Cista novinka in bonsai iglavec

Bonsai - miniaturna drevesca iz daljnega vzhoda. Sem spadajo samo zunanji bonsaji.
Javor, Bor, Smreka, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Cista novinka in bonsai iglavec

OdgovorNapisal/-a mychi » 06 avg 2010, 00:03

Pozdravljeni vsi rastlincki..bonsajcki, rozice, kaktusi in ostali zelencki...

Tu sem cisto nova, se ne lastnica bonsaia in z goro vprasanj, ki pa jih bom poskusila omejiti.
Na samem internetu in tudi tukaj sem prebrala marsikaj, nasla veliko informacij, dobila nekaj odgovorov, a moram priznati, da me niste prevec spodbudili pac pa prej prestrasili. A se ne dam! :)

Po vsem prebranem ugotavljam, da nima smisla, da kot poplna zacetnica iscem po gozdu primerna drevesca ali poskusam iz semen vzgojiti svojega prvega bonsaicka, ker bom verjetno prej obupala, zato sem se odlocila, da ga bom za zacetek raje kupila.
Torej, kje kupiti bonsai, ki bo v normalnem stanju in kdaj je najprimernejsi cas za nakup?? Pomlad? Prosim za kak link ali ime trgovine. Zasledila sem jih v vecjih centrih (vrtnarijah), a vsi oz. vecina le-teh je bila v zelo slabem stanju. Videti so bili tako bogi, da sem dobila obcutek, da ce ga kupim, mi bo umrl se preden ga bom dobro prinesla domov.

Naslednja stvar je izbira vrste, a sem prepricana, da mi boste vsi odsvetovali iglavca pa kljub temu. Moja izbira bi bila: macesen, sekvoja, bor. Ce pac moram izbrati kaj drugega pa visterija ali javor, morda se breza, a te nisem zasledila nikjer. Kaj mi svetujete? Spet prosim tudi za kaksno ime.
Naj ob tem se napisem, da stanujem v bloku, imam balkon, ce pa bi bil notranji bonsai, bi bil v sobi katera ni in ne bo ogrevana, je zelo svetla (soncna lega tako rekoc ves dan), temperature pa se gibljejo poleti od 22-25 stopinj in pozimi okrog 10, max 15 stopinj.

Pa se nekaj v zvezi s tecaji za zacetnike. Kot sem ugotovila so obicajno pomladi, kar najbrz pomeni, da je takrat tudi cas za nakup. Imam prav? Sem si pa malo pogledala slike teh tecajev, a meni se udelezenci ali bolje receno njihovi ljubljencki niso zdeli prav nic zacetniski! Tudi posode/teglci niso bili recimo temu ''po reglcih''. Bili so navadni teglci za razne rastline. V cem je hec?? Sprasujem traparije ali je to normalna zacetniska nevednost? :oops:

In za konec me zanima, ce je se kaj o cemer je vredno razmisliti preden ga izberem in kupim?
Toliko za zdaj. Hvala vsem za pomoc.
LP, Maja
mychi
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 21
Pridružen: 05 avg 2010, 11:59

Re: Cista novinka in bonsai iglavec

OdgovorNapisal/-a mychi » 13 avg 2010, 16:58

Pozdravljeni ponovno,

Zakaj mi nihce nic ne svetuje? Ste vsi na dopustu??
Prosim !!! :cry:

LP, Maja
mychi
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 21
Pridružen: 05 avg 2010, 11:59

Re: Cista novinka in bonsai iglavec

OdgovorNapisal/-a domi » 14 avg 2010, 21:28

Zdravo, bom pa probal jaz pomagati.
Če si na internetu že prebrala kaj o bonsajih, še posebej na forumu slov.bonsaj kluba, ti je verjetno jasno da se iz semena ne da v krajšem času vzgojiti bonsaja.
Če si se odločila kupiti bonsaj je najboljše da izbereš vrsto, ki ji lahko nudiš idealne pogoje za rast. Za na balkon imaš precej majhno izbiro. Za notranji bonsaj pa vse vrste fikusov ki so tropska vrsta in jih neguješ enako kot lončnice. Če pa boš lahko pozimi zagotovila temperature do 10°C ali raje manj, občasno lahko tudi pod ničlo, pa so primerne subtropske vrste kot so zelkova, kitajski brest in podobno ki jih dobiš v vsakem bauhausu, obiju in podobnih. Značilnost teh vrst je da morajo biti poleti zunaj, pozimi pa jim zagotoviti zimsko mirovanje, lahko tudi odvržejo liste (ni pa nujno). Zato je pozimi potreben svetel prostor z omenjenimi temperaturami. Če pa hočeš imeti zunjani bonsaj, ga boš morala imeti tudi pozimi zunaj tudi na snegu. Na balkonu se zna pojaviti problem z zalivanjem pozimi, še posebej če ni snega in je mrzla zima, saj veter zelo hitro osuši zemljo, če pa zalivaš pa je možnost da korenine pomrznejo. Jaz pozimi zalivam tako da kepe snega zlagam v lonček okoli rastline.
Za začetek ti predlagam da iz narave prineseš več mladi sadik listavcev ki so v tvoji bližini (gaber, bukev, hrast, jesen....), in iglavcev (smreka, bor, macesen...), lahko tudi greš v vtnarijo in vzameš kakšne grmovnice, jih posadiš v cvetlični lonček (rajši večji kot premajhen) in sploh vidiš če ti jih uspe obdržati pri življenju. ta proces pa bo verjetno trajalo 2 ali tri rastne sezone, saj po prvi zimi še neveš če bo uspelo. S temi majhnimi sadikami se naučiš zalivati, ugotoviš ali rastlina potrebuje senčno ali sončno lego in šele nato lahko kupiš rastlino, ki je oblikovana kot bonsaj. Verjemi da boš prišparala precej časa, živcev in tudi denarja saj že izdelani bonsaj (ne tisti iz trgovin) precej drag ampak je tudi kvalitetnejši. Lahko pa se udeležiš tudi različnih delavnic in tečajev za začetnike pa ti oš dobila vse informacije iz prve roke, pa še drevešček ki ga boš oblikovala dobiš (ponavadi) zraven. Kot si ugotovila so tečaji spomladi in jeseni in v teh letnih časih se izkopavajo in presajajo zunanje rastline (boljša varjanta je spomladi).
aja še glede tegelcev:
Rastline ki jih oblikujejo na tečajih so večinoma iz drevesnice, kjer je drevo že prilagojeno na življenje v posodi. Z vsakim oblikovanjem (rezanjem, ukrivljanjem...) in presajanjem rastlino oslabimo in je potrebna sezona, da se rastlina opomore. Bonsajisti imajo bonsaje med oblikovanjem tudi več sezon (tudi 10 in več) v tegelcih - oni jih imenujejo trening posode, saj jih oblikujejo postopoma da drevo ne oslabimo in ne propade. Ko pa rastlina zrase in dobimo pričakovano obliko je šele takrat čas da se ji izbere ustrezna posoda, ki zaključi kompozicijo.

bodi zadosti, če te še kaj zanima pa samo vprašaj

LP domi
domi
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 15
Pridružen: 16 mar 2007, 20:39
Kraj: Prekmurje

Re: Cista novinka in bonsai iglavec

OdgovorNapisal/-a mychi » 16 avg 2010, 20:38

Pozdravljen Domi,

Lepa hvala za tvoj cas. :) Saj panike ni nobene, vsaj ne take kot pri alocasii, bi pa rada pravocasno ''zacela'', ker vem, da vse skupaj traja. In zdaj imam se moznost, da poiscem drevesce oz vec drevesc, ki bodo v nizkem startu za pomlad, vmes/pozimi pa lahko preberem se marsikaj, poiscem se vec nasvetov in se pripravim na prvi poskus. Ter seveda preverim koliko ze vem in koliko mi jih uspe obdrzati pri zivljenju.
Kar se izbire tice imam trenutno na voljo: rdecelistni javor, azalejo, smreko in navadni brin.
Ves kaj bi me se zanimalo:
...o iglavcih...ce bi ga dala v prostor, koliksna je najvisja temperatura, ki se sme biti, da ga lahko preselim noter in bo prezivel?
...o trening posodah...kako velika naj bo trening posoda glede na sadiko/bodoci bonsai? In na koliko casa jih presajas oz menjas/dodajas zemljo dokler je se v taki posodi?

A ja, se tole...kaksne so moznosti, da mi uspe obdrzati kupljeni bonsai glede na ne-izkusnje??

Lepa hvala se enkrat in lp do prihodnjic, Maja
mychi
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 21
Pridružen: 05 avg 2010, 11:59

Re: Cista novinka in bonsai iglavec

OdgovorNapisal/-a mychi » 16 avg 2010, 20:40

PS: Zemlja pa je pri sadikah prinesenih iz narave predvidevam kar tista v kateri raste?? Ali ze tu kaj dodajam, spreminjam??
mychi
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 21
Pridružen: 05 avg 2010, 11:59

Re: Cista novinka in bonsai iglavec

OdgovorNapisal/-a domi » 16 avg 2010, 21:36

Iglavca - zunanje drevo če ga daš pozimi v prostor ti ne bo preživelo. Nuditi mu moraš enake pogoje kot jih ima v naravi. Pozimi bo na balkonu ob nizkih temperaturah problem zalivanje, če nebo snežilo. Jaz ponvadi dajem sneg da se počasi tali, saj če bi zalil je nevarnost da zemlja in z njo korenine pomrznejo. Za manjše nihanje temperatur za korenine pomaga če daš lončke v zaboj s časopisnim papirjem.
Velikost trening posode je pa odvisna od velikosti rastline in korenin. Primer če kupiš neko smrekico ali cipreso v vrtnariji in je že v lončku, so korenine že po vzameš za dve ali tri številke večji lonček - trening posodo. Malo tudi predvidiš kako se bo razraslo. Presajam jih večinoma vsako drugo sezono, mešanico pa si naredim sam iz kombinacije kremenčevega peska, črne zemlje za lončnice in pa kakšnega glinopora ali podobnega materiala. Zaenkrat še nisem uporabljal bolj specialnih substratov, ker mi to ustreza. Substrat (zemlja) naj bo čim bolj zračen, da voda nebo zastajala (gnitje korenin). Če pa drevo izkopaš v naravi pa je važno da izkopaš s čim več zemlje in čim več korenin, v tem primeru bo trening posoda morala biti precej večja kot za rastlino iz drevesnice. Drevo iz narave presajam na tri leta, ker drugo sezono komaj veš če bo raslo naprej. Sem pa tudi namesto v trening posodo posadil kar v vrt, kjer pa je problem z zalivanjem manjši.

Možnost preživetja kupljenega bonsaja (kitajski brest, zelkova ipd.) ki so ponavadi suptropske vrste so lahko precejšnje, če kupiš takega v dobri kondiciji in ga boš pozimi imela v nekurjeni svetli sobi, poleti pa na prostem v polsenčni/senčni legi.
Če boš kupovala že narejen bonsaj (kitajski brest, zelkova ipd.)v bonsaj posodi ga presadi - samo prenesi v večjo posodo in korenine zasuj z čimbolj propustnim substratom in ga imej na prostem v senci, občasno lahko malo pršiš liste. Pred zimo še lahko kupiš kakšen drevešček v vrtnariji, ki ga presadiš isto kot sem opisal prej, ampak le če ima zelo zbite korenine (večinoma jih nimajo in lahko počakaš do pomladi). Spomladi, ko sneg skopni, kakšen teden preden se odpirajo brsti pa lahko izkopaš kakšen drvešček (ogledaš in izbereš si ga lahko že prej). Potem pa dve sezoni skrbi, da ti rastline ne propadejo. Med tem časom boš tudi ugotovila če balkon tem rastinam ustreza (sonce, zima...) prebrala dosti koristnih informacij in jih tudi preizkusila na svojih drevesih.
In šele potem pride oblikovanje ali nabava že gotovega pravega bonsaja.

LP domi
domi
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 15
Pridružen: 16 mar 2007, 20:39
Kraj: Prekmurje

Re: Cista novinka in bonsai iglavec

OdgovorNapisal/-a mychi » 19 avg 2010, 12:11

Hvala zaenkrat. Sproti porocam kako gre. :)

Povej mi se tole: v vrtu (imamo tudi hiso), mi ze dve sezoni rastejo trije mislim da so javorji neki kit. oz jap., rdece liste imajo, zmrznili sicer niso kljub temu, da so bili zasnezeni kar lep cas in nic zasciteni, so pa zdaj ze tretjo sezoni skoraj enako veliki. :shock: :?: Zakaj, kako tako pocasi rastejo??
Od letos sta vsajeni tudi dve visteriji, a ne vem koliko stari (najmanj 2 leti, mogoce tudi 3), ki sta precej bolj ''pri sebi'' kot javorcki.
Nasvet: naj jih pustim kar zunaj v vrtu ali jih presadim v trening posode??

Hvala se 1x in ziuzau, Maja
mychi
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 21
Pridružen: 05 avg 2010, 11:59

Re: Cista novinka in bonsai iglavec

OdgovorNapisal/-a domi » 28 avg 2010, 09:51

Javorji so verjetno kakšne prtlikave sorte - ne vem točno saj se na javorje ne spoznam. Če normalno rasejo so tudi majhni lepi, še posebej če imajo tudi liste majhne in so v skladu z velikostjo drevesa - kar želimo doseči tudi pri bonsaju.
Jaz jih pa nebi presajal v trening posode. Edino, če jih nočeš imeti več na tistem mestu. Pa še potem bi jih prej v nekaj sezonah obrezal (tudi korenine bi obštihal z lopato) in zmanjšal na ustrezno velikost za bonsaj in šele potem presadil v posodo. Moj nasvet je pusti jih zunaj in na njih treniraj obrezovanje in vršičkanje.

lp
domi
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 15
Pridružen: 16 mar 2007, 20:39
Kraj: Prekmurje

Re: Cista novinka in bonsai iglavec

OdgovorNapisal/-a mychi » 29 avg 2010, 07:56

Pozdravljen Domi,

Ti javorcki so se po moje vsadili sami, ker na sosednjem vrtu ze leta ( vsaj 30 let) rasteta dva,
majni pa so res kot bonsaji..reciva 10cm. Mogoce je to zato, ker je ta del gredice/vrta neprekopan
in v njem rastejo le roze, ne vem, le predvidevam. Niti se niso za kakrsnokoli ''obdelavo'', ker so
resnicno minjaturni. Torej, bom oboje pustila kar v vrtu.

Sicer sem pa nasla dva cudovita primerka za vzgajanje-en bor, ki je ze odkopan in v posodi na vrtu in
se en listavec me caka, a ga moram it se odkopat s cimer pa bo vec dela, ker...raste ob cesti v gozdu,
velik je nekje 35-40 cm, a je moral biti ''pokosen, odzagan'', veckrat, ker ima debelce precej debelo,
vejice in listke pa cudovito majhne, kot pravi bonsaj.
Bor me malo skrbi, ker se mi zdi, da se je na hitro zacel susiti, a bomo videli. Zemljo sem prinesla zraven,
malo sem ga zalila in zdaj je na vrtu. Se kak nasvet v zvezi s tem?? :? :!: :?:
Upam, da mi ga uspe obdrzat, ker je res lep, sicer pa bom tu okoli nasla se veliko lepih sadik, ker je zelo
raznolika ''ponudba'' in cudoviti tereni.

LP, Maja
mychi
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 21
Pridružen: 05 avg 2010, 11:59

Re: Cista novinka in bonsai iglavec

OdgovorNapisal/-a domi » 29 avg 2010, 15:06

Počakaj do pozne zime ali zgodaj spomladi in šele nato izkopavaj drevesa. Zdaj lahko odrežeš kakšno odvečne vejo vendar ne preveč obrezovati. Če si bor izkopala sedaj je malo verjetno da bo preživel.

LP
domi
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 15
Pridružen: 16 mar 2007, 20:39
Kraj: Prekmurje

Re: Cista novinka in bonsai iglavec

OdgovorNapisal/-a mychi » 30 avg 2010, 17:49

:shock: Zakaj ne bi prezivel?? Obrezovala ga nisem nic, ker so bili vsi nasveti,
da naj ga ne obrezujem, ko ga izkopljem in presadim, ker je ze to sok.
Pa tako lep je..in ravno pravsnji. :cry:

Potem je bolje, da pocakam s tistim listavcem se kak mesec?? Vec??
Ampak problem je, da sem ju nasla na cca 1100mnv, zivim pa reciva na 300mnv.
In tam zna biti hitro ''zima''. Saj vem, da se niti jesen ni, ampak...kaj pa vem, zato pa
toliko vprasanj. :oops:
mychi
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 21
Pridružen: 05 avg 2010, 11:59

Re: Cista novinka in bonsai iglavec

OdgovorNapisal/-a skrjobonsai » 09 maj 2014, 14:34

Oprosti ker nisem prej našel te strani,upam da ti je v vseh teh letih uspelo najti pravi odgovor in da že uspešno vzgajaš Bonsaje, če pa ti ni uspelo pa se javi nazaj tu,lp
skrjobonsai
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 10
Pridružen: 13 mar 2014, 21:49


Vrni se na Zunanji bonsaji

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost