kateri je boljši način zalivanja

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

kateri je boljši način zalivanja

OdgovorNapisal/-a goranrasic » 10 avg 2004, 16:07

Caw, zopet jest :)

zanima me samo kateri je boljši način zalivanja kaktusov. Sam zalivam samo zemljo oz. pesek in do zdaj mi zelo lepo rastejo, vendar sem nekje prebral da je dobro tudi špricati z vodo kaktuse. Pa me zanima samo kaj je bolje.

hvala,

goran
goranrasic
Expert
Expert
 
Prispevkov: 119
Pridružen: 08 avg 2004, 15:17
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 12 avg 2004, 14:36

Z vodo zelo previdno. Že zadnjič sem se hotel oglasiti zaradi zalivanja in škropljenja, pa sedaj izrabljam to priložnost. Kot pravijo pri Hrovatinu: Nič ne pride od spodaj, vse od zgoraj. Torej kaktuse vedno zalivamo z vrha. O.K.
Kaj pa če zalijemo, pa cel teden ni sonca :?:
Takrat nastane problem, saj so kaktusi mokri, sonca ni, toplo je dovolj in kaktusi divjajo. Zato nikoli ne zalivam, če dežuje ali je vremenska napoved za naslednji dan deževna. Raje počakam dva ali tri dni. Nič hudega jim ne bo. POZOR! NIkoli jih ne zalijte popoldan. Mokri kaktusi se ponoči ne osušijo in jim taka vlaga škoduje.
S škropljenjem pa je tako: Eni ja drugi ne. Mačka se boji vode, vidra z veseljem plava. Nekateri kaktusi škropljenje dovoljujejo npr. Weingarthia, Fero kaktusi, Lobivia aurea..., kakšni pa sploh ne, npr. puhasti kaktusi, kot so starček, espostoa in drugi. POZOR Škropljenje samo s postano deževnico, drugače bo katastrofa. Tudi prekuhana voda ne pomaga. Jaz sem jih poškropil z destilirano vodo. Npr. Na zelenem steblu Ferokaktusa se po osušitvi škropljenja nabere apnenec, ki se ga težko odstrani in kvari vizualni izgled rastline.
Poldi
Leopold Scheicher
Guru
Guru
 
Prispevkov: 423
Pridružen: 07 maj 2003, 07:54
Kraj: Ljubljana

Zalivanje

OdgovorNapisal/-a izi » 12 avg 2004, 14:59

Zalivam vse razen sejancev od zgoraj. Enostavno grem s tušem preko cele zbirke. Če se le da zalivam zjutraj ali v slabem vremenu, ker rastline niso pregrete. Če zalivaš pregrete rastline se skuhajo. V enem dnevu lahko ratajo čisto vodene. Če je dež se zaradi tega ne potegnejo. Je prav tako še zadosti svetlobe, v deževnih dneh pa ne zrastejo toliko, da bi se poznalo.

LPI
Uporabniški avatar
izi
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 685
Pridružen: 29 apr 2003, 08:09
Kraj: Lesce

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 12 avg 2004, 15:25

Pozabil sem še omeniti, da jih poleti zalivam ob 7.00 zjutraj, pa še to se mi zdi pozno. Razlika pa je med balkonom ali rastlinjakom. Sem že bil poleti v rastlinjaku. Če ne bi bilo ventilatorja v rastlinjaku bi se jaz, pa tudi kaktusi vsi res skuhali. Jaz imam poleti balkon odprt. Zraka je dovolj, lahko pa še zasenčim. Kaktusi prihajajo v neposreden stik s soncem, zato jih moram obračat. Na balkonu jih ne moreš kar pošpricat s tušem. Zalivam vsakega posebej in če se voda dobro ne odcedi, se zemlja v slabem vremenu ne osuši kot bi se mogla. Zato samo opozarjam, da tisti, ki gojijo-mo kaktuse na balkonih, terasah in okenskih policah, naj bodo pozorni na zalivanje, kajti voda lahko naredi veliko dobrega pa tudi veliko škode.
Poldi
Leopold Scheicher
Guru
Guru
 
Prispevkov: 423
Pridružen: 07 maj 2003, 07:54
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a m-a-j-a » 12 avg 2004, 17:05

hy!

hvala za informacije o zalivanju ker ne vem kaj naj naredim! Namreč dosedaj sem vedno kaktuse zalivala odspodaj pa je to očiten narobe! in zalivala sem jih skoraj vsak drug dan!in so mi zelo lepo rasli! sedaj jih nisem zalivala par dni in se mi zdi da sploh niso tako več lepo zeleni! no je pa tudi še nekaj! vedno ko dežuje spravim kaktuse za pol ure na dež! ker mislim da jih on najbulš zalije!mislim enakomerno in lepo so rasli! sedaj pa vidim da to ni glih najbulše!


ali mi bojo kaktusi "zboleli" če jih še naprej tako zalivam!namreč ker zelo hitro rastejo in si lepi!


lp maja
m-a-j-a
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 9
Pridružen: 22 jun 2004, 19:39

OdgovorNapisal/-a cyberman » 13 avg 2004, 09:20

Zdravo Maja,

Tako na oko rečeno, zalivati vsak drugi dan je morda le malo prehuda. Če so zelo svetlo zeleni in ti hitro rastejo potem je to že lahko znak da malo divjajo. Dobro bi bilo videt kako sliko. Jaz jih zalijem 1x do 2x na teden (odvisno od vremena), vsakega posebej od zgoraj. Imam jih na terasi z V lego in zalivam pozno popoldne ali zgodaj zjutraj (odvisno če je vikend ali med tednom). Malo si še preberi o substratih ker zelo vplivajo na to koliko časa držijo vodo. V vsakem primeru je dobro da se zemlja že malo osuši predno ponovno zaliješ.
V vsakem primeru so to le splošna navodila, ki jih boš morala prilagoditi za svoje potrebe. S časom boš pridobila dovolj izkušenj, od kakšne rastline se boš pa vmes morala morda tudi "posloviti", ampak se pa zraven vedno kaj naučiš.

pozdrav
Aleš
cyberman
Guru
Guru
 
Prispevkov: 196
Pridružen: 07 maj 2003, 12:38
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 17 avg 2004, 18:24

Ojla,

moji pikači, so sedaj bolj zanemarjeni :? in v zadnjem času mi jih je zalivala le mati narava (edino med točo sem jih uspela pokrit), pa se prav veliko ne pritožujejo. Če se zjutraj pred soncem ali pa zvečer, kadar je res toplo spomnim jih tudi porosim, mnogokrat je to tudi edini vir vode tudi po cel teden. Upam, da ne bom ušpičila kakega drastičnega pomora, saj jih bom jeseni spet crkljala-obljubim :wink:
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 18 avg 2004, 07:39

Velikokrat sem slišal ali prebral naslednje: Komaj kaj zalivamo ali skoraj nič ne zalivamo.
Kaj to v praksi pomeni :?: Da cel mesec nič ne zalijemo, da enkrat na mesec zalijemo ali da zalivamo vsak teden čisto malo.
Poldi
Leopold Scheicher
Guru
Guru
 
Prispevkov: 423
Pridružen: 07 maj 2003, 07:54
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a anka » 18 avg 2004, 09:20

Ojla!
Ja, ste pa tut.
Kaktuse se pa ja zaliva ob nedeljah zjutraj. Vstane se kadar pač. Dan se začne umirjeno, spije se kavico in ... Nato pa k kaktusom, z vsakim se malo pogovori, odstrani (s pinceto seveda) ča je nanj mogoče sedla kakšna smet, kakšnega se okara, največkrat pa očarano opazujemo novo rast... in nimaš kaj falit
Saj sedmi dan je Bog ustvaril za počitek, ponedeljek pa za rok.
anka
anka
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 71
Pridružen: 06 apr 2004, 12:52
Kraj: Idrija

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 18 avg 2004, 09:39

TOČNO TAKO!
Nedelja zjutraj je po defaultu dan za zalivanje kaktusov - seveda šele po kavici. Ampak mene še zmeraj zanima, kako se zalije skoraj nič :?:
Leopold Scheicher
Guru
Guru
 
Prispevkov: 423
Pridružen: 07 maj 2003, 07:54
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a anka » 18 avg 2004, 11:36

Ojla
Po moje s skoraj nič ne bo šlo. V obdobju rasti naj se vsaj enkrat na teden dobro napijejo, se pravi substrat naj bo prepojen, ali od matere narave ali pa od skrbnikov. Sama imam vse lončke preluknjane in odvečna voda gre k sosedom. Če en parkrat zalivanje spustiš samo ne zaporedoma tudi ni škode (dopusti). ko pa je zelo vroče in brez padavin kakšnega malo pocrkljaš še med tednom (se ve 0b sredah) mogoče sočnice in še koga ki neprenehoma cveti
anka
anka
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 71
Pridružen: 06 apr 2004, 12:52
Kraj: Idrija

OdgovorNapisal/-a pinkpanter » 18 avg 2004, 11:52

Jaz zalivam po občutku...
Ko zalijem pikače, počakam da se substrat posuši, nato pa spet zalijem. Seveda je to ob močnem soncu prej, ob oblačnem vremenu jih pa sploh ne. V glavnem poleti skrbim za to, da so redno zaliti.
Zalivam v glavnem zvečer, včasih jih pa tudi porosim (1x na teden).
Koliko zalijem... takole je.
Moji kaktusi nimajo podstavkov. Torej jim dam toliko vode, da pricurlja skozi - ni šanse, da bi stali v vodi.
Nekako se mi zdi, da to najbolj posnema naravni proces. :roll:
pinkpanter
Guru
Guru
 
Prispevkov: 259
Pridružen: 17 apr 2004, 13:00
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 18 avg 2004, 12:26

V bistvu gre za Echinocereuse. Le-te v mesecu avgustu ne zalivamo, ali skoraj nič ne zalivamo, če hočemo, da nam naslednje leto cvetijo. kajti v nasprotnem primeru lahko zaman čakamo naslednje leto na cvetove. Ta bioritem sovpada tudi z naravnim okoljem.

Kar se pa ostalih tiče pa je različno. Npr.: Notokaktusi so radi dobro zaliti, neoporterija ne rabi nobene vode poleti, ker počiva. Thurberi ne mara preveč vode in takoj negativno reagira.
Jaz jih zalivam po naslenjem sistemu:
- 1 x na teden tako, da pricurlja skozi
- zalivam zjutraj, da se čez dan osušijo in ne zvečer da niso celo noč v mokrem
- ne zalivam pregretih kaktusov od vročine
- ne zalivam v deževnem vremenu
Poldi
Leopold Scheicher
Guru
Guru
 
Prispevkov: 423
Pridružen: 07 maj 2003, 07:54
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Meto » 18 avg 2004, 14:19

vam povem kako je s tem skoraj nič. moja sestra jih je zalivala po tem receptu vsake kvatre enkrat, mogoče 1X mesečno... rastli komajda so, vendar niso cveteli, letos sem jih prevzel v oskrbo sam, in rastejo spet komajda kaj, moja zbirka, ki jo zalivam 1X - 2X tedensko pa lepo uspeva, kaktusi rastejo in se debelijo, nekaj jih je cvetelo (semena ni nič), pa še lepo izgledajo. pogoji pa so isti. malo čudno vse skupaj...
Meto
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 53
Pridružen: 01 maj 2004, 18:37

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 19 avg 2004, 09:39

Da ne bo pomote :!:
Skoraj nič velja samo za Echinocereuse samo v enem mesecu in to samo v mesecu avgustu. Vse ostalo se zaliva poleti enkrat na teden, po potrebi celo dvakrat na teden, kar zavisi od vročine in sončnega vremena.
Poldi
Leopold Scheicher
Guru
Guru
 
Prispevkov: 423
Pridružen: 07 maj 2003, 07:54
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kostelka » 29 avg 2004, 11:54

Jaz jih zalivam čisto po občutku, nimam nobenega določenega "pravila", kdaj naj jih zalijem. Zdaj, ko sem bila na morju in na plesnem taboru, so za kaktuse skrbeli stari starši in in moram rečt, da so lepo zrasli :D :D :D

kaj pa zdaj, ko postaja vedno bolj hladno?
kako boste vi zdaj zalivali kaktuse?
Why do you need wings to be an angel?
kostelka
Guru
Guru
 
Prispevkov: 144
Pridružen: 06 jan 2004, 22:11
Kraj: Kostevka dolina :)

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 29 avg 2004, 19:29

Ojla,

čedalje bolj poredko in čedalje manj, če bo vreme še naprej tako hladno jih bo potrebno prej privajati na počitek :wink:
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kostelka » 29 avg 2004, 23:44

kako boš pa zdaj z njimi na prostem? jaz jih imam zunaj tudi čez noč in ful me je strah, da bo čez noč mrzlo...
naj jih dam rajši noter?
Why do you need wings to be an angel?
kostelka
Guru
Guru
 
Prispevkov: 144
Pridružen: 06 jan 2004, 22:11
Kraj: Kostevka dolina :)

OdgovorNapisal/-a manca1 » 30 avg 2004, 15:32

Zjutraj, zvečer, opoldne, ponoči... po mojih izkušnjah to niti ni tako pomembno, ker je bolj pomembno kakšno je vreme. Ne verjamem, da bi poleti, ko se ponoči temperature ne spustijo pod 15 stopinj, kaktusom škodila vlaga. Vsaj mojim ne škodi. Po moji logiki je slabše, če so najprej zaliti, potem pa sonce začne sijati na lončke in skuha njihovo vsebino. Jaz jih zalivam 1x na teden, pozno popoldan, ko nanje ne sije več sonce in se malo ohladijo. Za vse kaktuse (nekaj čez 200) porabim 8-10 l vode. Zaenkrat mi še ni noben zgnil ali se posušil.

lp manca
manca1
Guru
Guru
 
Prispevkov: 181
Pridružen: 07 maj 2003, 22:31
Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 30 avg 2004, 16:56

Ojla kostelka,

ja ravno zaradi hladne fronte sem napisala, da jih bom manj zalila - suhi so pozimi na 5°C - tako bodo lažje prestali nočne ohladitve. Noter pa ne grejo dokler se ne ohladi na okoli 8°C oz šele oktobra.
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Kaktusi in sukulente

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov