Božična zvezda

Zelene rastline imenujemo rastline, ki nas razveseljujejo predvsem zaradi svoje atraktivnosti, barvastih listov, nenavadnih stebelnih oblik in pa tudi cvetov.
Araucaria, Asparagus, Asplenium, Calathea, Dracaena, Ficus, Hebe, Yucca, ...

Moderatorji: dusanh, MojcaL, Moderatorji

Božična zvezda

OdgovorNapisal/-a dusanh » 04 dec 2022, 12:15

Božična zvezda Euphorbia pulherrima Poinsettia pulcherrima
To rastlino vzgajajo za polepšanje decembrskih dni saj s svojimi rdečimi listi pričara veselo in slavnostno prednovoletno vzdušje. Poiščite ne pretopel prostor v stanovanju, kjer bo nočna temperatura okrog 17 stopinj, dnevna pa 19 stopinj C. Pod temi pogoji bo najdalj ohranila rdeče obarvane liste.V pretoplem prostoru z nizko zračno vlago se bodo listi hitro začeli sušiti in odpadati. Najbolj pameten nakup je okrog 15 decembra in 1 mesec vas bo rastlina razveseljevala s svojimi lepimi rdečimi listi. Cvetovi so majhni, zelenkasto rumene barve in niso pomembni. V tujini jih po novem letu kupci enostavno zavržejo. Letošnje predzimsko obdobje je kot nalašč za nakup euforbije, s posebnim poudarkom na transport, saj nočne temperature zaenkrat še niso padle pod 0 stopinj C. To je izredno važno, saj največ rastlin delno pomrzne in se poškoduje prav pri prevozu od vzgajateljev do cvetličarn in potrošnikov. Podjetja, ki uvažajo rastline, voziček s platoji euforbij pomešajo med druge rastline, ki pa pri prevozu potrebujejo nizko temperaturo, da ostanejo čimbolj sveže. Pri prevozu, bi se namreč v toplem kamionu preveč izsušile, euforbije pa potrebujejo pri prevozu bolj toplo ozračje, od 10 do 12 stopinj C. V Holandiji, ki je glavni izvoznik Euphorbij in božičnih kaktusov, se v zimskih mesecih, ko se temperature spustijo pod 0 stopinj C, rastline natovarjajo v ogrevanih prostih pri vsaj 10 in več stopinj celzija. Kamione, ki imajo urejeno gretje zapeljejo v segrete prostore, kjer rastline popoldan natovorijo in jih čez noč pripeljejo do Slovenije in v cvetličarne. Zato priporočam, da rastline kupujete od naših vzgajateljev, saj so v nekaj urah dostavljene cvetličarnam. Poudarjam tudi, da večina kupcev euforbije kupuje za novoletni okras in jih spomladi zavržejo.
Nasveti za tiste, ki bi se radi preizkusili tudi o nadaljni vzgoji z željo, da bi tudi naslednje leto naredile lepe obarvane liste: Spomladi rastlino obrežete, da bo dobila grmičasto rast. V rastnem obdobju potrebujejo zasenčeni prostor ali prostor z dopoldanskim ali popoldanskim soncem. Zalivati je potrebno približno na 14 dni, s tem da je substrat rahlo vlažen, korenine pa ne smejo biti v stoječi vodi. Za boljšo rast lahko poleti dodajate tudi mineralna gnojila. Jeseni pa napoči čas, ki je izjemno pomemben za obarvanje listov. V začetku novembra jo vsaj za 16 ur postavite v temen prostor, saj le pod temi pogoji dobi rdeče obarvane liste. Gojitelji v steklenikih ob 16 uri s pomočjo črne folije rastlinam nudijo temen prostor, folijo pa umaknejo šele ob 8 uri, da dobijo dnevno svetlobo. Termostatsko je vzdrževana potrebna dnevna in nočna temperatura, zalivanje in dognojevanje ter zračna konstantna vlažnost. Gojitelji tako dosežejo vse pogoje za optimalno rast ter pravočasno obarvane rdeče liste, ki so pogoj za množičen nakup.
V stanovanjskih prostorih je takšne pogoje izredno težko vzdrževati in rastlinam se nikakor nočejo obarvati vsi listi, s tem pa euforbija izgubi na svoji lepoti.
Posebno je potrebno paziti na okrasne lončke, ki ponavadi nimajo odcedne luknje. Voda se zadržuje dalj časa, korenine pa začnejo gniti in rastlina propade.
Več podatkov o vzdrževanju najdete na naši strani: http://www.hrovatin.com/zanimivosti/boz ... lcherrima/
Če boste imeli še kakšno vprašanje glede vzdrževanja vam bom v tem mesecu poizkusil odgovoriti.
Hrovatin exotica
Specialist za kaktuse in eksotične rastline

Hrovatin exotica - www.hrovatin.com
Internet Zalivalček - www.zalivalcek.com
Flower Servant - www.flowerServant.com
Uporabniški avatar
dusanh
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 333
Slike: 25
Pridružen: 09 apr 2003, 15:20
Kraj: Ljubljana

Vrni se na Zelene sobne rastline

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov