Posušeni listi artičoke

Zdravilne rastline namenjene zdravju.
Aloe arborescens (Aloja vera), kamilica, trpotec, ognjič, ameriški slamnik, ....

Moderatorji: dusanh, borutcerkvenic, Moderatorji

Posušeni listi artičoke

OdgovorNapisal/-a danilop » 18 jul 2004, 13:25

Pozdravljeni

Zanimajo me načini uporabe posušenih artičokinih listov.
Koliko, za pripravo čaja?
Se lahko iz posušenih listov in domačega žganja naredi tinkturo?

Hvala lepa za vse odgovore in lep pozdrav,
Danilo
danilop
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 8
Pridružen: 18 maj 2004, 13:45

OdgovorNapisal/-a martina00 » 19 jul 2004, 08:29

Živjo!

Čaj se kuha iz posušenih listov in korenin artičok. Glede priprave ne znam svetovati, našla pa sem informacije o zdravilnosti te rastline:

Rastlina ima poseben vonj in močan grenak okus. Poznamo veliko vrst artičok. Razlikujejo se po velikosti, obliki in barvi plodov in po bodicah na luskastih listih. Gurmani prisegajo na vrste, ki nimajo bodic. Plodovi morajo biti mladi, sveži in čvrsti. V nekaterih deželah jo imajo za afrodiziak.

Cvet, ki ga uživamo nima posebne zdravilne moči. Zdravilne učinke imajo predvsem listi in gomoljasta korenina. Liste nabiramo malo pred cvetenjem. V listih so grenčine, ki povečajo izločanje žlez slinavk, v želodcu pa solne kisline in pepsina. Grenčine povečajo izrabo hrane in pospešijo prebavo.

Farmakološko delovanje so odkrili predvsem v posušenih artičokinih listih. Posušeni listi vsebujejo različne sestavine, med katerimi sta najpomembnejša cinarin in skolimozid. Cinarin znižuje sintezo holesterola v jetrih in deluje kot močan antioksidant. Zmanjšuje oksidacijo lipoproteinov, ki so udeleženi pri nastanku aterosklerotičnih sprememb.

Pri kliničnih raziskavah so ugotovili, da skolimozid vpliva na večje izločanje žolča, in s tem na večje izločanje holesterola in pospešeno delovanje prebavnih organov. Ima antidispeptični učinek pri različnih prebavnih motnjah ter uravnava nastanek lipidov. Znižuje količino celotnega holesterola in trigliceridov v krvi.
martina00
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 77
Pridružen: 05 apr 2004, 11:47


Vrni se na Zdravilne rastline za zdravje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov