Teloh

Vprašanja in nasveti za vzgojo trajnic.
Ameriški slamnik, Lilija, Astra, Dobra misel, Fuksija, Hermelika, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Teloh

OdgovorNapisal/-a izi » 29 jul 2003, 15:35

Živjo,
Dolga leta nazaj sem v nemških revijah Mien schöner Garten občudoval raznobarvne cvetove telohov, pri nas pa sem seveda poznal samo belocvetnega (črni teloh - Helleborus niger) in zelenocvetnega. Po vrtnarijah, predvsem v Avstriji, sem vedno iskal, če je kakšen barvast primerek. Nekaj let nazaj sem našel škrlatni teloh in ga posadil doma, potem pa spet suša. Pred dvema letoma mi je Izidor Golob poslal semena hibridov vzhodnega teloha (H. orientalis), ki sem jih posejal. Letos so mi prvič cveteli. Pridelal sem zeleno-rumene primerke, škrlatne, bele s škrlatnimi pikami.
Letos sem prvič v naših vrtnarijah našel barvne hibride telohov. Seveda sem pokupil vse, kar se je dalo.
Prijatelj mi je iz Nemčije prinesel tudi seme dvojnocvetočih telohov in seme raznobarvnih hibridov in dve rastlini teloha z otoka Majorce H. lividus s čudovitimi listi. Žal ni prezimno trden.

LPI
Uporabniški avatar
izi
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 685
Pridružen: 29 apr 2003, 08:09
Kraj: Lesce

telohi

OdgovorNapisal/-a crash_recovery » 29 jul 2003, 17:59

Iztok , zanima me, če si pri nas v vrtnarijah dobil semena telohov ali že cvetoče rastline?
LP!
crash_recovery
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 0
Pridružen: 10 sep 2003, 09:48

Teloh

OdgovorNapisal/-a izi » 29 jul 2003, 21:26

Dobil sem necvotoče rastlin. Ponekod je zraven slika ali pa vsaj ime hibrida. Če piše metal blue, je takoj jasno kakšen je. Semena ne prodajajo, to dobiš od ljubiteljev. Imam še nekaj semena korziškega teloha, lahko ga dobiš pri meni.

LPI
Uporabniški avatar
izi
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 685
Pridružen: 29 apr 2003, 08:09
Kraj: Lesce

lep pozdrav

OdgovorNapisal/-a tine » 12 avg 2004, 18:42

Sem vrtnar, zaposlen v Arboretumu in zbiralec sortnih telohov. Kaj to pomeni. Zbiram le tiste, ki vem da so točno določene sorte oz. imajo sortno ime. Sejancev ne zbiram, kr mislim, da rabim potem okoli 4 ha prostora le za to.

Sedaj jih imam okrog 16 različnih primerkov. Zanima pa me sledeče.

Morda kdo ve kje v sloveniji poleg Strgarja in Golob-Klančičeve jih še ima, če pa kdo ve za kakšno vrtnarijo prek meje, pa bom zelo vesel za informacijo.

Še en manjši nasvet za gojenje telohov:

Polsenca ali senca, voda in ljubezen. Zagotavljam vam, da se bo vaše leto začelo s polno cvetja telohov

Lep pozdrav, Tine :wink:
Bodite v cvetju
tine
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 12 avg 2004, 18:35
Kraj: Kranj

Telohi

OdgovorNapisal/-a izi » 12 avg 2004, 22:23

Tine živjo,
pri nas je bolj žalostno. Razmišljam o naročilu iz tujine, samo so stroški pošiljanja 35-40 funtov, same rastline pa prav toliko.

Obiskal sem vrtnarijo v Buzetu in kupil vrste ne sorte, nekaj se s telohi ukvarja tudi Izidor Golob.

V Avstriji in Italiji ni nič, našel sem vrtnarijo v severni Nemčiji, potem jih je kar nekaj na Nizozemskem, v Belgiji in Angliji.

LP

Iztok
Uporabniški avatar
izi
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 685
Pridružen: 29 apr 2003, 08:09
Kraj: Lesce

Nova pošiljka

OdgovorNapisal/-a izi » 14 okt 2004, 20:21

V Bauhausu v Ljubljani so dobili novo pošiljko telohov. Na zalogi imajo
H. niger, H. argutifolius, H. foetides, H. x hybridus Spotted, H. orientalis in še en hibrid z rdečimimi listi. Imena se ne spomnim.

LPI
Uporabniški avatar
izi
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 685
Pridružen: 29 apr 2003, 08:09
Kraj: Lesce

Popravek

OdgovorNapisal/-a izi » 17 okt 2004, 22:43

H. orientalis "Spotted" and H. x ericsmithii
LPI
Uporabniški avatar
izi
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 685
Pridružen: 29 apr 2003, 08:09
Kraj: Lesce

OdgovorNapisal/-a alpigena » 16 dec 2007, 13:34

Črni teloh (Helleborus niger)

Botaniki ga uvrščajo v družino zlatičevke (Ranunculaceae). Spada tudi med zimzelene trajnice. Najpogostejše ime je samo teloh. V okolici Loškega Potoka ga imenujejo kurji slep, ker so včasih menili, da so kure oslepele, če so ga jedle. V literaturi pa obstaja še zelo veliko imen:črnoglavec, glavobolka, dragonja, taloh, kihavka, klapača, kober, kukurek, talog, kukurjek, kurica kurice, kurjanica, kurja smrt, kurjica, kurji slep, maslak, pastorka, petkož, petrak, pitkoš, pitkošek, pitšek, sesamojda, slepica, smrtnica, sprež, sprž, talovje, talovnica, talovnik, telek, teloh, telovnek, tolač, topoglavka, trpoglavka, zavlačnik, zavlačni koren.
Korenika je močna in trajna. Je črne do rjave barve. Od tod tudi ime črni teloh.

Zdravilnost in strupenost
Telohi vsebujejo močne strupe (heleborin in heleborein), zato so tudi to vrsto v preteklosti uporabljali za pripravljanje strupenih napojev. Črni teloh je uporaben tudi v kmetijstvu, kot zdravilo za živino. Čeprav so vsi deli rastline strupeni, pridobivajo snov (drogo) le iz korenike.

Zdravilnost
V starih časih so z zvarkom korenike v vinu zdravili duševne bolezni.

Strupenost
Nekontrolirano uživanje korenike ali soka je zelo nevarno in povzroča najhujše zastrupitve.
Znamenja zastrupitve: omotica, šumenje v ušesih, razbijanje srca, počasen utrip, težko požiranje, driska, srce odpoveduje, smrt.

Pomoč:
Zastrupljenim ljudem in živalim dajemo snovi, ki povzročijo bruhanje, po bruhanju pa močan pelinov zavretek. Pomagamo jim tudi s kostnim ogljem in takoj pokličemo zdravnika.

Rastišče in nega
Telohi so sorazmerno nezahtevni glede rastišča. Najljubša so jim vlažna, vendar ne premokra tla, polna organske snovi. Uspevajo na soncu ali rahli senci. Za uspešno rast in cvetenje pa potrebujejo dovolj hranil.

Telohi se lepo podajo skupaj z zvončki (Galanthus), primulami (Primula) in pljučniki (Pulmonaria).

Telohe lahko razmnožimo z delitvijo ali semeni. Za delitev rastline boste potrebovali dvojne vile, saj so korenine navadno močno olesenele. Z vilamo razdelite rastlino na pol in če dobite kose z več kot 20 cm premera, lahko razdelite rastlino še enkrat. Nove rastline takoj posadite. Telohi H. foetidus, H. sternii in H. lividus ne prenašajo dobro delitve, zato je najbolje nove rastline vzgojiti iz semen.

Vzgoja iz semen
Križanci teloha so sorazmerno drage rastline, saj morajo gojitelji počakati vsaj tri leta, da izberejo rastline z najlepšimi barvami. Telohe pa lahko iz semen vzgojimo tudi sami. Z upoštevanjem naslednjih korakov si boste zagotovili večjo uspešnost pri vzgoji:

Semena poberite takoj, ko dozorijo - zrela semena so črna. Vsak dan preverite njihovo zrelost, saj se kaljivost s starostjo hitro izgublja.
Semenske glavice postavite v lonce in jih pustite, da sprostijo semena. Semena nato takoj posejte. Semena posejte na substrat, ki ga dodatno pokrijte s peskom ali vermikulitom (ne več kot 1 cm debeline). Lonce postavite na hladno mesto. Redno zalivajte. Substrat se ne sme izsušiti.
Kalice presadite v sadilne lončke, kakor hitro bodo prerastle prostor, ki jim je na voljo. Sredi ali konec pomladi lahko kalice prenesete v večje lončke (cca. 9 cm) in jih prenesete na prosto.

Bolezni in škodljivci
Telohi so navadno zelo zdrave rastline, vendar jih lahko občasno napadajo škodljivci ali povzročitelji bolezni. Med njimi je najpogostejša črna pegavost (Conithyrium hellebori). Kaže se kot črna ali temno rjava obarvanost delov listov. Obarvana področja se počasi večajo in povzročijo odpadanje listov. Uničijo lahko tudi cvetne popke in stebla. Črne pege pa lahko povzroči tudi virus, vendar so v tem primeru pege omejene na območje listnih žil.
ALPIGENA
Uporabniški avatar
alpigena
Guru
Guru
 
Prispevkov: 176
Pridružen: 31 okt 2007, 16:30
Kraj: Domžale

OdgovorNapisal/-a alpigena » 16 dec 2007, 14:46

Hvala pepe za pomoč, saj nisem uspela vsega skopirat. Tako bodo lahko bralci poiskali še podrobnejše informacije, ki jih ni v prispevku. Žal je o teh rožah že vse napisano in nihče ne bo pogruntal tukaj nič novega. Pravzaprav je že o vseh rastlinah vse nekje napisano in raziskano, a ko zares iščeš neko informacijo o neki rastlini je to kar zamudno delo, pa še ponavadi so podatki raztreseni po celem netu. Lepo od tebe, da se trudiš z menoj in pomagaš čimveč informacij strniti na enem mestu, da se ne bodo naši forumaši toliko matrali z iskanjem po netu.
ALPIGENA
Uporabniški avatar
alpigena
Guru
Guru
 
Prispevkov: 176
Pridružen: 31 okt 2007, 16:30
Kraj: Domžale


Vrni se na Trajnice

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron