš konstantno držati na optimumu. Zato sem mnenja, da je pomembno zagotoviti tako okolje kjer do dokaj konstantna vlaga brez 3x pršenja na dan.
Glede vzgoje pa šele po nekaj letih vidiš kje si! Rastline so vztrajne in dolgo ostanejo zelene!

Romanah (70-80% vlaga v stanovanju) premakni vlagomer v območje listov oz 10 cm stran od rastline pa bo vlaga od 40-65%.

Romanah, Spot razlaga kaj je možno, jaz pa ti svetujem kako bodo tvoje rastline lepo uspevale ti pa boš ob njih uživala ter za nekaj dni brez skrbi zapustila stanovanje.

Spot, v 9 letih mi ni propadla niti ena orhideja, je pa res da so bili slabi in zelo slabi časi, samo se je izšlo.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 606
Pridružen: 03 sep 2004, 16:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a faneblopsis » 07 maj 2005, 08:09

Se strinjam s Frenkyem. Orhideja na lubju in v lončku...Ja vsi smo že kdaj poskusili. A nebi preprosto gojili, kar dobro raste v stanovanju in uživali. Sploh pa N. falcata čisto lepo zgleda tudi v lončku, pa še stanovanje lahko zapustiš za več kot dve uri :D .

Namakat trikrat na dan?
Spot, a orhideje gojijo tebe al ti gojiš orhideje? A si v penziji ali pa si profesionalni gojitelj orhidej, da si to lahko privoščiš. Za povprečnega smrtnika je to tumač.

Saj je že prej rasla v košari brez substrata?
Valjda je dobro rasla že prej, samo da je bilo to pri gojitelju v rastlinjaku!?! :shock:

Faneblopsis
faneblopsis
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 77
Pridružen: 25 mar 2005, 00:09

OdgovorNapisal/-a Spot » 07 maj 2005, 10:12

Lepo da se strinjaš s Frenky-jem. In prav je tudi, da je posebej omenil, da je pač gojenje na kosu lubja težje, kot pa v lončku, da je za to potrebno pač več časa i.p.d. . Ampak konec koncev sem trdno prepričan, da zelo veliko tistih ki se sploh ukvarjajo z orhidejami ali na splošno z rastlinami se ukvarja z njimi, da za trenutek uživajo v njihovi oskrbi - kakršno koli že izberejo. Zato jim uspešen rezultat njihovega truda tudi toliko več pomeni, ker ni prišel sam po sebi. Zato mi ni všeč, da s Frenky-jem "narekujeta" (se oproščam na izrazu, ampak za občutek ki ga dobivam ne najdem boljše besede) kako naj se vzgaja orhideja. Zato bo Romanah sama poizkusila kakšen način vzgoje njej odgovarja, za kaj ima dovolj časa ki ga je pripravljena žrtvovati. Še vedno lahko orhidejo presadi in se odloči za kakšen drug način.
Ukvarjanje z orhidejami je samo eden izmed mojih hobijev. Pravzaprav zelo malo časa potrošim da se ukvarjam z njimi - mogoče par minutk na dan - vsekakor pa nekdo ki ima psa ali morskega prašička potroši daleč več časa z njimi kot pa jaz z oskrbo orhidej. Faneblopsis sem praktično prepričan da greš več kot trikrat na dan na WC. Pa je zato to "too much" za tebe ali kaj, moraš biti za to v penziji ali delati na WC-ju da utegneš? - ali je pač to opravilo, ki ga opraviš mimogrede. Namreč to z zalivanjem/namakanjem orhidej jaz opravim tako mimogrede - brez nekega velikega zamujanja okrog tega. Še največ časa potrošim za to, da uživam ko si rastline oglejujem, da vidim če je kaj novega odgnalo, koliko je zrastel kakšen vršiček in podobno. Pri vsem tem se pa ne sekiram če kateri dan namočim orhideje samo enkrat; zaradi tega nebodo nič slabše rastle. Če imaš pa psa, pa mu moraš prav tako večkrat na dan menjati vodo, ga očistiti, počesati, peljati na sprehod, mu pripraviti hrano, očistiti njegove iztrbke za njim - in to moraš redno vsaki dan napraviti za psa - če tako gledam je s temi živali več dela v enem dnevu kot pa ga imam jaz v mesecu dni z orhidejami, pa sem zato prepričan da vsi tisti ki imajo pse niso v penziji ali profesionalni gojitelji psov.
Rastine so res vztrajne in lahko dolgo ostajajo samo zelene - brez nekih drugih očitnih sprememb. Ampak jaz takšno stanje, če se pojavi v obdobju vzgoje ki ni običajno za neko rastlino, jemljem kot izziv da je potrebno vzgojo spremeniti da bo rastina še naprej dobro uspevala in če so bile spremembe pravilne je pozitiven rezultat neizogiben - tako kot pri tebi Frenky, ko ti orhideje dobro uspevajo. Pa sam vidiš da si potreboval 9 let za to!

Pa če še citiram Faneblopsisa: "Saj je že prej rasla v košari brez substrata?
Valjda je dobro rasla že prej, samo da je bilo to pri gojitelju v rastlinjaku!?! "

- in potem jo je Romanah prinesla domov in ji je čez noč zrastla za 2cm (smešno, raje trenutno nič več dalje ne komentiram - kar boli me kako zaničujoč odnos do uspeha nekoga drugega je s to pripombo pokazan)
Spot
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 54
Pridružen: 24 jan 2005, 13:56

OdgovorNapisal/-a davidoff » 07 maj 2005, 10:19

Jaz se popolnoma strinjam s Spotom. jaz se z mojimi orhidejami, kaktusi in mesojedimi rastlinami ne ukvarjam dosti, čeprav jih je kar nekaj. pač zalivaš in potem uživaš(seveda še gnojiš, pa nadaljna oskrba, ki ne vzame toliko časa). to pa ne pobere toliko cajta, da kot dijak nebi imel časa še za kaj drugegea. zato mislim, da ta pripomba (od faneblopsis-a) sploh ni bila primerna in niti umestna :x

LP
LP
David
davidoff
Expert
Expert
 
Prispevkov: 109
Pridružen: 09 mar 2005, 12:58
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a frenky » 07 maj 2005, 16:33

davidoff, (kaj oskrbuješ svoje rastline3x na dan?)
Ni tukaj problem užitek ob vzgoji. Gre za težavo, ki se pojavi ob taki vzgoji (spot pravi:"Zaradi tega je dovolj da se jo namoči za 15 minut v vodo - zato pa raje dvakrat ali trikrat tokom dneva, ko se opazi da postajajo korenine bolj suhe. Pozimi ko pa naj bi bila na bolj hladnem bo pa morda enkrat na dan dovolj.") če je tukaj kaj užitka? zame ne. zakaj je potrebno 3x na dan pršiti, zalivati.....

za pripombo faneblopsisa pa mislim da je čisto na mestu. (pač niso imali vsi možnosti videti kje in kako se gojijo orhideje)

Spot
Sam osebno ne narekujem ali silim nikogar, samo skušam razložiti svoj pogled na vzgojo orhidej.
Romana se bo že sama odločila kaj bo počela. (za informacijo pa si poglej kako starejšo orhidejo v košari (tisto ,ki jo imajo že nekaj mesecev) v cvetličarni (kjer solidno skrbijo za rože) in jih primerjaj z istimi primerki v lončkih (konice korenin, listi....))

Spot. samo svetujem :lol: , odločitev je vaša. :wink:

tudi po 9 letih mi vse na uspeva se pa še vedno učim!
L.p.
frenky
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 606
Pridružen: 03 sep 2004, 16:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a Spot » 07 maj 2005, 19:25

Eden najpogostejših vzrokov propada rastlin v stanovanjih je dejstvo da rastline (oziroma največkrat korenine teh rastlin) zagnijejo vsled prepogostega in prevelike količine zalivanja. Torej ljudje pogosto zalivajo in močijo rastline - nekateri zato ker ne vedo koliko potrebujejo rastline drugi pa morda zato, ker si želijo da bi rastline čim prej zrastle in s pogostejšim zalivanjem imajo občutek da bodo hitrejšo rast tudi dosegli in to za svoje zadovoljstvo počnejo; kakorkoli - že samo iz tega razloga ne sodi samo po sebi kaj je komu všeč in v užitek - ljudje smo različni. Jaz na primer rad zalivam in gnojim - ti pa pač ne.

Pripomba Faneblopsisa ni bila na mestu - Romanah je razločno povedala da je orhideja zrastla PRI NJEJ za 2cm z njenim trudom - in to ni nekaj kar se je zgodilo v trgovini ali v rastlinjaku.

Orhideje v cvetličarnah - ne rečem da za rože ne skrbijo po svojih najboljših močeh in znanju ki ga imajo. Vendar žal strokovnega znanja o orhidejah nimajo. Zakaj - zato, ker enostavno v vrtnarskih šolah tematike o orhidejah nimajo v učnem programu. To pa vem iz prve roke - in sicer je moj sosed dipl.ing. agronomije in poučuje na kmetijsko / vrtnarski šoli. Naslednja stvar - zelo rad obiskujem vrtnarske centre --- in v enem izmed teh centrov (podjetje obstaja že zagotovo 15+ let) vedno znova najdem orhideje (najpogosteje cymbidium-e) posajene v navadno cvetlično zemljo. V tem podjetju imajo zaposlenih kar nekaj dipl.ing. agronomije - in zato mi ne govoriti da dobro skrbijo za orhideje ..... in zato se sploh ni za čudit da so starejše rastline praviloma v slabem stanju - saj jim vsaj v tej smeri ne gre za zamerit, če enostavno nimajo ustreznega znanja!

Za 9 let uspešnega vztrajanja pri vzgoji orhidej ti pa lahko samo čestitam in ti želim še veliko več uspeha v prihodnje - za nas pa da bomo tudi mi imeli kaj od tega! Žal je tako da se je potrebno vedno še dodatno učiti, hkrati pa je to tudi zanimivo, saj je vedno nekaj novega ...
Spot
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 54
Pridružen: 24 jan 2005, 13:56

OdgovorNapisal/-a frenky » 07 maj 2005, 20:56

Ne, da nemaram zalivanja in gnojenja, motijo pa me nepotrebna dela.

Da v vrtnarskih šolah ni posebnega poglavja namenjenega orhideja je razumljivo, tudi ni potrebe! Obdelane pa so teme oskrbe sobnih rastlin.
Naučijo pa te nekaterih osnov pri vzgoji vseh vrst rastlin, ki večini smrtnikov niso jasne. nadaljnje izobraževanje je prepuščeno posamezniku, odvisno za kaj se odloči (danes ni strokovnjaka, ki bi obvladal vsa področja kmetijstva).

Kaj misliš, da so agronomi v vrtnih centrih zato da bodo presajali :?: pač obiskuješ vrtne centre s ceneno robo.

Da je rastlina zrasla za 2 cm so lahko "krivi " tudi prodajalci v centru in tisti Čehi v rastlinjakih, kjer so lepo skrbeli zanjo in jo niso shirali.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 606
Pridružen: 03 sep 2004, 16:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a faneblopsis » 07 maj 2005, 23:01

Spot,
vsi cenimo tvojo brezmejno naklonjenost naravi, ki se še posebej izrazi ob ljubezni do prekrasnih cvetlic, ki jih vsi mi tako radi občudujemo - orhidej.

Ampak stari, nazaj k realnosti. Ko si bil ti bolj pri začetku svoje dolgoletne orhidejarske kariere, si se verjetno več naučil od golih dejstev, kar v našem primeru pomeni stopnjo težavnost gojenja - natančneje zalivanja!
Gojenje na lubju ali v košari brez substrata se definitivno uvršča na zelo visoko stopnjo zahtevnosti, če želiš orhidejo obdržati v dobrem stanju več let. Že v Sloveniji poznam več ljudi, ki imajo težave s tem načinom tudi v rastlinjakih z avtomatskim zalivanjem in vlaženjem. Če že svetujemo nadebudni RomaniH kaj takega, pa povejmo celo zgodbo!

Zaradi svojih dolgoletnih izkušenj brez dvoma veš, da kvalitetno vzgojena orhideja tudi po šestih mesecih po nakupu še vedno lahko izgleda brezhibno zaradi nakopičenih zalog hrane. Torej upajmo da Romaninih 2cm ni zraslo 'čez noč' po nakupu kot poješ, ampak je posledica njene skrbnosti pri zalivanju in rosenju!
Bravo RomanaH! :lol:

Vse, kar hočem povedat je, da bo RomanaH zelo verjetno izgubila rastlino, če gre letos na morje za več kot en teden in ne bo nikogar doma. Predpostavljam da se to v lončku ne bi zgodilo..

Sori, surovo dejstvo.

Faneblopsis
faneblopsis
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 77
Pridružen: 25 mar 2005, 00:09

OdgovorNapisal/-a Spot » 08 maj 2005, 12:09

Frenky je rekel:

Da v vrtnarskih šolah ni posebnega poglavja namenjenega orhideja je razumljivo, tudi ni potrebe! Obdelane pa so teme oskrbe sobnih rastlin.

in

Kaj misliš, da so agronomi v vrtnih centrih zato da bodo presajali pač obiskuješ vrtne centre s ceneno robo.


-veš Frenky s tem v bistvu ne žališ mene, ampak vsak slednji vrtni center v mestu, saj le ti v večini primerov zelo dobro skrbijo za večino rastlin v njihovi ponudbi, ampak za orhideje pa ne!


Frenky je rekel tudi:

Naučijo pa te nekaterih osnov pri vzgoji vseh vrst rastlin, ki večini smrtnikov niso jasne. nadaljnje izobraževanje je prepuščeno posamezniku, odvisno za kaj se odloči (danes ni strokovnjaka, ki bi obvladal vsa področja kmetijstva).


-čudim se pri tej stvari pa temu, da ti vrtni centri imajo v svoji ponudbi orhideje in nobenega "strokovnjaka", ki bi se vsaj deloma izobrazil s področja vzgoje orhidej, da bi lahko svojim strankam nudili vsaj neko konkretno pomoč - pa so jim te rastline pravzaprav del njihovega poslovanja, ki jim nosi kruh


Frenky je tudi rekel:

-Da je rastlina zrasla za 2 cm so lahko "krivi " tudi prodajalci v centru in tisti Čehi v rastlinjakih, kjer so lepo skrbeli zanjo in jo niso shirali.


-očitno je Romanah imela srečo da je kupila orhidejo na pravem mestu, da so prodajalci tam znali skrbeti za vzgojo te orhideje in ji s tem izročili orhidejo, ki ni bila shirana in je s tem imela Romanah najboljšo startno osnovo za nadaljno uspešno vzgojo te orhideje.


Faneblopsis - saj sem že rekel, da je gojenje na kosu lubja eden izmed težjih načinov vzgoje orhidej. Se popolnoma strinjam s teboj. In zelo na mestu je bila vajina pripomba s Frenky-jem da sta opozorila na to težavnost. Ampak dejstvo je, da so orhideje v zelo veliko primerih epifitske rastine, in s tem so njihove korenine bolj primerne za zračne razmere, kot pa da jih ujamemo v vlažen manj zračen substrat. Iz tega razloga ugotavljam da takšna vzgoja orhidej brez substrata nosi kar precej prednosti. Po letih vzgoje orhidej v substratih to ne pomeni da bom pa zdaj svoje orhideje namestil na kose lubja in podobno - le to, da sem za vzgojo vanda tipa orhidej bolj odprt za vzgojo brez substrata.

Romanah bo svojo orhidejico posadila tako kot bo ona to hotela - naša dobra volja in dober namen pa je ta, da ji pomagamo z nasveti, kako je to najbolje napraviti - in ne da ji narekujemo da to naj ne dela. Ona bo ugotovila če ji vzgoja na kosu lubja gre od rok ali ne - in ona bo ukrepala ustrezno če ji takšna vzgoja na kosu lubja ne gre od rok. Mi ji bomo lahko samo pomagali z nasveti kako v takšnem primeru rešiti nastalo situacijo - če bomo le znali in nas bo vprašala ...

Faneblopsis je rekel:
Zaradi svojih dolgoletnih izkušenj brez dvoma veš, da kvalitetno vzgojena orhideja tudi po šestih mesecih po nakupu še vedno lahko izgleda brezhibno zaradi nakopičenih zalog hrane.

-Neofinetia Falcata je majhna monopodialna orhideja brez pseudobulb, zato dvomim da bi tudi mesec dni preživela brez ustrezne oskrbe in pri tem rastla (sicer ne vem kako dolgo je potrebovala za 2 cm)

Faneblopsis je tudi rekel:
Vse, kar hočem povedat je, da bo RomanaH zelo verjetno izgubila rastlino, če gre letos na morje za več kot en teden in ne bo nikogar doma. Predpostavljam da se to v lončku ne bi zgodilo..

Sori, surovo dejstvo.


-verjetno tudi moje surfinije v cvetličnih koritih na balkonu sonca in poletnih temperatur brez zalivanja več kot teden dni nebi prenesle, kaj šele moja Datura, ki že danes pri teh zmernih temperaturah potrebuje dnevno skoraj 5l vode.

Sory, surovo dejstvo
Spot
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 54
Pridružen: 24 jan 2005, 13:56

OdgovorNapisal/-a frenky » 08 maj 2005, 13:27

Tukaj je dejstvo da tvoj center kupuje cenejše orhideje, ki so posajene v šotno mešanico.
Povej mi za eno podjetje v Slo, ki mu je glavna panoga prodaja orhidej? V Sloveniji se prodajajo enoletnice, vrtnine, poljščine....

Za tvoje ostale rastline pa ti svetujem da naslednje leto pripraviš boljšo mešanico zemlje (dodaj kaj zeolita oz. glinenih delcev).
Kaj imaš daturo tudi v košari :lol: 5l/dan :shock:

Spot. Očitno so ti orhideje napadle razum in nočeš oz ne razumeš napisanega.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 606
Pridružen: 03 sep 2004, 16:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a Spot » 08 maj 2005, 23:45

Na tvoje žalitve enostavno ne bom več komentiral. Pa ne si misliti, da si slučajno kaj jemljem k srcu - enostavno se mi zdi da je pač prišlo trenutno do točke ko je postalo nesmiselno izraziti svoj nasvet v dobri volji pomagati v skupnimi močmi z vsiljenim absolutno pravilnim in edinim pravim nasvetom - pred katerim sem že večkrat zaradi nesmiselnosti enostavno prenehal odgovarjati na zastavljena vprašanja; bom pa še tokrat!
Spot
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 54
Pridružen: 24 jan 2005, 13:56

OdgovorNapisal/-a romanah » 09 maj 2005, 08:16

Haloo!

Res grem na morje za 14 dni.
Samo mislim, da ne bo problema, ker bom mojo orghidejco in pa ostale preselila na hladen in pa še bolj vlažen prostor in bom malo več zalila in bo O.K. :D
Sicer pa imam doma babico ,ki bo morala skrbeti za živali in pa ostalih
100 trajnic ,ki jih imam na vrtu.
Namreč letos bom poskusila sodelovati za najlepše urejeno okolico v občini.
Rastlin imam res veliko, tako ,da nisem ravno :?: na tem področju.

Čao
Romana
satini

http://satini.moj-album.com/
Delni album
romanah
Guru
Guru
 
Prispevkov: 492
Pridružen: 05 maj 2005, 12:29
Kraj: Ljubljana okolica

OdgovorNapisal/-a faneblopsis » 10 maj 2005, 16:29

Super,

Babica bo rešila celo zadevo, če bo vsaj vsak drug dan porosila orhideje na lubju, košari.. Jaz bi tudi imel orhideje na lubju pa nimam babice.
Kaj smo ugotovili?
Babica je nujno potrebna za uspešno gojenje orhidej na lubju, če ima človek službo, otroke, ostale obveznosti, dosti potuje, gre na morje, v zapor...
Da, orhideje so epifiti in že več milijonov let se prilagajajo na ostre razmere življenja na lubju, ampak:

Homo sapiens jih je začel gojiti v lončkih izključno zato, ker je preprostejše, dragi SPOT! Ne zato, ker je lepše ali boljše v lončku.
Pa ni valjda tako težko razumet, da si med redkimi, ki imajo čas 365 dni rosit in zalivat. Svaka ti čast.

RomanaH, obveščaj nas kako bo tvoja Furhan (Neofinetia, kot so jo imenovali samuraji) rasla :D

Babica ruls!
Faneblopsis
faneblopsis
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 77
Pridružen: 25 mar 2005, 00:09

Naslednja

Vrni se na Orhideje

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost