Prezimovanje bulbe Beaucarnea recurvata

Bulbe so rastline sušnih in puščavskih predelov Afrike in Amerike.
Adenium, Ipomoea, Jatropha, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Prezimovanje bulbe Beaucarnea recurvata

OdgovorNapisal/-a dusanh » 31 okt 2021, 09:18

Zunanje temperature so se spustile pod 5 stopinj C in skrajni čas je, da svoje lončnice prenesete v notranje prostore. Večina rastlin zaradi pomanjkanja svetlobe upočasni svojo rast, pri določenih vrstah, pa se lahko vegetacija tudi popolnoma ustavi. Po naših izkušnjah trajnice najbolje prezimijo v hladnih nekurjenih, dokaj svetlih prostorih, kjer temperatura niha med 14 in 18 stopinj C. Lončnice zmerno zalivamo na 20 dni ali enkrat mesečno, da se substrat popolnoma ne izsuši. Preobilno zalivanje lahko povzroči koreninsko gnilobo, pršenje po listih v mrzlih prostorih pa sivo plesen, zaradi katere listi začnejo odpadati. Pri normalni temperaturi 22-24 stopinj C lahko pršimo in to zjutraj, da se vlaga na listih posuši do večera. Najbolje je pustiti, da spodnji listi rastlin počasi venijo in se sušijo. Spomladi posušene liste odstranimo, začnemo zalivati in rastline bodo brez večjih poškodb začele novo rast.
Večje rastline, dracene, palme, fikusi, monstere, difenbahie, katere vzdržujemo za čiščenje zraka, ter prezimujejo pri sobni temperaturi, potrebujejo tudi zadostno količino svetlobe, zračno in talno vlago, kar pa je v bivalnih prostorih težko zagotoviti. Večjo rastlino postavimo na prostor ob oknu, kjer je največ svetlobe, mora pa biti oddaljena od grelnega telesa vsaj za 1 m. Dodatno osvetljevanje s svetlobnimi telesi se v praksi ne obnese. Za primerjavo naj povem, da jaz določene manjše bolj redke rastline preko zime za mesec ali dva osvetljujem, toda žarnice morajo biti nad njimi oddaljene 25-30 cm, da dosežem pozitivni učinek. Podnevi ustvarim temperaturo okrog 25 stopinj, ponoči pa jo znižam na 18 stopinj C. Pored tega jih redno pršim, kalorifer pa ustvari mešanje zraka. To je za rastline visoke 1,5 ali 2 metra v dnevni sobi praktično nemogoče doseči. Zlasti so problemi pri pršenju, saj ob nepazljivosti popršite še okolico. Največ uspeha pri prezimovanju dosežejo tisti, ki imajo zastekljeno celo steno in s tem pridobijo dovolj svetel prostor ali pa si ustvarijo zastekljen zimski vrt, kjer termostatsko vzdržujejo vlago, temperaturo in svetlobo. Tako vzgajamo rastline toplejših krajev, ki rastejo neprekinjeno celo leto. Moramo jim zagotoviti tudi zadosti veliko posodo ali lonec, odločujoča pa je tudi pravilna priprava substrata ter občasno dodajanje hranilnih snovi. Potreben je tudi avtomatski vlažilec zraka saj vlage ne sme biti niti preveč niti premalo. Ker ima vsaka rastlina obdobje počitka, tega v domačem okolju zagotovimo takrat, ko je zunaj slabo vreme in za dalj časa nastopi obdobje brez sonca. Takrat prenehamo z zalivanjem,ter tudi zmanjšamo svetlobo in temperaturo, tako bo rastlina dobila svoj potrebni počitek.
Cvetoče rastline v zimskem času zalijemo takrat, ko opazimo, da se je zemlja izsušila, in jih zalijemo vsakih 3-4 dni.
Če jim ne morete nuditi vseh teh pogojev, lahko rastlino postavite v podstavek na drobni pesek ali mivko kateri vsakih nekaj dni dodate vodo, katera počasi izpareva in ustvari nekaj vlage okrog rastline. Posode z vodo in mokre brisače na radiatorjih se tudi ne obnesejo, saj lahko ustvarite preveč vlage, ki pa tudi ne ustreza normalnemu bivanju v prostoru, v kotih zidov pa se lahko pojavijo plesnivi madeži. Vsaka rastlina, glede na vrsto, za uspešno rast zahteva svoje pogoje.
Zato je najbolje, da večjo lončnico prezimite v hladnem prostoru in jo po potrebi zalivate vsaki 20 dni, če je le mogoče v podstavek. Njeno rast upočasnite za obdobje 3 ali 4 mesecev, ko pa se bo začelo obdobje vegetacije, bo hitro nadoknadila zamujeno.
Še najmanj problemov imate s kaktusi in sočnicami. Na okenskih policah, kjer je zadosti dnevne svetlobe, zlasti starejši kaktusi, na sobni temperaturi, zdržijo brez vode brez posledic 4-5 mesecev. Sukulente pa je potrebno občasno malenkostno zaliti, po možnosti v podstavek, toliko, da se korenine popolnoma ne izsušijo. Najmanj problemov je z živimi kamenčki, saj rastejo v sušnih predelih, kjer so dnevne temperature ekstremno visoke ponoči pa nizke, padavine pa lahko izostanejo tudi celo leto.
Pozimi lahko rastline v toplem prostoru napadejo pršice, kaparji, koreninske uši, katere zatiramo z insekticidom iz naravnega Piretrina.
Na sliki je Beaucarnea recurvata s katero skupaj živiva že 25 let. Po ledenih možeh 15 maja rastlino prenesem na zunanji prostor, kjer v senci trtinih listov preživi poletje. Zalivam jo enkrat na 20 dni s 3 litri deževnice. V bistvu v lonec vlijem toliko vode, da se pokaže v podstavku. Jeseni, ko se zunanje nočne temperature spustijo pod 8-10 stopinj C, jo prenesem v dnevno sobo, kjer je 1m oddaljena od grelnega telesa, skozi okno pa dobi zadosti svetlobe. V podstavek enkrat mesečno dolijem 1,5 l vode, toliko, da se korenine popolnoma ne izsušijo, ter da listi ne začnejo rumeneti in rjaveti. Enkrat tedensko popršim liste z vodo. Tako prezimi pri dnevni sobni temperaturi 22-23 stopinj C, zvečer pa znižam temperaturo v radiatorjih, tako da je nočna temperatura okrog 20 stopinj C. V notranjem prostoru je več kot 6 mesecev, vse do sredine maja, ko jo zopet prenesem na balkon. Postrižem eventualno rjave vršičke listov, jih operem od prahu in rastlina nadaljuje vegetacijsko poletno sezono.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Hrovatin exotica
Specialist za kaktuse in eksotične rastline

Hrovatin exotica - www.hrovatin.com
Internet Zalivalček - www.zalivalcek.com
Flower Servant - www.flowerServant.com
Uporabniški avatar
dusanh
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 333
Slike: 25
Pridružen: 09 apr 2003, 15:20
Kraj: Ljubljana

Vrni se na Bulbe

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost