Tilandsia 1 del

Tillandsie ali divje orhideje so tropske rastline, ki za svojo rast potrebujejo samo zračno vlago.
Bulbosa, Caput-Medusae, Ionantha, Juncea, Sphaerocephala, Streptophylla, Usneoides, Xerographica, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Tilandsia 1 del

OdgovorNapisal/-a dusanh » 02 apr 2018, 18:37

Tilancije 1 del
Tilancije so epifiti, ki za svojo rast potrebujejo le zračno vlago.Močne korenine namreč uporabljajo za oprijemanje na debla in veje dreves ali kakršnekoli druge podlage.
So izredno trdožive rastline saj lahko preživijo pri izredno nizkih temperaturah 10 – 12 stopinj C. tudi 5-6 mesecev brez pršenja. Najpogostejši vzrok njihovega propadanja je prekomerno zalivanje in pršenje v rozeto rastline. V naravi dež in vlaga napolnita rozeto rastline, toda ta se zaradi visokih temperatur v 1-2 urah tudi izsuši. V domači oskrbi, voda zaradi nizke temperature 18 – 20 stopinj C. lahko ostane tudi več dni v rozeti rastline kar povzroči gnitje in propad rastline. Če je v zunanjem ali notranjem atrijskem prostoru, so lahko nočne temperature zelo nizke,kar povzroči tudi nekaj dni oblačnega in deževnega vremena. Voda takrat izredno počasi izpareva v ozračje. Zato jih pršimo v jutranjem času, tako da voda do večera izhlapi ter tilancija dočaka nizko nočno temperaturo popolnoma suha. Isto velja za potapljanje v vodo ali direktno zalivanje v rozeto. V vodo potopimo za kratek čas do 30 minut, pustimo nekaj časa, nato pa rastlino obrnemo ter odvečno tekočino podstranimo. Ob taki pravilni negi, rastline uspešno rastejo, cvetejo in napravijo nove mlade rozete, Morate vedeti, da te rastline rastejo zelo počasi in tu se ne da nič spremeniti, niti z vodo niti z gnojili. Mi zato tilancij ne gnojimo, za pršenje pa uporabljamo dećževnico ali postano vodo.
Torej:
Pozmi jih namestite na okensko polico ali drugi svetel prostor. Pršite jih enkrat na deset dni, če se voda zadrži u rozeti, jo odlijte. U primeru, da prezimijo u hladnejšem prostoru 12-14 stopinj C. jih ne pršite, nikakor pa ne zalivajte u rozeto. V spomladanskem obdobju, koncem marca, aprila in maja pršite enkrat na teden, v poletnem času po potrebi, če je sončno, vroče lahko vsako jutro, v deževnem vremenu se pršenja izognemo.
Hrovatin exotica
Specialist za kaktuse in eksotične rastline

Hrovatin exotica - www.hrovatin.com
Internet Zalivalček - www.zalivalcek.com
Flower Servant - www.flowerServant.com
Uporabniški avatar
dusanh
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 333
Slike: 25
Pridružen: 09 apr 2003, 15:20
Kraj: Ljubljana

Vrni se na Tilancije

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost