Spomladansko prebujanje rstlin

Zelene rastline imenujemo rastline, ki nas razveseljujejo predvsem zaradi svoje atraktivnosti, barvastih listov, nenavadnih stebelnih oblik in pa tudi cvetov.
Araucaria, Asparagus, Asplenium, Calathea, Dracaena, Ficus, Hebe, Yucca, ...

Moderatorji: dusanh, MojcaL, Moderatorji

Spomladansko prebujanje rstlin

OdgovorNapisal/-a dusanh » 18 feb 2022, 11:23

Spomladansko prebujanje rastlin Bežigrad 18.2. 2022
Sonce je vsak dan višje na obzorju in zmeraj več je dnevne svetlobe, ki jo rastline potrebujejo za uspešen začetek nove rasti. V naslednjem mesecu, se že začne previdno zalivanje, v začetku z majhno količino vode. To seveda velja samo za rastline v notranjih prostorih, ki so nameščene ob izvoru svetlobe. Stanovanjski prostori se še zmeraj ogrevajo, potrebno pa je zniževati nočne temperature in počasi pripravljati lončnice na zunanje pogoje. Za premestitev je še dovolj časa in pri nas jih prestavimo na zunanji prostor šele po » ledenih možeh«. to je okrog 15 maja. Vreme se lahko marca, aprila in v začetku maja kaj hitro spremeni in nočne temperature padejo pod ledišče. Ta sprememba je izredno nevarna za mokri koreninski sistem, ki lahko začne gniti in rastlina propade. Čez dan, ko dnevne temperature narastejo nad 25 stopinj in so tudi sončni žarki močnejši, je potrebno rastlinam dati vodo, substrat ki je namočen z vodo, pa lahko ob temperaturah pod 0 stopinj C rahlo pomrzne, to pa je dovolj za novo nastale koreninske mikrokapilare, ki so izredno občutljive na zmrzal. Če že imamo lončnice na prostem, jih moramo ob napovedi nizkih tempetaur obvezno prenesti v notranji toplejši prostor. Le na ta način se bomo izognili gnitju korenin in posledično propadanju rastlin. Obstojajo tudi odpornejše rastline na nizke temperature, to pa lahko preverite na guglu, kjer so zmeraj navedena območja v katerih rastline živijpo. Odtipkate ime rastline in ugotovili boste kje rastline rastejo v domovini.
Pri nas bomo večino sukulent, namestili na premikajoče vozičke s policami, katere čez dan izpostavimo sončnim žarkom, zvečer pa jih premaknemo v notranji prostor, kje so nočne temperature 10 stopinj C. Tako se bodo hitro obarvale in bodo dobile prirodno barvo, tako kot jo imajo na svojih avtohtonih nahajališčih. Prav tako v spomladanskem času ne priporočamo dodajanja gnojil vodi ob zalivanju.
Prav tako morate pregledati rastline, ,če se slučajno niso pozimi zaredile vataste uši, rdeči pajek ali kaki drugi škodljivci. V ta namen si kupite povečevalno steklo z 2-3 kratnim povečanjem in jih boste sigurno opazili ter v tudi mehanično odstranili. Potem ko se dodobra zaredijo jih je veliko težje odstraniti in morate ponavadi uporabiti kak insekticid. Vatastega kaparja lahko odstranite z vatirano palčko natopljeno z oljem ali pa z mokro krpico.
Pozimi se na listih nabere veliko prahu, katerega obrišemo z navlaženo krpo. Lahko pa lončnico odnesemo na balkon, jo dobro popršimo z vseh strani ter tako speremo prah, nato pa jo odnesemo nazaj v stanovanje. Nikakor pa jo ne smemo pustiti čez noč na zunanjem prostoru.
Kako pa se postopa pri presajevanju bom opisal v sledečem članku.
Hrovatin exotica
Specialist za kaktuse in eksotične rastline

Hrovatin exotica - www.hrovatin.com
Internet Zalivalček - www.zalivalcek.com
Flower Servant - www.flowerServant.com
Uporabniški avatar
dusanh
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 333
Slike: 25
Pridružen: 09 apr 2003, 15:20
Kraj: Ljubljana

Vrni se na Zelene sobne rastline

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost