CITRONKA-LIMONA

Zdravilne rastline namenjene zdravju.
Aloe arborescens (Aloja vera), kamilica, trpotec, ognjič, ameriški slamnik, ....

Moderatorji: dusanh, borutcerkvenic, Moderatorji

CITRONKA-LIMONA

OdgovorNapisal/-a trojica » 31 mar 2005, 12:21

Moja limona (citronka) drevesce pa je prvo leto v loncu zelo lepo uspevala in cvetela (torej cez poletje lansko), ter obrodila dosti limon, ki sicer niso take kot v trgovini, pa vseeno so dobre, ampak letos, ko sem jo dala prezimiti v hladen (8 stopinj C) prostor in svetel, so se mi zaceli listi lepiti oz. so lepljivi in nic ne cveti???
A kdo ve kaj o tem? Vesela bom vsakega nasveta.
Hvala.
trojica
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 31 mar 2005, 11:47
Kraj: SV.TROJICA

OdgovorNapisal/-a zmajevka » 31 mar 2005, 12:53

Hojla! Bojim se, da te je doletela enaka nesreča, kot mene oz. mojo limonco. Najverjetneje so jo napadli kaparji oz. ščitaste uši, ki jih prepoznaš kot zelene, prozorne ali rjave packe na zgornji ali spodnji strani listov pa tudi po vejicah. Ravno oni izločajo tisto lepljivo zadevo. Kako premagati nadlogo? Bojim se, da je to kar težko, ker sem se jaz to zimo že drugo leto zapored ubadala z njimi (tokrat ne na limoni, ampak na eni praproti in na ciklamah). Poskusi s kakšnim strupom, ki ga lahko kupiš v cvetličarni ali kakšni drugi trgovini, namenjeni rožam. Jaz sem izbrala nekaj ljudem in živalim neškodljivega, na osnovi naravnih izvlečkov, pa pomaga le kratek čas. Očitno so tisti, ki so vsaj malo skriti precej odporni. Sicer pa sedaj namesto strupov raje uporabljam kar mehanične metode, kar pomeni, da jih z nohti ali s palčko (ne preostro, da ne poškoduješ listov) postrgam s podlage. Sicer pa boš na teh straneh našla še nekaj pogovorov o limonah in kaparjih. Veliko uspeha ti želim.
zmajevka
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 85
Pridružen: 28 feb 2005, 12:06
Kraj: Ruše

Ščitki

OdgovorNapisal/-a Marsumioon » 31 mar 2005, 14:09

Alo

Te žčitaste uši zo zlo velik problem in so odporne na skoraj vsa škropiva in mislim da bo najbolje če se jih lotiš mehanično :twisted: :twisted: :twisted: kot ti je svetovala zmajevka

Vso srečo
LPM
Marsumioon
 

limona - citronka

OdgovorNapisal/-a veronike » 31 jul 2005, 18:11

Če govoriš o limoni ali o citronki, ti moram najprej razložiti, da sta to dve povsem različni rastlini. Limona je citrus in obrodi sadove - limone, citronka pa je lesem čajni grm, ki izvira iz Čila, lističi čudovito dišijo po limoni, cvetovi so majhni, rahlo roza barve in imajo zelo eksotičen vonj. Rastlina v našem podnebju ne razvije semen (vsaj pri meni jih še ni, pa jo gojim kot trajnico že 13 let.
Kadar želiš nasvete o kateri rastlini, najprej preveri ime pa tudi latinsko ime, da ne pride do zamenjave.
Veliko uspeha pri gojenju tvojih limon!
citronka
veronike
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 11
Pridružen: 04 jul 2005, 21:30
Kraj: brežice

Re: Ščitki

OdgovorNapisal/-a Kitty » 02 avg 2005, 11:19

Marsumioon je napisal/-a:Te žčitaste uši zo zlo velik problem in so odporne na skoraj vsa škropiva in mislim da bo najbolje če se jih lotiš mehanično :twisted: :twisted: :twisted: kot ti je svetovala zmajevka


Jaz sem se ubadala s kaparjem na sestrinem benjaminu. Dejansko so strupi manj pomagali od naslednjega: voda v lavorju, notri pril. Krpa, namakaš in obrišeš vsak list posebej. Kar s pošteno mokro krpo. Ko končaš, počakaš, da se zemlja spet kar lepo posuši, da bo limona malo žejna (ne preveč, ne). Potem narediš še eno mešanico vode in milnice in limono s tem zaliješ. (Sadežev gor tako zdaj ni, da bi jim škodilo, ne?) Limona posrka vodo in milnico, zaradi milnice se ji na listkih naredi tanek spolzek film, zaradi katerega se ščitkarji na list ne morejo prilepiti. Tako popadajo dol še tisti, ki se po 90 dneh izležejo iz jajčec. Jaz sem benjamin popolnoma rešila.

Bye, Kitty
Kitty
Expert
Expert
 
Prispevkov: 121
Pridružen: 09 nov 2004, 11:20
Kraj: Vrhnika


Vrni se na Zdravilne rastline za zdravje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost