Obrezovanje jabolk

Diskusija o sadju.
Jabolka, Hruške, Borovnice, Jagode, Kivi, Grozdje, Maline, Robide, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Obrezovanje jabolk

OdgovorNapisal/-a caramela » 06 mar 2006, 10:47

Pozdravljeni!

Končno smo postali lastniki posestva (cca 2 ha), ki pa je tako zapuščeno, da je joj. Jabolka in češnje niso bile obrezane vsaj že 15 let, tako, da veje rastejo kar povprek. Vprašanje je tudi, kako rodijo, če sploh. So pa to ogromna drevesa, porasla z belo omelo, ki smo je že kar nekaj odstranili.
Ker z možem nisva vešča obrezovanja me zanima, ali kdo pozna koga na štajerskem (okolica Maribora), ki se ukvarja s tem. Drevesa bi radi obrezali tako, da bi imele veje prostor za rast, saj je sedaj vse prepleteno. Drugače pa bomo sadeže namenili za gozdne prebivalce, ptiče,... če pa bo kaj ostalo pa tudi za nas. Vse kar bo tam bo bio, saj ne nameravamo ničesar škropiti.
Lp
Caramela
caramela
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 58
Pridružen: 06 feb 2005, 16:37
Kraj: slov. bistrica

OdgovorNapisal/-a frenky » 06 mar 2006, 12:53

kako se obrezujejo jabolka bodo vedele kake kuharice oz. kuharji. za obrezovanje jablan pa je najbolje, da se obrnete na kakega sadjarja. :P

l.p.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 606
Pridružen: 03 sep 2004, 16:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a tinko » 06 mar 2006, 18:30

Frenky! Nisem takoj dojel, kaj "delata" kuhar in kuharica v tvojem odgovoru, pa se mi je vseeno :idea: Caramela! Škoda, da ne živim bliže Maribora. Jaz to prav rad počnem v prostem času. Sicer pa ne moreta preveč zgrešiti s pomlajevanjem dreves, posebno še, ker vesta, katere veje se prepletajo, sadje pa prepuščata gozdnim prebivalcem. Tako ne bo nobene škode, če prvo leto porežeta suhe veje in temeljito posežeta v zanemarjene. Pustita le mlade, vitalne veje. Koliko pa so visoka drevesa in koliko jih je? In za konec: Poskušal bom dobiti recept za pijačo (zravilo) iz listov bele omele in ti ga posredovati. Alojz
tinko
Guru
Guru
 
Prispevkov: 509
Pridružen: 06 sep 2005, 21:17
Kraj: koper

OBREZOVANJE JABLAN

OdgovorNapisal/-a caramela » 07 mar 2006, 09:24

Zdravo!

Za obrezati je cca 6-8 jablan, ki so visoka cca 5 m, premer debla pa je 0,5 m. Imamo pa tudi 3 češnje, ki so prav tako visoke, vendar jih bodo morali obrati ptiči, saj mislim, da ne bom nikogar spravila tako visoko na drevo. Nekaj jablan bomo morali posekati, saj jih je močno napadel "rak".
Glede bele omele pa še to. Z možem sva je odstranila cele gore in jo pustila pod drevesi. Ko sva naslednji dan prišla na posestvo, ni bilo pod drevesi več sledu o beli omeli. Pojedle so jo srne. Upam, da jim nisva naredila preveč škode s tem. Sedaj ne vem, ali naj odstranjeno belo omelo puščamo pod drevesi ali ne. Povem naj še to, da so letos srne pojedle vse, kar so dosegle (borove vršičke, poganjke zvončkov, belo omelo,...).
Lp
Caramela
caramela
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 58
Pridružen: 06 feb 2005, 16:37
Kraj: slov. bistrica

OdgovorNapisal/-a tinko » 07 mar 2006, 21:55

Srnam ne bo škodovalo. Tudi bršljan pojejo, če ga jim naberemo. Zanimivo, da ga same ne obirajo ob deblih, kot bi ga hranile za hude čase. Alojz
tinko
Guru
Guru
 
Prispevkov: 509
Pridružen: 06 sep 2005, 21:17
Kraj: koper

Obrezovanje češenj

OdgovorNapisal/-a muha » 08 mar 2006, 11:05

Jaz našo češnjo vseskozi obrezujem (da jo držim na primerni višini) takrat, ko so na vejah zrele češnje. Na ta način pridem tudi do tistih, ki bi jih sicer ne dosegla. Prenese kar močno rez - odžagam debele veje in vrhove. Kar se tiče ptic, nič skrbi, bodo že same zase poskrbele, prej kot ti. So mi jih lani obrale vsaj četrtino, pa še pojedle niso vseh, ampak so jih lepe zdrave le okljuvale in zmetale na tla :twisted: :twisted:
Z jablanami, zlasti starimi, pa nimam izkušenj, zato ne vem nasveta.

Lp
muha
Guru
Guru
 
Prispevkov: 664
Pridružen: 25 maj 2005, 20:46
Kraj: Medvode-okolica

OdgovorNapisal/-a Kitty » 08 mar 2006, 15:00

Jaz ti lahko o češnji nekaj povem. Obrezuje se jo avgusta, lahko pa tudi takoj po obiranju oziroma med. Mi smo s hišo dobili tudi češnjo, ki je zato, ker je bila posajena med obstoječe jablane in hruške (te smo morali do konca podreti, ker so skoraj podirale zaradi rakavih debel), pobegnila v višino. Še škorcem se je zvrtelo, ko so prišli do vrhnjih vej. Prvo leto smo jo skrajšali za 1/3 in jo pošteno obrezali. Tako kot je nekdo že napisal, če porežeš vse suhe veje, vse veje, ki nekam bezljajo, in tiste, ki se križajo, si naredila že veliko delo. Potem smo čakali, da bomo videli, ali je preživela. Je. Rodila je manj, ker spomladi nismo porezali mladic, ampak še vedno je bila previsoka, da bi jo na kakršenkoli način obrali :!: Tako smo jo lani skrajšiali še kar precej. In na bolj obraščeni strani še kar malo bolj. Mislim, da je preživela, kako bo pa z rodnostjo, ti pa sporočim. Ampak letos nameravam mladice, ki so bile lani dolge tudi po pol metra, na polovico skrajšati kar med rastjo. Pa da vidimo. Ne bi rada dvignila rok od nje, čeprav je oče že na začetku rekel, da jo bomo morali podreti, ker je nesmiselna. Je hrustavka in se mi je zdi zelo škoda.

Kitty
Kitty
Expert
Expert
 
Prispevkov: 121
Pridružen: 09 nov 2004, 11:20
Kraj: Vrhnika

OdgovorNapisal/-a Roman » 08 mar 2006, 18:21

Pri rezi češnje, ti svetujem, da uporabljaš za zamazovanje ran cepilno smolo. Češnja je namreč zelo občutljiva na vdor bakterij in smoljenja. V literaturi svtujejo vse večje rane (pri rezi) od 2 cm2 zamazati z cepilno smolo. Čas rezanja pa se navaja različno, nekje pred cvetenjem, nekje med cvetenjem, nekje med oziroma po obiranju.
LP Roman
Roman
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 32
Pridružen: 07 maj 2004, 12:47
Kraj: Ljubljana

Obrezovanje drevja

OdgovorNapisal/-a muha » 09 mar 2006, 07:03

Sem pravkar slišala po radiu, da bo danes dopoldne ob 10. uri, mislim, da na na Radiu Slovenija, oddaja ravno o obrezovanju starih dreves, če imaš možnost to poslušati.

Lp
muha
Guru
Guru
 
Prispevkov: 664
Pridružen: 25 maj 2005, 20:46
Kraj: Medvode-okolica

OdgovorNapisal/-a tinko » 09 mar 2006, 12:26

Češnje obrezujem med in po obiranju. Tako dosežem tudi tiste sadeže, ki jih sicer ne bi mogel. Iz izkušenj tudi vem, da češnja potrebuje veliko svetlobe. Utesnjena raste samo v višino, če jo še tako krajšaš. Tudi obrod je slabši. Glede ran pa je bilo že zgoraj povedano. Čimmanj in čimmanjše in še te premazati s kambi pasto. Alojz
tinko
Guru
Guru
 
Prispevkov: 509
Pridružen: 06 sep 2005, 21:17
Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a Igy » 27 mar 2009, 16:30

Češnje se reže po obiranju, mnenja o zamazovanju ran so deljena.
Vsekakor , pa naj bodo rane čimmanjše.
Jablane je potrebno kar močno izčistiti. Belo omelo pa porezati z vejo če ni predebela; drugače pa jo redno rezati da sen razraste.
LP
zbiram sadne rastline (eksotične), da le uspevajo-rodijo na Gorenjskem
Igy
Guru
Guru
 
Prispevkov: 178
Pridružen: 11 mar 2009, 16:22
Kraj: gorenjska

Re: Obrezovanje jabolk

OdgovorNapisal/-a risha » 07 feb 2012, 22:19

Obrezovanje sadnega drevja je zahtevna zadeva, če sadje pravilno obrežemo imeli bomo lepe sadeže v našem sadovnjaku, moramo pri obrezovanju paziti da pustimo rodne veje na drevesu, odstranimo suhe veje in vse ostale veje ki so odveč na našem sadnem drevju, eno letne poganjke odstranimo da nam ne črpajo hrano potrebno za normalan rast in razvoj plodov na drevesu. Rodnost je odvisna od pravilnega obrezovanja. Pravilno obrezano drevo bo imelo lepo krašnjo, zdrave sadeže in je lepo za videti. Če sami neznamo obrezovati sadja poiščimo pomoč pri osebah ki se razumejo v obrezovanje. Sredino drevesa je treba lepo očistiti. Na drevesu se nesmejo veje križat. Čas se bliža za obrezovanje. Lep pozdrav iz Kočevja.
risha
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 07 feb 2012, 17:22


Vrni se na Sadje

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov