Kaktus brez korenin - na pomoč

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

Kaktus brez korenin - na pomoč

OdgovorNapisal/-a anchi » 13 maj 2007, 09:59

Pozdravljeni,

Z mojimi kaktusi sem res že doživela vse kar je mmožno, ampak da bi pa odkrila da je kaktus brez korenin, to pa še ne. Včeraj sem namreč nekaterim kaktusom odstranila vso zemljo, ker sem našla volnate uši.

No, ta ki je brez korenin pa uši sicer ni imel. Kaktus imam že preko enega leto in sem ga lani presadila, včeraj pa sem opazila, da so vse korenine čisto izsušene, tako da sem jih strgala vstran, zdaj pa me zanima ali mi bo kaktus pognal korenine, če ga posadim nazaj v zemljo in sicer malenkost bolj globoko.

Naj povem, da je to neke vrste Ferocactus vsaj zdi se mi....Aja, pa tudi spodnji del kaktusa je že kar precej rjav, kot da bi bil izsušen (kar očitno je, saj drugačno stanje ne more biti, ko je pa brez korenin)

Poleg tega kaktusa pa še pri eni od opuncij opažam, da iz njega tam kjer rastejo ven bodice grejo ven neke prozorne kapljice. Tiste, ki so že dalj časa so otrdele, tiste sveže pa ko jih s pinceto primem se kar vlečejo kot kak čigumi.


Prosim za odgovore in pomoč!

Hvala,
Anja
anchi
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 51
Pridružen: 20 jan 2005, 20:55
Kraj: Gornja Radgona

OdgovorNapisal/-a bredy » 14 maj 2007, 10:55

Živjo anchi.

Naj na začetku povem, da na tem področju nisem sicer kakšena strokovnjakinja. Tko, da se opravičim če slučajno nam napisala samo resnico. Samo pri meni je tako, da jih pozimi od oktobra do marca ne zalivam. Marca jih presadim in včasih imam res občutek, da so korenine mrtve, sam niso! Te korenine se pusti in se presadi v svežo zemljo. Če imaš ferokaktus je pa sploh značilno, da od spodaj leseni (se pravi običajen pojav in ni nič narobe z njim). Tudi moj fero ima nekoliko več kot 1/5 olesenelega stebla. Tudi če si korenine odstranila in boš imela srečo bo mogoče zagnal nove korenine. Upam, da sem kaj pomagala. LP
bredy
bredy
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 58
Pridružen: 11 avg 2006, 14:06
Kraj: Radovlica

OdgovorNapisal/-a anchi » 15 maj 2007, 19:40

Živjo Bredy,

Hvala za odgovor. Saj jaz tudi pozimi kaktusov ne zalivam in tudi veliko sem jih že presadila, odkar jih zbiram. Ampak ta je pa res imel posušene korenine, saj ni ostalo več nič od njih. Bom ga kar še enkrat nazaj posadila in videla ali bo preživel, torej če bo pognal korenine. Drugo mi itak ne preostane.
anchi
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 51
Pridružen: 20 jan 2005, 20:55
Kraj: Gornja Radgona

OdgovorNapisal/-a izi » 27 maj 2007, 12:15

Kar nekaj časa bo trajalo verjetno, da bo odgnal nove korenine. Ne zakoplji ga v zemljo, le postavi na kakšen pesek, ali kaj podobnega.
Uporabniški avatar
izi
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 685
Pridružen: 29 apr 2003, 08:09
Kraj: Lesce


Vrni se na Kaktusi in sukulente

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov