Presajevanje kaktusov in sukulent

Kaj je novega na rastline.com

Moderatorji: dusanh, izi, tomih, Moderatorji

Presajevanje kaktusov in sukulent

OdgovorNapisal/-a dusanh » 09 mar 2021, 09:31

Presajevanje kaktusov in sukulent
Spomladanski čas je najbolj primeren za presajevanje kaktusov in sukulent. Seveda jih ni potrebno presajati vsako leto, saj kaktusi najlepše rastejo v manjših loncih, kjer naredijo močan koreninski sistem. Že v začetku se je potrebno odločiti ali jih boste imeli za zbirko ali za okras stanovanja. Glede tega tudi napravite ustrezno mešanico substrata. Za zbirko naj rastline rastejo počasi in v bolj pusti, porozni mešanici ( 1/3 krtinke, 1/3 humusa PH 5-6, 1/3 kremenčevega peska) Zalivanje je temu prilagojeno: 6 zimskih mesecv počitka brez vode pri 8 – 12 st.C. Spomladi previdno zalivanje na 14 dni in poleti v rastni sezoni od 20 maja naprej na 7 do 10 dni, glede na vreme. Če je sončno in toplo več, če je oblačno manj. Če hočete, da vam rastline rastejo hitreje dodate več humusa in manj krtinke. Paziti pa morate, da ni vlage preveč, saj lahko kaktusi in sukulente hitro podivjajo in zgubijo svojo lepoto.
Življenska doba hitrorastočih je 15 do 20 let, počasi rastočih pa dva do trikrat toliko. V začetku mojega ukvarjanja s kaktusi sem uporabljal hranljive mešanice in jih dohranjeval z gnojili. Res so uspevali zelo lepo do določene velikosti, potem pa so počasi shirali. Hitrorastoči morajo imeti stalno dovolj svetlobe, toplote in vlage. Ti pogoji so v naših razmerah praktično nemogoči, saj v zimskem času ni niti dovolj svetlobe niti dovolj toplote. Pogoje lahko dosežemo samo v mediteranski klimi, v kontinentalni moramo imeti steklenik ali plastičnjak z avtomatiziranim gretjem in svetlobo, kar pa neverjetno podraži njihovo vzdrževanje. Za primerjavo lahko navedem način vzgoje holandskih gojiteljev. Delo v steklenikih ustavijo pred novim letom okrog 20 decembra in začnejo zopet 20 januarja. V tem obdobju počitka se ne zaliva, temperature so od 12 – 15 stopinj C. Po 20 januarju pa se toplota zopet zviša na 24 stopinj in več, če ni zadosti svetlobe se v dopoldanskem in popoldanskem času dodaja umetna, začne se tudi z rednim zalivanjem enkrat tedensko. Vse je avtomatizirano in proizvodnja nemoteno teče naprej.
Najstarejši kaktus pri meni raste izredno počasi od 1962 leta.
Tehnika presajevanja manjših rastlin je ne glede na bodice zelo enostavna. Z levo roko primete kaktus z rokavico ali brez, udarite z leseno palico po dnu lončka, očistite od stare zemlje in posušenih korenin, ter posadite v nov, vnaprej pripravljen lonček, ter obsujete in napolnite lonček z svežo rahlo vlažno zemljo. Pustite stati 7 -10 dni, potem pa začnete počasi in previdno zalivati. V spomladanskem času je dobro spremljati nočne temperature, saj sveže presajeni in zaliti kaktusi ter sukulente kaj hitro zgnijejo pri nižjih temperaturah, ki trajajo več dni .Nižje temperature so lahko že pod 12 -15 stopinj C, sploh če so tudi dnevne temperature nizke. Zato pri nas začnemo z zalivanjem šele v aprilu in še to previdno in z minimalno količino vode.
Glede lončkov še danes obstaja dilema ali uporabiti plastične ali lončene. Pri plastičnih se mikrokapilarne koreninice obrnejo navznoter in jih pri presajanju ne poškodujemo, pri lončenih pa se prisesajo na stene lončka.Včasih smo uporabljali lončene zadnjih nekaj deset let pa samo plastične
Presajujte v nove lončke in ne v stare in že uporabljene. Stari se morajo pored pranja še dezinficirati, da odstranite morebitno okužbo s plesnijo ali insekti (kapar, rdeči pajek itd.) Tako so stari lončki glede na čas, pranje, dezinfekcijska sredstva dražji od novih.
Za zelene in cvetoče hitro rastoče rastline je princip presajevanja isti, je pa veliko bolj enostaven ker nimajo bodic. Uporablja se bolj humusna zemlja, katero se lahko kupi v trgovinah. V zimskem obdobju potrebujejo več toplote,vlage, previdnega zalivanja in praktično nimajo zimskega počitka.
Hrovatin exotica
Specialist za kaktuse in eksotične rastline

Hrovatin exotica - www.hrovatin.com
Internet Zalivalček - www.zalivalcek.com
Flower Servant - www.flowerServant.com
Uporabniški avatar
dusanh
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 333
Slike: 25
Pridružen: 09 apr 2003, 15:20
Kraj: Ljubljana

Vrni se na Novice

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost