kaktusi, sukulente, živi kamni, bulbe, vzgoja rastlin, house plant care, trgovina za eksotične rastline,

vzgoja rastlin, sobne rastline, bonsai - RASTLINE.COM forum Seznam forumov
PomočPomoč pregled zadnjih vpisovZadnji vpisi UporabnikiUporabniki SkupineSkupine IščiIšči Registriraj se Registriraj se ProfilProfil PrijavaPrijava Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil Pravila Borza
Vesele praznike in srečno novo leto 2009!
Nasmeh in iskrica v očeh
Iskanje po forumih:
Gojenje tropskega sadja iz pečkov

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    vzgoja rastlin, sobne rastline, bonsai - RASTLINE.COM forum Seznam forumov -> Sadje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
koščička
Uporabnik
Uporabnik

Pridružen/-a: Pon Jan 2005 13:51
Prispevki: 4

PrispevekObjavljeno: Pon 31.01.2005 14:09    Naslov sporočila: Gojenje tropskega sadja iz pečkov Odgovori s citatom   

Lep pozdrav vsem skupaj!

Že nekaj skoraj 3 leta se ukvarjam z gojenjem tropskih rastlin iz pečkov. Sicer nisem nikakršen ekspert v sadjarstvu in verjetno sem do sedaj že veliko stvari naredila narobe, ampak vseeno pa imam sedaj doma ke kar lepo zbirko topskega sadja. Najbolj sem ponosna na že skoraj dvo-meterski avokado, imam pa tudi mange, skoraj vse vrste citrusov, pasionke, fizalis, granatna jabolka, ličije, karambole, kivane, arašide, kavo... Sicer je večina rastlin še dokaj majhnih (cca 20 cm),ampak če bodo nadaljevale s takšno hitrostjo, kot avokado, bodo kmalu prava drevesa.
Zanima me, če se še kdo ukvarja z podobnimi zadevami, ker me zanima toliko stvari, pa nimam koga vprašati, tako, da bi mi prav prišla kakšna izmenjava izkušenj.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
robi
Expert
Expert

Pridružen/-a: Ned Jan 2005 15:15
Prispevki: 110
Kraj: NM

PrispevekObjavljeno: Pon 31.01.2005 16:57    Naslov sporočila: Re: Gojenje tropskega sadja iz pečkov Odgovori s citatom   

koščička je napisal/a:
Lep pozdrav vsem skupaj!

Že nekaj skoraj 3 leta se ukvarjam z gojenjem tropskih rastlin iz pečkov. Sicer nisem nikakršen ekspert v sadjarstvu in verjetno sem do sedaj že veliko stvari naredila narobe, ampak vseeno pa imam sedaj doma ke kar lepo zbirko topskega sadja. Najbolj sem ponosna na že skoraj dvo-meterski avokado, imam pa tudi mange, skoraj vse vrste citrusov, pasionke, fizalis, granatna jabolka, ličije, karambole, kivane, arašide, kavo... Sicer je večina rastlin še dokaj majhnih (cca 20 cm),ampak če bodo nadaljevale s takšno hitrostjo, kot avokado, bodo kmalu prava drevesa.
Zanima me, če se še kdo ukvarja z podobnimi zadevami, ker me zanima toliko stvari, pa nimam koga vprašati, tako, da bi mi prav prišla kakšna izmenjava izkušenj.

jaz sem posadil mango ampak mi je po dveh mesecih umrl ( ne vem zakaj)
sam sem pa vzgojil iz koščic pomaranče !
kar lepo uspevajo samo počasi rastejo!
Nazaj na vrh
Meto
Strokovnjak
Strokovnjak

Pridružen/-a: Sob Maj 2004 17:37
Prispevki: 53

PrispevekObjavljeno: Pon 31.01.2005 17:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom   

citrusi so mi tako nezanimivi, da sem par primerkov "posušil" z nezalivanjem Embarassed
posadil sem avokado, vendar mi niso vzklile...
edino 2 datljevi palmi se dobro držite in hitro rasteta
Nazaj na vrh
Nemesis
Guru
Guru

Pridružen/-a: Sob Feb 2004 10:04
Prispevki: 197
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Pon 31.01.2005 17:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom   

Jaz pa imam Avokado ( je zrastel v 2 mesecih za 80 cm, imel pa sem tudi liči. Sedaj pa imam peške od pasijonke in marakuje, pa ne vem kako jih posaditi. Ima kdo kaj izkušenj? Kako pa posadiš mango?

Nazadnje urejal/a Nemesis Pon 31.01.2005 21:20; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo [ Skrito ]
robi
Expert
Expert

Pridružen/-a: Ned Jan 2005 15:15
Prispevki: 110
Kraj: NM

PrispevekObjavljeno: Pon 31.01.2005 20:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom   

Nemesis je napisal/a:
Jaz pa imam Avokado ( je zrastel v 2 mesecih za 80 cm, imel pa sem tudi liči. Sedaj pa imam peške od pasijonke in marakuje, pa ne vem kako jih posaditi. imak kdo kaj izkušenj? Kako pa posadiš mango?

jaz sem mango posadil v zemljo za presajanje rož!
dolgo klije (2 meseca)
sm mi je potem umrl
Nazaj na vrh
koščička
Uporabnik
Uporabnik

PrispevekObjavljeno: Tor 01.02.2005 12:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom   

Kar se tiče avokada je najbolje, da naredite takole: jaz sem v koščico zabodla 3 zobotrebce, da sem ga lahko postavila v kozarec tako, da je bil v vodi le njegov najdebelejši del (ne sme stat na njem). Tako je bil, dokler ni pognal koreninic, nato pa sem odrezala vrh pečke (cca 0,5 cm) in ga posadila v zemljo (vrh mora kukak ven). No, nato je čez pol leta začel rastit in sedaj raste z neznansko hitrostjo.
Mango in pa tudi pasionke sem pa samo dala v navadno cvetlično zemljo in tudi rastejo. Oboji pa zahtevajo veliko vode (jih zalivam in škropim).
Kar se pa tiče marakuje pa priporočam, da jih daste na zelo navlaženo vato in počakate, da vzklijejo, nato pa v zemljo. Jaz z peški ponavadi naredim tako in deluje Smile .
Nazaj na vrh
Kitty
Expert
Expert

Pridružen/-a: Tor Nov 2004 10:20
Prispevki: 121
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Tor 08.02.2005 11:48    Naslov sporočila: Re: Gojenje tropskega sadja iz pečkov Odgovori s citatom   

koščička je napisal/a:
Lep pozdrav vsem skupaj!

Že nekaj skoraj 3 leta se ukvarjam z gojenjem tropskih rastlin iz pečkov. Sicer nisem nikakršen ekspert v sadjarstvu in verjetno sem do sedaj že veliko stvari naredila narobe, ampak vseeno pa imam sedaj doma ke kar lepo zbirko topskega sadja. Najbolj sem ponosna na že skoraj dvo-meterski avokado, ...
...

Jaz ti žal ne bom izpolnila želje po nasvetih, ker imam izkušenj manj kot ti Sad. Ker pa imaš tako velik avokado, ti bom zastavila vprašanje: moj je star skoraj tri leta in je visok približno 40 cm. Ker se je hotelo prvo debelce posušiti, sem ga odrezala, tako da je pognal tri veje, od tega sta se dve obdržali. Ena se je odločila, da bo vodilni vrh, druga pa nekako pod njo počasneje rase bolj vstran. Zanima me, ali bi ga morala kako obrezati, da bi ga spodbudila k bolj razvejani rasti, ali bo to naredil sam? Ima pa ogromne liste, praktično nesorazmerne s tenkim deblom. Je to običajno? Še pri nikomer nisem videla tako velikega avokada kot je moj - tvojega si še predstavljati ne znam Razz

Bye, Kitty
Nazaj na vrh
koščička
Uporabnik
Uporabnik

PrispevekObjavljeno: Tor 08.02.2005 14:32    Naslov sporočila: Avokada Odgovori s citatom   

Zivjo Kitty,
Res ne vem, kako prepričati vaš avokado kam naj raste, jaz mojega samo zalivam in škropim, vse drugo naredi sam. Ja, moj je sedaj star 2 leti in v začetku zime je pognal 3 veje, ki lepo simetrično rastejo vsaka v svojo smer. Tudi moji listi so kar veliki, ampak steblo je spodaj že olesenelo, tako, da se mi zdi kar v redu. Če bo pa nadaljeval z takšno hitrostjo rastenja, bom pa tudi sama morala kmalu začeti z razmišljanjem, kako ga obrezat.

Lp, koščička
Nazaj na vrh
simonl
Uporabnik
Uporabnik

Pridružen/-a: Pet Nov 2008 18:01
Prispevki: 1
Kraj: Naklo

PrispevekObjavljeno: Pet 28.11.2008 18:13    Naslov sporočila: avokado Odgovori s citatom   

pozdravljeni,
ujel sem, da gojite tudi avkode; to je moj hobi (sem moški), ker mi ta stvar uspe v 90%; koščico naslonim na treh zobotrebcih na rob kozarca, ene tri mesece skrbim, da je koščica potopljena na 3/4, ko požene glavno korenino (navzdol, debelejša, poleg laskov) jo posadim v zemljo, vrh pa malo gleda ven; najboljša zemlja je bila s pašnika na Pokljuki, katero so narile rovke. Zrasel je v dveh letih 2 metra. Letos sem ga pospravil pred mrazom šele en teden nazaj, ko je bilo prvič minus. Vzcvetel še ni (baje bajno in močno diši).
Kar mi pa ni jasno je pa to, da bolj sem zalival (prejšnji poskusi), bolj je crkaval, bolj sem pazil na temperaturo, bolj so mu listi odpadal. Sedaj pa se do avokada obnašam "mačehovsko" pa je zelo uspešna rastlina!
Sam tolk, za intermezzo!
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    vzgoja rastlin, sobne rastline, bonsai - RASTLINE.COM forum Seznam forumov -> Sadje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
sponzorji:

Iskanje po forumih:

Rastline.com © 2003 Tri-ex d.o.o., Hrovatin exotica, Ljubljana, info@rastline.com, Flower Servant