obrezovanje trte

Diskusija o sadju.
Jabolka, Hruške, Borovnice, Jagode, Kivi, Grozdje, Maline, Robide, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a jelkaca » 13 feb 2008, 21:07

ah, na teh brajdah je najti vse: izabelo, jurko, game, kvinton in pomisli - en sam trs šmarnice! Ki pa se tak usipa preden poberemo ostalo!

Ja tipičen štajerski mix imam na vrtu. In res je, da je vse skupaj bolj za zastiranje pred mimoidočimi, kot kaj drugega. Gre pa za naslednje: če bi bilo pravilno porezano, bi bilo tudi delo čez vse leto kasneje lažje. In tudi bolj enakomerno bi bilo vse poraščeno.

Je pa res, da imam pač vsako leto "tradicionalno vtrgatev" in ni boljšega kuhanega vina pozimi, kot iz tega domačega pridelka. Jaz vsako leto dam v zmrzovalnik malo jurke ki jo potem dodam kuhat -povem vam, da diši cela kuhinja....

Vabljeni.....
jelkaca
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 87
Pridružen: 12 jul 2007, 14:31
Kraj: maribor

OdgovorNapisal/-a zaphod » 14 feb 2008, 11:20

Kar se samorodnic tiče, ni problema glede rodnosti, če režeš na čepe in reznike. Preverjeno deluje...pri nas imamo eno tako samorodnico, katere deblo je speljano po celotni dolžini hiše (pergola - kakih 6 metrov dolga) in jo režemo na reznike. S tem ne pride do prevelike goščave, medtem ko je grozdja za prodajati. Se pravi, goščavo boš imela, če boš rezala na šparone (tja do 8 očes), pri reznikih pa se bo dalo rast lepo kontrolirati preko leta...bo pa še vedno ostalo dovolj za zaveso pred nezaželjenimi pogledi. Ne pozabi pa seveda pustiti nastavkov za rodni les naslednjega leta.
Kar se gamaya tiče, pa zdej res nevem, katera očesa najbolje rodijo...bi bilo treba pogledati v kakšno literaturo. :?

Slastno dišeče kuhano vino. :P Se bomo oglasili, če bomo kaj v vaših koncih. :)
zaphod
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 34
Pridružen: 14 jun 2007, 18:18

OdgovorNapisal/-a Kornelija » 20 maj 2009, 10:13

Dragi Zaphod: Mogoče si na liniji, saj bi te spet rada vprašala nekaj. Takrat sem razumela in poskušala naprej. Na podlagi knjige Colarič, Vrabel:Vinogradništvo, poskušam svojo brajdo vzgojiti v obliki horizontalnega etažnega kordona. Kot v knjigi, razmaki med etažami so okoli 70 cm. Moje vprašanje je: kaj z vejami iz spodnjih etaž ki silijo navzgor. Ali jih lahko odrežem, ko dosežejo višjo etažo? Namreč, če jih ne, po tem bo gneča zgoraj nemogoča. Ča pa jih, po tem bojo oblini poganjki na vrhu kaj spet ne bo ravno dobro.
Mislim, da si enkrat omenil da si mi iz soseščine. Mogoče prideš kdaj v Brežice. Vabim te "na kavico" pa da ti še zraven pokažem svoj "vinodgrad". Če prideš, ti bom sporočila svoj naslov.
Hvala in LP
Nelli
Kornelija
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 29
Pridružen: 06 feb 2008, 14:06
Kraj: Brežice

Re: obrezovanje trte

OdgovorNapisal/-a dajnar » 24 okt 2010, 09:42

Sem nov na tem forumu, zato vas vse skupaj najprej lepo pozdravljam. Zanima me , kdaj je najboljši čas za obrezovanje trte. Ali jo lahko obrežem že v novembru?
dajnar
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 24 okt 2010, 09:34

Re: obrezovanje trte

OdgovorNapisal/-a Kornelija » 24 okt 2010, 10:04

Ne! Če imaš strašno veliko vinograda, po tem po nekem ključu se začne rezati že decembra, ampak moraš vedeti kaj in kako, ker drugače zaribaš zadevo. Če imaš malo, pa režeš nekjer začetkom marca. (Za natančneje podatke bi morala pogledati v svoje zapiske)
Nelli
Kornelija
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 29
Pridružen: 06 feb 2008, 14:06
Kraj: Brežice

Re: obrezovanje trte

OdgovorNapisal/-a gorazd100s » 24 mar 2017, 11:12

Žal je zadeva neuporabna, saj ni več dostopnih linkov pa tudi slike niso več vidne.
LP, Gorazd
gorazd100s
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 24 mar 2017, 11:06

Prejšnja

Vrni se na Sadje

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov

cron