KALANDIVA

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

KALANDIVA

OdgovorNapisal/-a miklavz15 » 09 feb 2010, 14:31

Imam Kalandiva iz družine kaktusov (Kalanhoja) ne vem kako se neguje Kalandiva ali je taka uporaba kod pri Kalanhoji?

miklavz15
Zanima me kako se zalivajo Gerbere in kdaj se jih lahko presaja?Zakaj se mi je začela gerbera kazat suhe liste bila je sicer zalita 2 na teden in zanima me,če kaj škodi klima v prostoru?Sicer je na balkonu,ki je zastekljen in je popoldansko sonce?
miklavz15
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 33
Pridružen: 16 jun 2007, 23:42
Kraj: ilirska bistrica

OdgovorNapisal/-a Kalypsa » 09 feb 2010, 15:20

Ja, ni bistvene razlike.
Kalypsa
Guru
Guru
 
Prispevkov: 313
Pridružen: 29 nov 2003, 23:15

OdgovorNapisal/-a dusanh » 13 feb 2010, 13:43

Gerbera,
Kot lončnica cveti od maja do septembra. Cvetno steblo je visoko do 30 centimetrov, nekatere pa tudi do 60 centimetrov. Med cvetenjem je priporočljivo, da se nahaja na oknu pri temperaturi okrog 21°C, tako se bodo vsi cvetni nastavki lahko odprli in bo bujno cvetela. Odcvetele cvetove potrgamo in s tem spodbudimo ponovno cvetenje. Po cvetenju jo presadimo v peščeno prst in zalivamo 1-krat mesečno. Razmnožujemo jih poleti s podtaknjenci, ki jih narežemo iz spodnjega dela matične rastline. Pozimi zalivamo redno z majhno količino vode, da se zemlja ne izsuši. Z leti rastlina popolnoma neha cveteti, zato je najbolje, da si kupimo novo rastlino.
KALANCHOE KALANDIVA
Domovina teh debelolistnih sočnic so tropski in subtropski predeli južne Afrike predvsem otok Madagaskar. Rastejo kot večje ali manjše grmovnice ter zelnate trajnice tudi v Dalmaciji. Večino vzgajamo kot sobne lončnice, ki potrebujejo svetel polsenčen prostor z dopoldanskim ali popoldanskim soncem. Direktno opoldansko sonce težko prenaša, listi pa se začnejo kmalu sušiti in odpadati. Prodajajo se posamezne cvetoče rastline ali v vrtičkih z drugimi sukulentami. V zadnjih letih je na tržišče poslano veliko novih kultivarjev, med njimi tudi Kalandiva. Ugaja jim odcedni humusni substrat pomešan s peskom. Pri zalivanju pazimo, da v podstavku ne ostaja voda, kajti njihove korenine stoječe vode ne pranašajo, prav tako pazimo da jim preveč ne zmočimo liste.
Prezimujemo jih lahko na nizki temperaturi, pod 10 stopinj C, z malo zalivanja, saj so v njihovi domovini lahko noči prav mrzle, dnevi pa vroči in suhi. Nekaj vrst, predvsem kultivarje, ki brez problemov prenašajo suh zrak, prezimujemo v stanovanjskih prostorih, na okenskih policah in ogrevanih balkonih pri temperaturi nad 18 stopinj C. Občasno jih zalijemo z mehko mlačno vodo, ponavadi ko opazimo, da se spodnji listi začnejo gubati in veneti.
Zacvetejo z majhnimi grozdastimi in kobulastimi raznobarvnimi cvetovi že koncem zime in zgodaj spomladi, ko so dnevi kratki in dolge noči. Kultivarje, ki imajo večje in kompaktne cvetove s poljubnim zatemnevanjem forsirajo tako, da cvetejo kadarkoli v letu. Po cvetenju jih nekaj tednov ne zalivamo, nato jih obrežemo ter presadimo v svež substrat.
Razmnožujemo spomladi s potaknjenci t.j. mladimi rastlinicami, ki poženejo iz listne osnove.
Drobna semena potresemo po vrhu sejalnega substrata ter jih ne pokrivamo z drobnim peskom, ker hočejo imeti pri kaljenju dovolj svetlobe.
Lep pozdrav
Hrovatin exotica
Specialist za kaktuse in eksotične rastline

Hrovatin exotica - www.hrovatin.com
Internet Zalivalček - www.zalivalcek.com
Flower Servant - www.flowerServant.com
Uporabniški avatar
dusanh
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 333
Slike: 25
Pridružen: 09 apr 2003, 15:20
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Kaktusi in sukulente

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov