Zanima me slovenski naziv stare dobre sorte jabolk. Tu pri nas na Štajerskem, konkretneje v Selnici ob Dravi jim pravimo MOJČIKE. Podobne so mošanclju, takšne majhne, okusne jabolke... Pravega izraza za to sorto pa ne poznam.
Pred dnevi sem kupil sadiko limone(Hofer), ki že ima nekaj sadežev in kar nekaj cvetov.
Sedaj pa me zanima, ali jo naj prezimim v kleti ali kar v stanovanju.
V sadovnjaku sem opazila, da je divjad pojedla lubje na mladem drevesu do višine 1m od tal. Deblo se kar sveti od beline. Ker je drevo cepljeno z neko staro vrsto, ki ji ne vem imena, bi ga rada obdržala. Kako naj popravim narejeno škodo?
Vesela bom prav vsakega nasveta.
lep pozdrav
Imam marelico, stara je 3 leta in je velika cca 1 m. V preteklem letu je dobro obrodila. Prezimila je v garaži, prostor je dokaj svetel, temperatura prostora okrog +5 st. C. Marelica je v januarju odpra cvetove (glej sliko). Če hočem da bo marelica imela letos plodove, potrebuje pomoč. Izvedel bi opraševanje s čopičem. Kakšna je primerna temperatura za opraševanje, ali prestavim marelico v toplejši prostor, ali je potrebno zalivanje in dognejevanje?
Hvala za ...
Zaradi mrzlejše klime sem na spletu poiskal to sorto jabolk.
"Katja, katy ali katya. Ta zgodnja sorta izvira iz
Švedske, zato je razumljivo, da dobro uspeva v
vrtovih hladnejših območij. V marsičem je
podobna svoji starševski sorti worcestrski parmeni,
vendar pa se na splošno meni, daje bolje
izbrati sorto katja. Rodi redno in obilno, plod je
sočen in osvežujočega okusa.
Ali ima kdo kakšno informacijo kje se da to kupiti pri nas?
Morda mi lahko kdo svetuje, kaj storiti, saj mi v zadnejm mesecu ali dveh limonice na limonovcu pokajo (lupina poči po celi dolžini limone in nato postane okoli razpoke rjavo). Limone še niso zrele. Kaj bi bilo narobe?
Koliko časa traja, da limona dozori (npr. od cvetenja do takrat, ko jo lahko oberemo - moje so sedaj na drevesu že leto in pol pa so še vedno zelene)?