Glicinija

Diskusija o vzpenjalkah in popenjalkah.
Campsis, Clematis, Hedera, Hydrangea, Lonicera, Wisteria, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a Jagr » 27 maj 2009, 09:43

aha, ja, sej moji otroci bi tud nekako razumeli, po mojem listov ne bi žvečli, po navadi jih ne :-) (bog si ga vedi kaj bo, ko bodo starejši :-)

Sicer pa je lepa rastlina tole, jaz imam ene malo manj ugledne štenge zunaj in bi dal glicinijo poleg njih, bi lepo zgledalo po mojem. Pa še tele barve od Bakkerja so noro lepe...
Jagr
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 6
Pridružen: 22 maj 2009, 13:52

kako?

OdgovorNapisal/-a Oolena » 20 okt 2009, 22:23

Še jaz!
Pred 2-3. leti smo posadili glicinijo ob elektro štango, da bi jo malo zakrili (stoji na zelenici 2 m od ulice). Danes im a steblo debelejše od prsta in poganjke dolge tudi več kot 3 m. Rekli so mi, da jo moram obrezati, če želim, da bo kdaj cvetel. Niso mi pa povedali kako, kdaj in koliko moram obrezati, da bo najboljši efekt. :cry: Mi lahko svetujete? Hvala!
Lp
Oolena
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 8
Pridružen: 13 apr 2005, 22:35

Obrezovanje glicinije

OdgovorNapisal/-a matevzl » 21 okt 2009, 08:38

Poleti izberite glavne poganjke, ki služijo razrasti rastline (te pustite neobrezane). Ostale poganjke skrajšajte na 7 razvitih listov. Na skrajšanih poganjkih se bodo kot posledica obrezovanj pojavili novi stranski poganjki. Te skrajšajte na 1-2 razvita lista.

Pri odstrasli rastlini vsako zimo skrajšajte neobrezane glavne poganjke na vsega 4-5 brstov. Obrezane stranske poganjke pa skrajšajte na 3-5 cm, da spodbudite razvoj cvetov. S takšnim obrezovanjem se bo velikost rastline vzdrževala na trenutni razrasti.

V kolikor bi želeli, da rastlina še malo zraste pa pozimi skrajšajte neobrezane glavne poganjke na 1/2-2/3 dolžine. Stranske poganjke obrezujte enako kot zgoraj. S takšnim obrezovanje bo vsako leto rastlina zrasla za 1/2 dolžine glavnih poganjkov, stranski poganjki pa se bodo razvili v cvetna stebla.

LP, Matevž
Okrasni vrt
www.okrasnivrt.com
matevzl
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 50
Pridružen: 28 jul 2005, 12:41

še nekaj

OdgovorNapisal/-a Oolena » 21 okt 2009, 12:19

Hvala za tole.

Če nisem preveč tečna, bi rada še nekaj. Napisal si:

"Poleti izberite glavne poganjke, ki služijo razrasti rastline (te pustite neobrezane). Ostale poganjke skrajšajte na 7 razvitih listov. Na skrajšanih poganjkih se bodo kot posledica obrezovanj pojavili novi stranski poganjki. Te skrajšajte na 1-2 razvita lista. "[/i]
Koliko teh glavnih poganjkov pa je lahko oz. je dobro, da so? Sem torej za letos že zamudila, da bi morda drugo leto le dočakala kak cvet?

"Pri odstrasli rastlini vsako zimo skrajšajte neobrezane glavne poganjke na vsega 4-5 brstov." Torej, glavni poganjek s 4-5 brsti od tam naprej, kjer je v tistem letu pognal?

"V kolikor bi želeli, da rastlina še malo zraste pa pozimi skrajšajte neobrezane glavne poganjke na 1/2-2/3 dolžine. Stranske poganjke obrezujte enako kot zgoraj. S takšnim obrezovanje bo vsako leto rastlina zrasla za 1/2 dolžine glavnih poganjkov, stranski poganjki pa se bodo razvili v cvetna stebla." Jaz je do sedaj praktično nisem nič obrezala, ker se nisem upala in ne znala. Samo 1 vejo, ki je prav grdo rasla. Ja, želela bi, da bi še kar zrasla, saj je štanga zelo visoka. Če te prav razumem: če je poganjek dolg 4 m, ga odrežem do 2-2,5 m dolžine, stranske poganjke, ki na tem preostalem delu ostanejo, pa obrežem tako kot si napisal. Je tako prav?

Še to bi te prosila: kaj svetuješ glede gnojenja - sedaj pred zimo in potem spomladi?

Opravičujem se za nevednost, vendar sem si te plezalke močno želela. Upam, da mi bo uspelo, seveda tudi s tvojim nasvetom. :D Hvala!
Lp
Oolena
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 8
Pridružen: 13 apr 2005, 22:35

Obrezovanje glicinije

OdgovorNapisal/-a matevzl » 21 okt 2009, 13:18

Koliko teh glavnih poganjkov pa je lahko oz. je dobro, da so?

Gre za subjektivno oceno oz bolj za to koliko jih je potrebno, da prekrijejo željeno površino.

Sem torej za letos že zamudila, da bi morda drugo leto le dočakala kak cvet?

Pri glicinije je tako, da lahko potrebuje vse do 10 let, da prvič zacveti. Najpogosteje pa vsaj 3-4 leta. Potem je cvetenje vse bujnejše.

Torej, glavni poganjek s 4-5 brsti od tam naprej, kjer je v tistem letu pognal? Če te prav razumem: če je poganjek dolg 4 m, ga odrežem do 2-2,5 m dolžine, stranske poganjke, ki na tem preostalem delu ostanejo, pa obrežem tako kot si napisal. Je tako prav?

Ja, točno tako :)

Glede gnojenja pa se ji lahko spomladi doda gnojilo z dosti fosforja, kar tudi pomaga pri cvetenju.

LP, Matevž
Okrasni vrt
www.okrasnivrt.com
matevzl
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 50
Pridružen: 28 jul 2005, 12:41

glicinija

OdgovorNapisal/-a Oolena » 21 okt 2009, 15:21

Od srca hvala za tole pomoč! :D
Lp
Oolena
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 8
Pridružen: 13 apr 2005, 22:35

Re: Glicinija

OdgovorNapisal/-a PIERINA » 19 jun 2011, 17:23

Pozdravljeni!

Imamo Glicinijo, žal ne vem katere vrste. Korenine si je razpredla že okoli bližnjih dreves (Mimoza in Mandarinček) tako, da raste tudi že tam zraven. Poleg tega pa njene korenine dvigujejo ploščice na terasi. Glede vsega tega razmišljamo, kako bi jo uničili. Do sedanji poizkusi so bili neuspešni.

Nam lahko -gdo pomaga. Ali morda ve, kako jo uničiti, brez da poškodujemo zemljo okoli nje. Zraven imam poleg Mimoze in Mandarine tudi druge rastline in grmovnice, ki jih ne bi želela poškodovati.

Hvala ZA NASVET,

Pierina :|
PIERINA
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 19 jun 2011, 17:05

Re: Glicinija

OdgovorNapisal/-a Gaber » 17 apr 2013, 13:51

Pozdravljeni! mogoče veste, kje bi lahko dobil večje število sadik glicinije? lahko so tudi čisto mlade, ni treba da cvetijo. hvala in lep pozdrav!
Gaber
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 17 apr 2013, 13:45

Prejšnja

Vrni se na Vzpenjalke

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek
  • glicinija
    Napisal/-a breathe » 11 mar 2007, 13:09
    7 Odgovori
    6814 Ogledi
    Zadnji prispevek Napisal/-a romanah Poglej zadnji prispevek
    12 mar 2007, 22:19

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron