Najslabše in najboljše trgovine

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

Najslabše in najboljše trgovine

OdgovorNapisal/-a Riot77 » 08 nov 2003, 22:21

Pozdravljeni,

danes sva obiskala trgovino Tuš v Celju (Planet Tuš), ob vstopu me je punca obvestila da imajo tudi kaktuse. Najzanimivejši so se mi zdeli manjši, ki sem jih tudi nameraval kupiti... no ja ob pogledu na njih pa se mi je OBRNIL ŽELODEC...:!: majhni kaktusi, posušeni so polomljeni ležali v najtemnejšem delu trgovine, brez kančka življenja :x (to pomeni, da so bili nekateri polomljeni, spet eni posušeni, ter večina izruvani)- a ni lepo da tako "SKRBNO" delajo s kaktusi!? :?:
No ko pa sem opozoril na to trgovko, je gledala kot da sem padu z marsa... mislim da na koncu niso naredili nič...

Upam da boste tukaj omenili še kakšno trgovino, ki dela z malim zelenjem enako in na ta način opozorili MOREBITNE kupce.

Lp
Riot77
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 18
Pridružen: 20 okt 2003, 12:13
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a BoGo » 09 nov 2003, 01:44

Enaka situacija v Intersparu v MS in MB. Pa še 600-700 SIT zaračunavajo... :roll:
Ste že prebrali namig dneva za danes?
http://users.volja.net/kitaraman
BoGo
Guru
Guru
 
Prispevkov: 598
Pridružen: 08 maj 2003, 00:06
Kraj: Murska Sobota

OdgovorNapisal/-a Evterpe » 09 nov 2003, 21:31

Kaksne 3 mesece nazaj sem bila v Bauhausu kjer je bila izbira sicer velika, ampal kaktuski so bili posuseni, razpotegnjeni zaradi premalo svetlobe ali pa so imeli volnate usi. Kriza, res. Sicer sem pa v bauhausu ze imela sreco (sicer 3leta nazaj)in sem dobila gajbico 9ih kaktuskov za 1500sit. Bili so zelo raznoliki predvsem pa zdravi! Pa mi jih je mami v feng shui evforiji zmetala stran :))

Mislim, da ni za pricakovati da bodo v raznih tusih in sparih sploh znali skrbet za rozice. Tiste rozice so zato, da prvi teden fino zgledajo pol jih pa itak ali prodajo ali pa stran vrzejo :( sicer pa tudi v semenarni v Kranju s kaktuski ne delajo nevem kaj dobro. Tam jih imajo v tistih mini lonckih gor imajo pa napopane tiste grde umetne cvetove :(

papa, Ursa
Evterpe
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 30
Pridružen: 28 okt 2003, 15:36
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a Riot77 » 09 nov 2003, 22:58

Tudi jaz sem v Bauhasu videl lepe kaktuse, po lepih cenah in vsak po vrsti je bil označen...

No čeprav ni pričakovati na lepo skrb v veletrgovinah, bi vseeno malce lahko dali vode kaktusom... pa zemlje... :shock: mislim da tudi starih konzerv ne prodajajo, ampak jih redno pregledujejo... ali pač!? :?:

No kakorkoli pogled v TUŠ-u je bil grozljiv...

Lp
Riot77
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 18
Pridružen: 20 okt 2003, 12:13
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a BoGo » 10 nov 2003, 00:04

Problem je v tem, da jim so rastline le stranska veja prodajnih artiklov, podobno kot igrače. Opažam, da mnogokrat tudi menjajo ponudnika rastlin, kar nakazuje, da ne iščejo kvalitete (o čem pričajo tudi nalepljeni umetni cvetovi), ampak najnižje cene. Na takem kraju je težko iskati dober kaktus.
Ste že prebrali namig dneva za danes?
http://users.volja.net/kitaraman
BoGo
Guru
Guru
 
Prispevkov: 598
Pridružen: 08 maj 2003, 00:06
Kraj: Murska Sobota

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 10 nov 2003, 08:56

V začetku sem tudi jaz kupoval kaktuse na ta način. Tako se sicer hitro pride do večje količine kaktusov, vendar... :!: V glavnem so vsi posajeni v šotni substrat in suhi kot poper, tako da kar sami padajo iz lončkov. Ker je cena določena na velikost lončka, sem opazil, da so nekateri hoteli kaktus iz večjega lončka zbasat v manjši lonček. Pri tem so seveda otresali zemljo, od tod tudi tak masaker :twisted:
V glavnem je tako, da tistih bolj žlahtnih kaktusov ni. Težavno je tudi presajanje, saj je popolnoma presušen substrat ni mogoče popolnoma odstraniti, zato je bolje, da tega tudi ne poizkušate. Edina rešitev je presaditev s substratom vred, če pa ga ne presadite, pa ne bo lepo uspeval.
Jaz sedaj kupujem samo izbrane in označene kaktuse pri znanih kaktusarjih, saj precej dvomim, da bi imeli v Bauhausu npr. Echinocereus Pectinatus, ali lobivio grandiflora itd.
Poldi
Leopold Scheicher
Guru
Guru
 
Prispevkov: 423
Pridružen: 07 maj 2003, 07:54
Kraj: Ljubljana

Kupovanje

OdgovorNapisal/-a izi » 10 nov 2003, 09:53

Vsak ge skozi fazo, ko kopuje vsevprek. Problem pri rastlinah v večjih centrih je ta, da nabavijo rastline po zelo nizkih cenah, kvaliteta za take rastline je vprašljiva. Nega rastlin v trgovskih centrih je katastrofalna, saj zalivajo enako kaktuse, fikuse in mesojedke. Če so v takih centrih zraven etikete z imeni, jim največkrat ni pretirano verjeti. Kasneje je določene rastline zelo težko identificirati, sploh stebričarje, ki so železna ponudba takih centrov.
Jaz vam svetujem, da kopujete kaktuse pri preverjenih prodajalcih in večjih zbiralcih. Le tam boste dobili tisto kar želite, rtastline so vzgojene v našem okolju in so tem okolju tudi prilagojene, niso nafilane z umetnimi gnojili ipd. Druga možnost je malo daljša. Kupite seme in ga posejete.

ČPI
Uporabniški avatar
izi
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 685
Pridružen: 29 apr 2003, 08:09
Kraj: Lesce

OdgovorNapisal/-a Riot77 » 10 nov 2003, 12:04

To s semenom se mi zelo dopade...
Ampak težko je dobiti seme!
Starejšim ljubiteljem je prav gotovo lažje ko poznajo znance in ostale od katerih jih dobivajo...
No ja sej počasi se daleč pride.

Lp
Riot77
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 18
Pridružen: 20 okt 2003, 12:13
Kraj: Ljubljana

Seme

OdgovorNapisal/-a izi » 10 nov 2003, 12:42

Med drugim obstaja tudi društvo prijateljev kaktusov, kjer takih problemov ni.

LPI
Uporabniški avatar
izi
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 685
Pridružen: 29 apr 2003, 08:09
Kraj: Lesce

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 12 nov 2003, 01:52

Ojla,

čeprav nimam (zaenkrat) poimensko sortiranih kakstusov, mi je pa kupovanje pri znanih kaktusarjih predrago-pač mi ime ne odtehta 3xceno za enako velik primerek. Jaz sem jih sicer večino dobila, vendar si včasih za "dušo" tudi kakega "industrijskega" kupim, med drugim sem si pomladi ravno Echinocereus Pectinatus v Bauhausu. Res, da sem dolgo izbirala predno sem izbrala, pa vendar ob vsej tisti revščini sem ga izbrala. Po presaditvi in klimatizaciji se je v tej sezoni povečal za pol, kot da bi se mi zahvaljeval, ker sem ga rešila sigurnega propada. Je pa res, da naknadno poimenovanje ni 100%, saj so si nekateri kaktusi tako zelo podobni, ampak meni je najbolj važno v katero skupino spada, da vsaj vem ali je Mammillarija ali Oreocereus in da vem za kako posebno zahtevo, poletni počitek pri Schlumbergeriji naprimer.
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 12 nov 2003, 10:23

Če veš kaj iščeš, tudi kaj najdeš, samo moraš vedeti kaj iskati. Klavdija, ali je tvoj kaktus Echinocereus Pectinatus, mogoče varieteta wenigeri, rectispinus, rubrispinus, rigidissimus, durango, dasyacanthus ali mogoče coahuila, ali je pač samo Pectinatus?
Velikokrat sem opazil, da v trgovskih blagovnicah ni nadzora nad prodajo kaktusov. Tako kupec ostane sam s kaktusi. Večina ljudi skuša izbran kaktus prijeti in ogledati, seveda se pri tem zbodejo (ni pincete), lonček pade, zemlja se usuje, za listek pa se ne ve več kam paše. Običajno ga zataknejo kar na najbližjega.
V Bauhaus ne moreš telefonirati in vprašati ali imate Echinocereus Pectinatus, v zasebno prodajalno kaktusov pa lahko pokličeš, poleg tega vam nudijo še nasvet za oskrbo in nekateri celo oskrbo za zalivanje.
Poldi
Leopold Scheicher
Guru
Guru
 
Prispevkov: 423
Pridružen: 07 maj 2003, 07:54
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 12 nov 2003, 12:02

Ojla Poldi,

pojma nimam katera varianta je moj E. Pectinatus, ampak mi popolno ime ni toliko pomembno. Kaktusi me pritegnejo z lepoto bodic, svojo obliko telesa, včasih pa se mi tudi zasmilijo in jih posvojim. Ponavadi me šele čez čas presenetijo z čudovitimi cvetovi, na imena pa se ponavadi nisem ozirala. Edino za Selenicereus sem prvo v knjigi videla cvet, zvedela za ime, šele potem sem jo pričela okoli iskati.
Če potrebujem nasvet ali pa beseda teče o kakem primerku, pa ponavadi osnovno ime zadostuje. Seveda imam namen poimensko urediti svojo zbirko, ampak iz enega razloga, začela sem pozabljati koliko časa določen primerek imam in od koga sem ga dobila. Tega pa nočem.
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a BoGo » 12 nov 2003, 12:22

No naj primaknem besedo še enkrat. Sem bil ravno včeraj v Baumaxu in v Obiju v MB.

OBI:
Najbolj grozno se mi zdi, kaj delajo v OBIju, da kaktusom lepijo gor oči. Bi si jih kar nekaj kupil, če ne bi imeli te grozote gori. Potem pa tega ne morem odstranit. Podobno sem že enkrat kupil tam starčka (cephalocereus senilis), pa je imel gor zalepljene oči, katere nisem mogel drugače dol spravit, kot da sem jih odrezal in je sedaj kaktus na enem delu gol. Prav tako je imel noter piknjen nos. Sem mislil, da površinsko, dejansko pa je nos bil ena mala rdeča bunkica na zelo dolgi debeli igli, ki je segala skoraj skozi kaktus. Zdaj se počasi popravlja. Zraven tega imajo v Obiju sicer zanimive aranžmaje, vendar me pa moti, da imajo mnogo kaktusov (ob tem, da so izsušeni) postavljenih tudi na poševno podlago. Ti potem poskušajo rasti navpično in kdo bo kupil kaktus, kateri če ga postaviš na ravno podlago raste na ovinek?

Baumax:
Malce so izboljšali svojo ponudbo, vendar še vedno preveč enolična in še vedno za moje pojme predraga. Kaktusi so tudi zalivani verjetno enkrat na kvatre in se z njimi dogaja, kot je Leopold opisal. Drugače pa se že trudijo in skušajo nekatere kaktuse poimenovati. Vendar enkrat ko kaktus začne propadati, ga tudi pustijo propadu, ne znižajo cene in ga ne presajajo.
Ste že prebrali namig dneva za danes?
http://users.volja.net/kitaraman
BoGo
Guru
Guru
 
Prispevkov: 598
Pridružen: 08 maj 2003, 00:06
Kraj: Murska Sobota

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 12 nov 2003, 23:42

Ojla,

saj so tudi umetne cvetlice, ki jih limajo na njih grozne :!: Najbolj hudo pa je, ko zaslišiš vzklik občudovanja kakega naivneža, češ kako lepo cvetijo. Zadnjič je v Seminarni je neka gospa občudovala "globoko modrino prečudovitega kaktusovega cveta". Kar hudo mi jo je bilo postavljati na realna tla, zato se nisem vmešavala in najbrž še danes misli, da kaktusi cvetijo tako "globoko modro". Sama še nisem zasledila kakega posebnega lepotca, ki bi imel na sebi kaj nalimanega, je pa res, da take kaktuse raje "prezrem".
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a BoGo » 12 nov 2003, 23:47

Žal pa sem ravno v torek kupil enega takega s cvetom. Pa ne zaradi neumnosti, ampak ker se mi je zelo povidel (pa ne cvet). A mogoče obstaja kak učinkovit način, da bi cvet in lepilo spravil dol, ne da bi (preveč) poškodoval kaktus?
Ste že prebrali namig dneva za danes?
http://users.volja.net/kitaraman
BoGo
Guru
Guru
 
Prispevkov: 598
Pridružen: 08 maj 2003, 00:06
Kraj: Murska Sobota

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 12 nov 2003, 23:53

Ojla,

po mojem je to vroče lepilo, tako da bo šlo težko, lahko pa poizkusiš z vročo pinceto. Poizkusi vsako bodico posebaj rešiti lepila-zamudno samo če bo šlo se splača potrudit. Nerodno je edino to, da so taki cvetovi nekje na vrhu, kjer so pa bodice mlade in občutljive. Veliko sreče!
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 14 nov 2003, 00:17

Ojla,

pa še nekaj sem opazila, da je sedaj modno! Kaktusi so v okrasnih lončkih dobesedno zabetonirani , saj zemljo prekriva plast barvnega peska, ki je trd kot kamen-bolj kopat po tej zmesi si pa v trgovini nisem upala. A kdo ve, kakšen pesek je to in če je vedno tako trd? Kako pa tak kaktus potem presadiš?
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a manca1 » 15 nov 2003, 20:24

ČE je lonček plastičen pa če imaš močne škarje, bi ga lahko po moje kar izrezala ven. Sicer pa sem bila zadnjič v bauhausu in kupila en echinofossulo cactus (je bilo ime zataknjeno in sem ga potem še preverila na netu), ker je bil tako poseben, da se mu nisem mogla upreti :lol: (osnovni namen obiska je bil nakup žarnic pa je pot misteriozno 8) vodila mimo kaktusov, čeprav imajo žarnice čisto drugje :D )
Mislim, da je potrebno pri kupovanju kaktusov gledati na to kakšen je primerek, ne glede na to kje ga kupiš. In potrebno je pregledati, da rastlina ni poškodovana, da je lepo raščena, da ima po možnosti kakšne mlade poganjke ali vsaj nastavke zanje in, da nima očitnih ali malo manj očitnih škodljivcev in bolezni. Potem je pa naprej odvisno, kako skrbiš zanj. Tudi če kupiš kaktus v specializirani trgovini, gre lahko kaj narobe, če nepravilno skrbiš zanj :!: .

lp Manca
manca1
Guru
Guru
 
Prispevkov: 181
Pridružen: 07 maj 2003, 22:31
Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a Riot77 » 16 nov 2003, 13:54

Bi pa rad dodal samo tole: Da se pregleda kaktuse v trgovinah, to že, vendar pa ne gledat vsako malenkost (brskat po kaktusih), pa se jih na veliko dotikat. Sovrazim pogled, k je vse razmetano pa polomljeno.
Sej jest tud kupim kaktus, pa čeprav je malce bolj švoh :wink:

Lp
Riot77
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 18
Pridružen: 20 okt 2003, 12:13
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 16 nov 2003, 14:49

Ojla,

se strinjam, nekateri res pretiravajo ob ogledovanju in pregledovanju, samo tisti ki kaktuse vsaj malo poznajo, tudi vejo kako in kje pregledati. To da je veliko polomljenega pa mojem ni delo takih, ki so ljubitelji kaktusov, ampak je delo objestnežev. Da je veliko kaktusov izlončenih, je pa razlog v dejstvu, da so kaktusi v izsušeni šoti in sami izpadejo, če se jih prevrne, kar pa se pogosto dogaja-mnogim tudi nenamenoma.
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana

Naslednja

Vrni se na Kaktusi in sukulente

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov

cron