oživljanje tal

Kako z rastlinami opremiti vaš zunanji prostor ali vrt, katere rastline so najprimernejše, ...

Moderatorji: dusanh, Green Oasis, Moderatorji

oživljanje tal

OdgovorNapisal/-a anitai » 11 dec 2005, 21:46

Na zemlji, ki je trenutno še zaraščena, nameravamo urediti sadovnjak. Ker je zemljišče precej neravno, ga moramo najprej izravnati, pri čemer bo poseg zelo velik zaradi strme brežine, ki jo nameravamo odstraniti. Problem je v tem, da bomo s tem grobim posegom odstranili vso humusno plast in ponekod še precej več, torej večino živih tal. Zanima me, če mogoče kdo ve, s kakšnimi postopki lahko ponovno oživim tla, preden posadim sadno drevje. Jaz razmišljam o posutju komposta, humusa, drugih organskih gnojil. Ima kdo še kakšen drug nasvet? Obstaja kakšna literatura na to temo?
anitai
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 49
Pridružen: 10 okt 2005, 12:04

oživljanje tal

OdgovorNapisal/-a tinko » 14 dec 2005, 18:28

Ramišljaš v pravo smer. Ker pa je poseg zelo velik, se ga je temeljito lotiti tako z mehanizacijo kot tudi finančno. Rodovitno zemljo bi bilo obvezno odstraniti, jo shraniti nekje ob strani, odstraniti oz. poravnati brežino in nato globoko zrigolati tla. Prvotno prst vrni nazaj, dodaj ostale dodatke glede na sestavo tal. Nekaj o zemlji je v knjigah "Ureditev vrta" in "Trate in grmovnice". Upoštevati bo potrebno še posebne zahteve, ki jih imajo posamezne sadne vrste. Alojz
tinko
Guru
Guru
 
Prispevkov: 509
Pridružen: 06 sep 2005, 21:17
Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a izu » 14 dec 2005, 19:08

Mogoče bom izpadel neumno,vendar a si pomislil da bi našel rastlinme katere bi bile primerne za sedanje pogoje??Kajti če ta obstaja se mi zdi nesmiselno to vse narediti,saj to nekaj stane,pa še marsiktaero bivališče živalim boš uničil!Se opravičujem če je to nepotreben post,vendar sem ljubitelj živali in sem najprej pomislil na to!!

Lp Luka Ložar
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
izu
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 499
Pridružen: 02 dec 2003, 14:59
Kraj: Zaboršt

oživljanje tal

OdgovorNapisal/-a tinko » 14 dec 2005, 19:25

Mala replika na zadnji odgovor, ker sem tudi jaz ljubitelj narave. Odgovoril sem le to, kar je Anitai vrašal. Strinjam se, da bo kakšno leto porušeno prvotno stanje. Vendar pa je sadovnjak lahko mešan od grmov do dreves. Zajec (ki v sadovnjaku ni prav zaželen, posebno ne pozimi), se bo tu dobro počutil, pticam se lahko postavi valilnice, sadje obdeluje biološko..... Fazan in jerebica (če sta prisotna) se rada zadržujeta na takem zasadu. Tako bo nasad koristen za človeka in živali. Alojz
tinko
Guru
Guru
 
Prispevkov: 509
Pridružen: 06 sep 2005, 21:17
Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a anitai » 15 dec 2005, 11:53

Hvala obema za zelo dobrodošle nasvete in razmišljanja. Tudi sama razmišljam o vseh stvareh, o katerih pišeta.

Verjetno bo res najbolje, da rodovitne prsti ne zakopljemo, bi bilo res škoda, ampak raje shranimo in po končanem delu vrnemo nazaj na zemljo. Alojz, hvala za priporočene knjige, sem že pogledala, jih imajo pri nas v knjižnici, jih bom vekakor prebrala.

Luka, tvoja razmišljanja se mi niti slučajno ne zdijo neumna, prav nasprotno, vse je res, kar pišeš. Zagoto imajo na tej zemlji bivališče nekatere živali oziroma verjetno kar veliko živali. In verjemi, da mi ni vseeno zanje, vendar nekje si pač moram urediti prostor, kjer bom lahko pridelovala hrano zase in za svojo družino. Verjamem pa, da se bo, tako kot piše Alojz, na tem koščku zemlje čez nekaj časa spet naselilo veliko živali. Jaz močno upam, da jih bo čim več (no, morda z izjemo voluharja :? ). Sadovnjak bo urejen v obliki travniškeg sadovnjaka in 100% biološko obdelovan. O tem bi lahko še veliko pisala, pa dvomim, da je tu primeren prostor, zato morda samo toliko: ne poznam osebno nikogar, ki bi pol toliko skrbi in prizadevanja pokazal za živali, rastline in okolje, kot to počneva midva z možem. Pa ne pišem to zato, da bi se hvalila, ampak samo kot zagotovilo Luki, da bom v novem sadovnjaku po najboljših močeh vzpodbujala razvoj naravnega ekosistema. Verjamem, da bo to koristno tudi zame. In verjamam, da bom s tem zemeljskim posegom veliko manj škodila okolju in živalim, kot če bi kupovala sadje, ki ga pridelujejo v intenzivnih industrijskih sadovnjakih, kjer je zagotovo uničeno veliko živalskih bivališč. S tem bi posredno vzpodbujala tako škodljivo predelovanje. In to počne večina ljudi, ne da bi se tega zavedali.

Pa samo še slikica za pojasnilo, zakaj se kljub velikemu delu in veliki ceni lotevamo tega ukrepa:
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
anitai
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 49
Pridružen: 10 okt 2005, 12:04

OdgovorNapisal/-a izu » 15 dec 2005, 15:02

Aha!No lepo to!Jaz sem hotel opozoriti na to,ker kot pravim imam rad živali,in mislim da bi se živali prilagodile novosti,ampak zakaj se morajo samo one prilagajati,ko bi se lahko mi njim prilagodili!!Mislim pa da je dobro da že če že to narediš,da potem obdeluješ čimbolj naravno,in mislim da iz tvojih odgovorov lahko razberem da si zelo dobro premislila,tako da te podpiram,če pa boš še kej rabila pa le povej!!

Lp
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
izu
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 499
Pridružen: 02 dec 2003, 14:59
Kraj: Zaboršt

oživljanje tal

OdgovorNapisal/-a tinko » 15 dec 2005, 16:02

To! Pri večini vprašanj pogrešam fotografije. Veliko laže je odgovarjati, če vidiš posnetek. Lahko bi bilo le pol metra zemlje, pod njo pa velika skalna plošča. Kaj bo rastlo, če bi ostale le skale? Iz slike je videti, da je zemlja lapornata (ali se motim?) in ko boste ravnali ta hrib, bo na nekaterih delih parcele nastal nasip, ki ga ne bo potrebno rahljati. V ospredju je videti kot bi rastla akacija (robinija). To pa bo potrebno temeljito odstraniti. V katerem delu Slovenije ste? Meni se zdi kot da ste tu na Primorskem. (Literature na to temo je veliko. Kar v knjižnico.) Alojz
tinko
Guru
Guru
 
Prispevkov: 509
Pridružen: 06 sep 2005, 21:17
Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a anitai » 16 dec 2005, 13:17

Zemlja je peščena, je brežina v bistvu tako narasla zato, ker se je kopal pesek. Smo glihkar končali z odstranitvijo večjih dreves, ostalo bo pa stroj kar zakopal, ker potrebuje material za zasutje te kotanje. Smo pa povsem na drugem koncu: Prekmurje.

Kar se živali tiče bi še rada povedala, da veliko razmišljam in berem o tem, se mi zdi tema izredno pomembna, saj je v ekološkem sadjarstvu med ukrepi za zaščito rastlin na prvem mestu spodbujanje naravnega ravnosvesja in raznovrstnosti. Želim si, da bi pri meni ptice in koristni zajedalci in plenilci opravili vlogo strupenih škropiv. Seveda, dela s tem bo veliko in veliko znanja bo treba pridobit, a verjamem, da se splača, pa še veselje je.
anitai
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 49
Pridružen: 10 okt 2005, 12:04

OdgovorNapisal/-a izu » 16 dec 2005, 14:08

Naj ti povem da bo nakej najbolj osnovnega ljubljenja živali to,da sadovnjak ne ogradiš,da narediš ptičje krmilnice ter valilnice,ter da ne škorpiš z nevarnimi kemilkalijami!Poletg tega moraš vedeti da bodo nekateri sadovi obgriženi,ter če boš imela grozdje ga nekaj pusti za vrane ter kose ter druge ptice,za pozimi,kajti zelo jih majo radi,saj to lahko vidim pri sosedih!
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
izu
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 499
Pridružen: 02 dec 2003, 14:59
Kraj: Zaboršt

OdgovorNapisal/-a anitai » 16 dec 2005, 14:34

Ograje ne bo, krmilnice in valilnice pa bodo morale počakati, da najprej kaj posadim, pa da malo zraste. Škropila ne bom nič, kar bo raslo, bo raslo. Grozdje (prav tako ni škropljeno) imamo na drugi zemlji nedaleč stran in vedno ostane kaj gor, tako da se ptiči lahko kar razvajajo, pa mislim, da jedo tudi jabolka, ki ostanejo na drevju. Sem se pa spomnila v zvezi z ograjo, da je baje dobro imeti kakšen pas na robu sadovnjaka, kjer bi rasle divje rastline, ki bi nudile zavetje za živali. Zdaj razmišljam tudi o tem, vendar ne vem točno, kako veliko naj bi to bilo in kako naj bo urejeno, saj povsem zaraščeno ne bi rada pustila.
anitai
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 49
Pridružen: 10 okt 2005, 12:04

oživljanje tal

OdgovorNapisal/-a tinko » 16 dec 2005, 15:50

Res sem čisto udaril mimo glede kraja. Od daleč izgleda kot lapor, akacija tudi raste pri vas in pri nas. Teren je peščen in prepusten kar bo tudi v redu glede rahljanja. Jaz te ne bom moril glede živali, ker bodo same prišle. Sem tudi čebelar in sem vesel, če nastajajo novi nasadi sadja. Škropiva pa mi vsako leto zdesetkajo čebele. Anita, še enkrat te naprošam, da se javiš. Če te nisem zamenjal s katero drugo Anito, te čakajo kaktusi. Alojz
tinko
Guru
Guru
 
Prispevkov: 509
Pridružen: 06 sep 2005, 21:17
Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a anitai » 16 dec 2005, 16:03

Ja, čebele, tudi teh bom zelo vesela. Grozno je slišati, kako jih zastrupljajo s škropivi.

Alojz, žal si me res zamenjal, midva se namreč nisva nikoli pogovarjala o kaktusih, čeprav jih imam rada tudi jaz.
anitai
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 49
Pridružen: 10 okt 2005, 12:04

oživljanje tal

OdgovorNapisal/-a tinko » 16 dec 2005, 18:39

Bo že držalo. Tvoja soimenjakinja je študentka-mamica in velika ljubiteljica kaktusov. Ko bo imela čas, se bo že javila. Glede urejanja sadovnjaka se še slišimo, če bodo nastala nova vprašanja. Sicer pa imam znance v Lendavi in jih včasih obiščem (mogoče ste kje blizu doma in se vidimo). Lep pozdrav v Prekmurje. Alojz
tinko
Guru
Guru
 
Prispevkov: 509
Pridružen: 06 sep 2005, 21:17
Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a anitai » 19 dec 2005, 14:41

Študentka več nisem, mamica pa še ne :) Pa tudi za veliko ljubiteljico imam verjetno premalo kaktusov (5-6 vrst). Tako da res ne bom prava oseba :? V stanovanju imam precej manj prostora kot zunaj, zato se zdaj bolj ukvarjam z zunanjimi rastlinami, kar pa po moji oceni zahteva veliko več dela, ampak morda bo pa tudi rezultat temu primerno večji. Bomo videli :shock:

Alojz, če se boš odpravljal kaj v naše kraje, mi vsekakor javi, bomo veseli obiska. Sicer za zdaj še ni kaj dosti za videt na vrtu, zaenkrat raste samo še nekaj malega, je treba še veliko uredit, pa gre to poleg dveh služb bolj počasi, ampak lahko pa kaj podebatiramo o načrtih, pa pogledaš naše čudovite kraje.
anitai
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 49
Pridružen: 10 okt 2005, 12:04

oživljanje tal

OdgovorNapisal/-a tinko » 19 dec 2005, 21:28

Ni problema. Imam kar veliko zbirko različnih zunanjih rastlin, predvsem za skaljnjake in gredice, nekaj vodnih in obvodnih rastlin. Se vidimo. (verjetno bom silvestroval v Lendavi). Alojz
tinko
Guru
Guru
 
Prispevkov: 509
Pridružen: 06 sep 2005, 21:17
Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a anitai » 19 dec 2005, 22:01

Verjetno bom tudi jaz silvestrovala v Lendavi. Kako je svet majhen :) Ti bom napisala na ZS svojo telefonsko, pa če boš res v Lendavi, me lahko pokličeš.

Kar se pa rastlin tiče si lahko kdaj kaj izmenjamo. Moja zbirka je zaenkrat še zelo skromna, ampak glede na moje zanimanje za te stvari bi rekla, da bo kar hitro narasla.
anitai
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 49
Pridružen: 10 okt 2005, 12:04


Vrni se na Zunanji prostori

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost