hidrokultura

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a psevdonim » 19 maj 2009, 13:07

vecina z nasega trzisca ni vode potegnila v visino vec kot 2 cm
- a zato se mi je vse posušilo :x
___
psevdonim
Guru
Guru
 
Prispevkov: 342
Pridružen: 23 maj 2007, 21:51
Kraj: Slo

OdgovorNapisal/-a |TiNA| » 19 maj 2009, 15:47

Jaz sem tudi veliko brala o tem, da je zelo pomembno kaki glinopor je. Vendar sem vseeno poizkusila kar z enim, ki se ga dobi skoraj povsod. Mislim, da je easy green hydroton. Čeprav nisem nekaj komplicirala v zvezi z glinoporjem, mi vse kar sem posadila vanj, zelo dobro uspeva. Ko bom spet kaj presajala, bom spet posadila v ta glinopor, ker zgleda, da je ok.
Tako da ne vem, če je bil vzrok pri tebi ravno glinopor...

LP
|TiNA|
|TiNA|
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 53
Pridružen: 05 dec 2008, 18:16

OdgovorNapisal/-a dkivi » 19 maj 2009, 16:15

pri glinoporju je pomembna tudi dimenzija oz. premer,jaz sem kupil najmanjšega ki sem ga lahko staknil,premer kroglic je 3-5 mm,namreč bolj kot je droben granulat boljše kapilarne lastnosti ima,saj je večja površina v kontaktu
dkivi
Guru
Guru
 
Prispevkov: 144
Pridružen: 29 jan 2006, 09:25

OdgovorNapisal/-a katinka » 19 maj 2009, 17:31

Za: frungidungi-- maš prav firstray je kul stran, glinopor je zelo dober in poceni pri Humko na gornskem, na netu najdeš kontaktno, pokličeš ali pa greš v Podnartu delajo med tednom do 15 h ali nekaj podobnega in imajo tudi vse druge sestavine za navaden substrat(spagnum, vulkanski pesek,......veliko izbire in za 3 kg ti nič ne zaračunajo ker prodajo na veliko)
Majo tudi gnojilo 10:52:10 za rast korenin, ga uporabljam 1 leto ob presaditvi, da se rastline dobro ukoreninijo in zaradi takega gnojila tudi ne cvetijo, ratajo res lepe močne rastline.
Gnojlo prodajajo v majhnih posodicah in je sipko,zelo praktično za odmerjanje(en ščepec/1l vode).
Pri glinoporju je še pomembno da se ne napije preveč, vendar kot ste že napisali, vleče navzgor. Slabi glinoporji ki zadržujejo preveč vode--lončki so težki, manj je zraka, korenine zelo rade zgnijejo--takšne so moje izkušnje.
Glinopor se tudi kupila pri Humkutu 50 l in je za hidroponiko.(nizozemski, če katerega zanime ime naj napiše pa bom pogledala)
dkivi: sem brala, da dimenzija ni bistvena. Se ne spominjak točno kje.

Morate upoštevati dejstvo, da so orhideje z drobnimi koreninami bolj problematične kot tiste z debelimi, da se veliko lažje prevzgoji orhideje z bulbami(možno tudi če so čisto brez korenin).
Na forumu OrchidBord na temo S/H je tudi veliko pametnega napisanega.

lp Kati
katinka
Guru
Guru
 
Prispevkov: 146
Pridružen: 26 nov 2006, 13:58
Kraj: Ig

OdgovorNapisal/-a |TiNA| » 19 maj 2009, 19:09

Katinka, če bi šlo, prosim poglej kako se imenuje ta tvoj glinopor. Lepo prosim.
|TiNA|
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 53
Pridružen: 05 dec 2008, 18:16

OdgovorNapisal/-a baucika » 28 maj 2009, 14:10

Pred kratkim sem dobila Doritis in je posajena v glinopor. Zanima me, kako jo naj zalivam da mi ne bodo korenine zgnile.
Slika

Pa še nekaj. Den. Berry Oda mi dela keike, pa sem malce študirala, da bi jih dala v glinopor. Kake izkušnje imate z dendrobii v glinoporju in kakšna velikost bi bila primerna? Imam glinopor premera 4mm in 8mm.

lp
baucika
Expert
Expert
 
Prispevkov: 109
Pridružen: 22 apr 2005, 08:53
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a |TiNA| » 29 maj 2009, 13:45

Glede na to, da nihče drgug ne odgovori....
Kjerkoli sem brala o hidrokulturi piše, da bi naj loček preluknjal od spodaj avzgor nekje na četrtini lončka, da lahko odteče odvečna voda.
Jaz bi pri tem tvojem doritisu pogledala, če je na ločku kje označeno do kod bi naj bila voda, drugače pa bi ga vzela ven in do četrtine lonček zapolnila samo z glinoporjem, nato pa bi v loček dala korenine doritisa in jih obsipala z glinoporjem. Do tam kot je samo glinopor si označi(lahko tudi preluknjaš loček) in do tam nekje enkrat na teden dolij vodo. To je moje mnenje....
Jaz imam posajen dendrobij v glinoporju in mi lepo uspeva.

LP
|TiNA|
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 53
Pridružen: 05 dec 2008, 18:16

OdgovorNapisal/-a baucika » 29 maj 2009, 16:11

Tina hvala za odgovor. Lonček ima samo spodaj luknjice, kar se mi res zdi premalo za glinopor. Jih bom še nekaj naredila in pazila, da ne poškodujem korenine.

Berry oda keike bom pa dala v glinopor in videla kaj bo.

lp
baucika
Expert
Expert
 
Prispevkov: 109
Pridružen: 22 apr 2005, 08:53
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a katinka » 29 maj 2009, 19:37

sorry, ker se učim imam 7 izpitov 19.6, tko da mal bolj redko gledam tole stran. Tkole meni berry od odlično dela, lepo odganja in veliko manj problemov je z gnitjem. Pozimi je brez problema na 12C, nižje pa začne plesneti, cvetel je letos, samo ga moraš dovolj dnojiti, ker ti drugače ne naredi dovolj močnih novih rastlinc pol pa bolj slabo cveti.
Glede doritisa ti bom pa iz http://rastline.mojforum.si/rastline.html prekopirala še na ta forum moj prispevek kako sama sadim v hidroponiko.
lp kati
katinka
Guru
Guru
 
Prispevkov: 146
Pridružen: 26 nov 2006, 13:58
Kraj: Ig

OdgovorNapisal/-a katinka » 29 maj 2009, 23:54

Obljubljeno moj prispevek iz drugega foruma:
ZA VSE, KI SE ŽELITE SPOZNATI S HIDROKULTURO
Odločila sem se, da vsem ki nimajo dovolj znanja angleščine ali pa časa, da bi pobrskali po spletu, pomagam pri začetnih korakih.
Predvsem pa bi rada vzpodbudila več zanimanja za tovrstno gojenje orhidej in tudi drugih rastlin.
Menim, da je tovrstno gojenje rastlin bistveno lažje in enostavnejše od 'navadnega'. S hidroponiko se ukvarjam 1 leto.
Internetne strani:
http://www.firstrays.com/
http://www.growinhydro.com/4436.html
Tole je pa še slovenska http://www.hempatia.si/index.php, imajo pospeševalec za rast korenin

Za tako gojenje potrebuješ glinopor. Boljše je, če je bolj debel in če je nepravilne oblike (kuglice niso v obliki kroglice).
Na mojih fotografijah boste videli obe vrsti glinoporja. Nisem pa nikoli uporabila drobnega.
Posoda: lahko je navadna, prozorna, od sladoledov,...
Obstajata dva načina v čem stoji voda(voda mora stalno stati):
1.posoda je tako visoka, da so približno na 1/5 lončka luknice in stoji voda v lončku(na dnu lončka ni luknic)-tako gojijo v Ameriki, enako je možno zasuti stari akvariji in vanj zasaditi vec rastlin,

Slika

2.navadne posode postaviš v pladenj, ki je visok vsaj do polovice posode(če bi bila posoda v navadnem podstavku za rože, imaš poleti problem ker voda prehitro izhlapeva)- kot podstavek uporabljam tudi posodo od skute(mb mlekarne 500g), navadnim posodam ne delam dodatnih lukenj.
Sama se poskusila tudi, da sem 1x na teden vodo odlila in 1 dan niso stale v vodi, pa to ni imelo vidnejših učinkov.

Kakšne rastline so primerne: lahko bi rekla, da redke niso. Na tujem forumo sem zasledila gojitelje z ogromno različnimi vrstami.Američani zelo veliko sadijo čeveljčke, phale in katleje.

Kakšne orhideje sama sadim:
1.takšne, ki ji kupim zelo poceni(1-2 eura),
2.keikije od mojih starih rastlin,
3.ali pa kupim dobro novo rastlino in jo delim(kar ni najbolje)
Verjetno so najbolje mlade rastline s kratkimi koreninami.

Gnojenje: potrebno je več gnojiti kot pri navadnem gojenju. Ker si lani poleti nisem upala preveč gnojiti, so zrasle manjše bulbe in je npr. rdeč oncidium imel le štiri cvetke. Če imajo premalo dušika, se jim spodnji listi obarvajo rumeno(pomanjkanje gnojil je razloženo v knjižici z naslovom Hidroponika (Zbirka nasvetov 21, ČZP Kmečki glas)). Sedaj pri vsakem dolivanju vode dodajam gnojilo. Foliarno gnojim še vedno 1x mesečno pozimi, poleti 2x.

Čistoča: plesnenje pri novo vsajenih orhidejah odpravim tako, da 1x mesečno orhideje sperem pod šibkim curkom (mlačne)vode. Najbolj enostavno kar s tušem. Takrat tudi pladnje operem, ker se naberejo zelene alge. S takim tuširanjem se tudi v lončkih odstrani nekaj zelenih alg. Zalivam z deževnico. Na glinoporju se mi ni nabralo še nič belega.

Vlaga in zalivanje: pršiš jih lahko, ni pa nujno potrebno. Zalivam, ko vidim, da je potrebno. Pozimi na 10 do 14 dni. Poleti pa na 4-7 dni dolivaš vodo. Poleti sega voda do 1/3 lončka ob dolivanju, pozimi je dovolj, da je poden pokrit oz. malo več(kar je 1-1,5 cm od dna lončka). Če nimaš pladnja, imaš pa itak vedno isti nivo vode.

Zimsko prezimovanje odlično prenašajo (13-16C). Epidendrum ballerino, dendrobije tipa phalenopsis in druge tropske rastline so na sobni temeraturi pozimi.
Kati
katinka
Guru
Guru
 
Prispevkov: 146
Pridružen: 26 nov 2006, 13:58
Kraj: Ig

OdgovorNapisal/-a katinka » 30 maj 2009, 00:11

Najprej odstranim ves star substrat, odrežem gnile korenine, dobro operem
Slika
Slika
in razkužim z blago raztopino insekticida.
Slika
Lonček napolnim do te višine in sperem glinopor, ker je zelo prašen. Korenine naj segajo čim manj globoko v lonček, oz. naj bodo čimbolj pod površjem.
Slika
Posadim in dodam leseno palčko za oporo. Po 1-2 mesecih jo odstranim.
Slika
To so bile vse rastline kupljene za 1 euro.
Tukaj pa je Brassija iz akcije v Kaliji. 3 najmanjše stare bulbe sem z nožem odrezala.
Slika
Tako deljenje mi je lani že uspelo.
Slika
Na tej fotografiji če bolje pogledate je v najbolj desnem kotu pladnja ena majhna bulba čisto poležana in iz nje raste nova rastlinica. Ta stara je bila odrezano od največje orhideje na desni strani fotografije.

Keikije je pa najlažje posaditi. Dendrobium tipa phal. sem mi je zelo lepo prijel. Ravno odganja poganjek. Bom še dodala fotogarfijo.

Samo orhideje z bulbo in brez korenin imajo to sposobnost, da mogoče odženejo nove korenine! Z dendrobijumom to ne gre.
Slika
Ta je bila skoraj brez korenin vsajena 31.12.2006. Cvetela je avgusta, sedaj prezimuje na hladnem in je odgnala 2 nova poganjka.
Slika
Epidendrum ballerina bo končno po 1 letu cvetela.





Moram še dodati, da s časom svojo tehniko gojenja vsak po svoje izbojšuje. Predvsem ne smeš pozabiti gnojiti, velikokrat več vendar z bolj redko koncentracijo gnojil. Moj glinopor se imenuje jongkind in je nizozemski.
Pozdrav Kati
Zadnjič spremenil katinka, dne 30 maj 2009, 00:15, skupaj popravljeno 2 krat.
katinka
Guru
Guru
 
Prispevkov: 146
Pridružen: 26 nov 2006, 13:58
Kraj: Ig

OdgovorNapisal/-a katinka » 30 maj 2009, 00:14

Za podatek, brassia ni preživela, od dveh miltoniopsisov je eden preživu in bo ravno cvetel, spomlad-februarja/marca sem posadila 3 cattleye in zelo lepo delajo.Za vsa nadaljna vprašanja sem vam vedno na voljo, v kolikor bom znala najnje odgovoriti.
Lp Kati
katinka
Guru
Guru
 
Prispevkov: 146
Pridružen: 26 nov 2006, 13:58
Kraj: Ig

OdgovorNapisal/-a baucika » 30 maj 2009, 10:42

Katinka hvala za informacije. Pa veliko sreče na izpitih.
Dva keika sta že dovolj velika, tako da bota šla glinopor, ostali pa za njima.

lp
baucika
Expert
Expert
 
Prispevkov: 109
Pridružen: 22 apr 2005, 08:53
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a katinka » 30 maj 2009, 17:30

Pozabila sem vam še napisat, da miltiniopsisi in miltionie ne potrebujejo ravno veliko vode v podstavkih so srečnejše za malo manj ravno tok da je poden pokrit.
Kati
katinka
Guru
Guru
 
Prispevkov: 146
Pridružen: 26 nov 2006, 13:58
Kraj: Ig

OdgovorNapisal/-a katinka » 30 maj 2009, 18:17

Slika
Takole zgledajo cattleye, jih malo pritrdim zato, da se dobro učvstijo in nato žice poberem
katinka
Guru
Guru
 
Prispevkov: 146
Pridružen: 26 nov 2006, 13:58
Kraj: Ig

OdgovorNapisal/-a fibrca » 31 maj 2009, 13:19

Tukaj je še ena stran z osnovnimi navodili.
http://www.hydro-orchids.com/hydro-for-orchids.html

lp Fibrca
fibrca
fibrca
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 23 feb 2008, 19:28
Kraj: kranj

OdgovorNapisal/-a katinka » 06 nov 2009, 17:31

Za : |TiNA|

čeveljček ki sem ga posadila poleti lepo raste, odgnal je dva nova lista, dolivam vodo šele, ko se prejšnja posuši.

Je pa čudno, da je bil čevelček, ko sem ga kupila v lončku še z enim drugim čevelčkom, ki sem ga presadila v navaden substrat in ne raste lepo, zelo počasi in slabo raste, listi so majhni, precej je občutlji če pozabim zaliti.
lp kati
katinka
Guru
Guru
 
Prispevkov: 146
Pridružen: 26 nov 2006, 13:58
Kraj: Ig

OdgovorNapisal/-a katinka » 06 nov 2009, 20:42

Pa še od maja cvetoči miltoniopsis:

Slika

in zelo hvaležni Euro star, ki ravno sedaj cveti

Slika

čeveljček po pol leta v glinoporju

Slika
katinka
Guru
Guru
 
Prispevkov: 146
Pridružen: 26 nov 2006, 13:58
Kraj: Ig

OdgovorNapisal/-a Teja G. » 14 apr 2010, 08:47

Pa sem se tudi jaz lotila tega podviga, sedaj bomo pa pridno čakali na rezultate :)

To je phal, ki ga je moja mati večkrat poskušala utopiti in nato posušiti in je zato prišel v moje roke :) Ima pa mladička...

Slika

Slika

...zaradi ne ravno najbolšega stanja sem ga obrezala, nato sem jih ločila in posadila v glinopor :)

Slika


Bom poročala o napredku :)
http://www.belenusglass.si

Moje orhideje:
http://picasaweb.google.com/belenus.glass/OrchidsOrchidaceae?feat=directlink
Teja G.
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 23
Pridružen: 10 mar 2010, 19:30

OdgovorNapisal/-a rumba » 14 apr 2010, 12:08

Teja, jaz bi raje odrezala cvetno steblo, če se ti zdi rastlina slabotna (na sliki ne izgleda slabo :D ). S tem ji boš dala več moči, da požene korenine, kar je pri presaditvi oz. prilagajanju na S/H zelo pomembno. Stare korenine bodo zgnile, zrasle pa bodo nove, ki bodo navajene na ta "substrat". Pa ne se prestarašiti, zelo hitro ti lahko začne rumeneti kak list ali dva, kar je normalno za odbobje privajanja. Pri mojih je pogosto kak list odpadel in roža je rabila kar lep čas, beri nekaj mesecev, da se je privadila. Mladiči pa se zelo hitro navadijo, saj so njihove korenine v polni rasti. Pri vseh mi je v cca tednu dni začel rasti nov list. Pomaga pa tudi malo gretja od spodaj, da korenine hitreje poženejo. :D
Uporabniški avatar
rumba
Guru
Guru
 
Prispevkov: 313
Pridružen: 13 dec 2007, 19:38
Kraj: Ljubljana

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Orhideje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov