Drevesni paradižnik- Tamarillo- Cyphomandra betacea

Diskusija o sadju.
Jabolka, Hruške, Borovnice, Jagode, Kivi, Grozdje, Maline, Robide, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a Kaka » 16 sep 2008, 16:07

Tudi jaz imam tamarillo Ima lepe liste in je letos zrasel okoli pol metra. Zanima me, kakšne temperature prenese, saj je še zunaj. Ali ste že kaj zaščitili rastline pred tem septemberskim mrazom, na primer callistemon, pepino,ki mi šele sedaj dela plodove?
Zdravka
Kaka
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 91
Pridružen: 03 avg 2006, 18:42
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Kajser » 09 okt 2008, 05:36

Kaka je napisal/-a:Tudi jaz imam tamarillo Ima lepe liste in je letos zrasel okoli pol metra. Zanima me, kakšne temperature prenese, saj je še zunaj. Ali ste že kaj zaščitili rastline pred tem septemberskim mrazom, na primer callistemon, pepino,ki mi šele sedaj dela plodove?


Pozdravljeni! Tudi jaz imam Tamarillo še zunaj (na balkonu pod streho) in tudi mene zanima do koliko blizu 0 stopinj je še lahko zunaj.
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru
 
Prispevkov: 464
Pridružen: 20 jun 2007, 08:33
Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

OdgovorNapisal/-a orhy » 09 okt 2008, 09:02

Kajser je napisal/-a:
Kaka je napisal/-a:Tudi jaz imam tamarillo Ima lepe liste in je letos zrasel okoli pol metra. Zanima me, kakšne temperature prenese, saj je še zunaj. Ali ste že kaj zaščitili rastline pred tem septemberskim mrazom, na primer callistemon, pepino,ki mi šele sedaj dela plodove?


Pozdravljeni! Tudi jaz imam Tamarillo še zunaj (na balkonu pod streho) in tudi mene zanima do koliko blizu 0 stopinj je še lahko zunaj.

Jaz sem prebrala nekje, da ga je treba držati pozimi do +10 stopinj in pred zimo malo obrezat, da začne februarja bujnejša rast.
Mogoče ti bodo tile, ki to že prakticirajo povedali drugače - jaz ga imam šele kakšen mesec zato nimam še mojih izkušenj :P :D - me pa zanima vse okoli Tamarila zato že v naprej hvala!
Uporabniški avatar
orhy
Guru
Guru
 
Prispevkov: 135
Pridružen: 24 apr 2008, 10:49

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 09 okt 2008, 10:18

Kajser je napisal/-a:Pozdravljeni! Tudi jaz imam Tamarillo še zunaj (na balkonu pod streho) in tudi mene zanima do koliko blizu 0 stopinj je še lahko zunaj.


Kajser! Meni ga je lani 'ožgala' prva slana in mi uničila nekaj listov, šele takrat sem ga spravila na mirovanje. Zdaj pa odvisno, kje ga boš pozimi imel. Če ga nameravaš imeti na toplem in svetlem, ga daj noter že zdaj, preden se listi poškodujejo. Tako ti bo rastlina z ogromnimi listi in novo rastjo krasila denimo dnevno sobo skozi celo zimo. Če pa jo boš postavil na hladno, bo odvrgla skoraj vse liste, razen tiste majčkene na vrhu.

V obeh primerih bo naslednje leto nastavila popke, cvetela in plodila. Vsekakor pa ti priporočam, da nerazvejani rastlini, torej taki, ki ima le en vrh, le tega prikrajšaš. Tam, kjer jo boš prikrajšal, se bo razvejala (čez zimo lepo tvori močne brste in morda že vejice, ki bodo naslednje leto rodne veje), tako da si sam določi željeno višino debla. Ne pretiravaj z višino, da se ti rastlina ne bo potem preveč razrastla in boš imel probleme s prenašanjem in skladiščenjem. Orhy, enako velja tudi zate...

Moj tamarillo bo letos za razliko od lani prezimoval na toplem, ker bi rada videla, da mi plodovi dozorijo.
Quo_vadis, kako napredujejo tvoji plodovi? Nekje sem namreč zasledila, da se že rdečijo. Lahko pripneš kako slikico?
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

tamarillo-kako visok?

OdgovorNapisal/-a stara postaja » 09 okt 2008, 11:43

Pozorno spremljam temo, ker sem tudi sama lastnica enega, metersedemdeset visokega. Problem je v tem, da ne vem, na kaki višini mu naj odrežem vrh. Sedaj je do kakega metra gol, en stranski poganjek sem uporabila za novo rastlino, ki še raste v vrtu. Ivčk, ali rodijo samo veje, zrasle iz glavnega stebla? Na kaki višini se je tvoj odlomil in nato razvejal? Previsokega ne bi rada zaradi težav pri prezimljanju, a če mu odrežem vrh malo čez meter, mi ostane golo steblo! Če ga pustim kot je, sploh ne bo cvetel? Letos mi namreč še ni, je pa lanski potaknjenec. Ivčk, lepo prosim za nasvet!
Pozdrav vsem!
ki te ljubim, zeleno
Uporabniški avatar
stara postaja
Guru
Guru
 
Prispevkov: 315
Pridružen: 07 feb 2007, 15:50
Kraj: na Štajerskem

OdgovorNapisal/-a quo_vadis » 09 okt 2008, 17:36

Pri nas imamo 3 Tamarillote. Vsi trije so rastli zunaj v velikih PVC sodih in
vsi imajo po cca 20 ali več plodov. Toda zaenkrat le pri enem, (ki je prejel največ sonca), plodovi že zorijo, vendar je lupina še zelo trda. Ker bo zorenje do prave zrelosti trajalo še kar nekaj časa, močno upam, da nam bo vsem skupaj uspelo.

Ker je bilo pri nas že kar nekaj zelo hladnih noči, so naši Tamarilloti dobili svoj prostor v garaži, v bližini okna, da je poskrbljeno za nekaj svetlobe. Temperatura v garaži je sedaj cca 15°C in bo pozimi padla na cca 10°C.
Zaenkrat se dobro držijo in plodovi so še na drevescih. Zdi se mi, da kar dalje zorijo in so nekateri plodovi postali malo bolj intenzivno rdeče barve.
Je pa garaža edini prostor, ki jim je namenjen za prezimovanje.

Če letos ne bo užitnih plodov, Tamarilla ne bom več gojila, ker je kar zahteven glede prenašanja loncev, glede zalivanja in gnojenja, neurij in včasih tudi škodljivcev. Zaradi teh nekaj plodov računice ravno ni. Gre bolj za izziv.
Pa še nekaj slikic:
Zoreči Tamarillo še na vrtu, začetek oktobra:
Slika

Zoreči plodovi:
Slika

Tamarillo v garaži, kjer bo prezimil:
Slika
Želim vam prijazen dan.
http://quovadis.moj-album.com/
quo_vadis
Guru
Guru
 
Prispevkov: 155
Slike: 0
Pridružen: 15 dec 2007, 20:13
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a orhy » 10 okt 2008, 00:27

Ivčk najlepša hvala!

Stara postaja
, ker vidim da si že vzgojila podtaknjenec, mi lahko malo bolj natančno opišeš, kako to napraviš ? Sem še dokaj zelena, tukaj pa ste, kot vidim že sami mojstri v teh stvareh.
Hvala!
Uporabniški avatar
orhy
Guru
Guru
 
Prispevkov: 135
Pridružen: 24 apr 2008, 10:49

potaknjenec tamarilla

OdgovorNapisal/-a stara postaja » 10 okt 2008, 06:29

Orhy, čisto preprosto. Ne vem sicer, kako drugi delajo: jaz sem enostavno odlomila zalistnik, ki je pognal iz debla preveč spodaj. Velik je bil kakih 15 cm. Dala sem ga v vodo in skoraj pozabila naj, pa je po kakih dveh tednih pognal korenine. Posadila sem ga v vrt, v bolj senčni, vlažen kot-takrat je bilo še vroče (september). Lepo se je udomačil, pognal je nove, zdrave liste, v kratkem ga moram presaditi in preseliti v hišo. LP
ki te ljubim, zeleno
Uporabniški avatar
stara postaja
Guru
Guru
 
Prispevkov: 315
Pridružen: 07 feb 2007, 15:50
Kraj: na Štajerskem

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 10 okt 2008, 07:16

orhy, če te zanima > doma imam dve odrasli rastlini za šenkat.
[img]http://shrani.si/f/1w/F0/3icdVq3l/sig4.png[/img]
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru
 
Prispevkov: 657
Pridružen: 12 mar 2007, 18:03
Kraj: Izlake

Re: tamarillo-kako visok?

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 10 okt 2008, 10:04

stara postaja je napisal/-a:Pozorno spremljam temo, ker sem tudi sama lastnica enega, metersedemdeset visokega. Problem je v tem, da ne vem, na kaki višini mu naj odrežem vrh. Sedaj je do kakega metra gol, en stranski poganjek sem uporabila za novo rastlino, ki še raste v vrtu. Ivčk, ali rodijo samo veje, zrasle iz glavnega stebla? Na kaki višini se je tvoj odlomil in nato razvejal? Previsokega ne bi rada zaradi težav pri prezimljanju, a če mu odrežem vrh malo čez meter, mi ostane golo steblo! Če ga pustim kot je, sploh ne bo cvetel? Letos mi namreč še ni, je pa lanski potaknjenec. Ivčk, lepo prosim za nasvet!
Pozdrav vsem!


Jaz sem svojega lani odrezala že v rastni dobi, pa se ni takoj razvejal, to je storil šele, ko se je pozno pozimi začelo topliti. Je pa ravno tako pri meni odvrgel vse liste, to naj te ne skrbi. Jaz sem svojega odrezala na višini 120 cm, kar se je iskazalo za preveč, ker je letos zrasel še za dodatnih pol metra, zato ga moram pri prenašanju nositi skoraj ležeče.

Rodijo le enoletne veje, ki poženejo iz dvoletnih, to pa je načeloma iz debla, ko se to prikrajša. Saj, če ga pustiš pri miru, ti bo naslednje leto verjetno tudi cvetel, vendar morda šele na višini dveh metrov ali več. Kam pa boš s takim drevesom???
Raje ga odreži, vrh pa spet potakni, nekdo ti bo sigurno hvaležen za novo rastlino. Z rezanjem pa počakaj še toliko, da mu listi vsaj malo porumenijo in s tem spravijo nekaj potrebne energije za bodočo rast. Najbolje, da ga daš nekam na bolj hldno in ne v gret prostor...

Jaz pa sem ravno gledala svojega, čeprav ni odvrgel listov in je lepo zelen, plodovi mirujejo in mu še ne rdečijo. Bo pa na toplem. Sem pa opazila, da so se spet kar precej namnožile uši in gosenice, zato bo spet treba špricati. Kot pravi quo_vadis, ne vem, če se sploh splača.
Bilo je zanimivo, zdaj pa je z njim preveč dela. Bomo videli, kako bo še s plodovi. Tisti kupljeni niso ravno bajnega okusa, če so še ti domači zanič, gre morda drugo leto tamarilček na daljši dopust, morda pa se tudi preseli kam drugam :lol:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a stara postaja » 10 okt 2008, 11:06

Ivčk, pozdravljena in hvala za odgovor!
Moj tamarillo je sedaj neverjetno brez zajedalcev, celo leto pa so ga napadale uši, tako da sem se že naveličala ukvarjati z njim. Torej ga bom odrezala na en meter, pa kaj bo, bo. Še naprej bom spremljala vaše rezultate in usoda mojega tamarilla bo odvisna od njih! LP
ki te ljubim, zeleno
Uporabniški avatar
stara postaja
Guru
Guru
 
Prispevkov: 315
Pridružen: 07 feb 2007, 15:50
Kraj: na Štajerskem

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 10 okt 2008, 12:39

Stara postaja, ne skrbi, z njim bo vse v najlepšem redu. Težko ti bo edino čakati do pomladi, da vidiš, kako je z njim. Ko bo miroval, ga ne pozabi na vsake toliko malce zaliti, zemlja ne sme nikoli biti preveč vlažna.
Če pa bi želela vejice videti že prej, ga enostavno prezimuj na toplem, tako ti bo sigurno prej pognal. Samo po moje je bolje zanj, da lepo miruje na hladnem, spomladi pa bo lepo odgnal...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a quo_vadis » 23 nov 2008, 22:47

To je pa glavnina našega letošnjega pridelka drevesnega paradižnika. Ravno dovolj za pokušnjo okusa in odločitev, da ga v naslednjem letu morda ne bom več vzgajala. Se ne izplača.

Rastline sva z možem dala na prezimovanje v klet, kjer so plodovi bolj na silo zoreli. Ker so rastline napadle še uši, sva "zrele" plodove pobrala, ušive liste potrgala in stebla pošteno skrajšala. Če se jim bo spomladi hotelo ponovno ozeleneti, bo v skrajnem primeru kakšen primerek še ostal, če pa ne, pa tudi prav.

Pobrani plodovi so skoraj zreli, zelo mehki, z usnjato lupino. Sredica je bolj tekoča kot pa mesnata, z veliko črnih semen in se jo lahko posesa iz lupine, ali pa poje z žličko. Okus je kar v redu, vendar precej kiselkast. Ne morem prav določiti, čemu je podoben. Ni nekaj izjemnega.

Iz celoletne vzgoje lahko zaključim, da je v naših krajih rastno obdobje za to rastlino prekratko in nima optimalnih pogojev za pravo zrelost in boljši okus plodov.

Slika
Želim vam prijazen dan.
http://quovadis.moj-album.com/
quo_vadis
Guru
Guru
 
Prispevkov: 155
Slike: 0
Pridružen: 15 dec 2007, 20:13
Kraj: Maribor

tamarillo

OdgovorNapisal/-a stara postaja » 23 nov 2008, 22:56

Čestitam, gospa Zdenka, čeprav niste najbolj navdušeni nad plodovi! Vsaj nekomu je uspelo, da je pridelal plodove. Ivčk, kako pa je pri tebi? (že dolgo te ni "videti"!)
Mojega dolgina sem spravila v predsobo, nisem se še odločila, da ga obglavim. So ga pa spet napadle uši in počasi mi tudi že preseda! Naj mu bo še eno zimo, drugo leto bo odločeno o njegovi usodi.
ki te ljubim, zeleno
Uporabniški avatar
stara postaja
Guru
Guru
 
Prispevkov: 315
Pridružen: 07 feb 2007, 15:50
Kraj: na Štajerskem

OdgovorNapisal/-a dinksi » 23 nov 2008, 23:03

Prosil bi za potaknjenec...proti plačilu seveda.
Kako je razmnoževanje s semeni???
Možno je da bi na obali to bolje uspevalo.

L.p.

Dinksi
dinksi
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 91
Pridružen: 27 jan 2008, 11:41
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a stara postaja » 23 nov 2008, 23:22

Dinksi, spomni me spomladi, zimskega pošiljanja ne bi preživel.
ki te ljubim, zeleno
Uporabniški avatar
stara postaja
Guru
Guru
 
Prispevkov: 315
Pridružen: 07 feb 2007, 15:50
Kraj: na Štajerskem

OdgovorNapisal/-a quo_vadis » 23 nov 2008, 23:26

Zdravo, dinksi
Naši Tamariloti so bili vsi vzgojeni iz semen, vendar so rodili šele po dveh letih.
V naslednjih dneh bom iz najbolj zrelih plodov pobrala seme in ti ga lahko nekaj pošljem. Upam, da je seme dozorelo in bo kaljivo.

Glede potaknjenca pa se še slišiva; najkasneje spomladi, ko računam na kakšen novi poganjek. Če pa se bo dalo kak poganjek odrezati prej, ga bom poskusila ukoreniniti.
Lepo se imej! Zdenka
Želim vam prijazen dan.
http://quovadis.moj-album.com/
quo_vadis
Guru
Guru
 
Prispevkov: 155
Slike: 0
Pridružen: 15 dec 2007, 20:13
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a nadina » 24 nov 2008, 11:02

Dinksi, če te še vedno zanima, imam rastlino, ki ti jo lahko "šenkam". Ostalo se pa zmeniva na ZS...
LP, Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru
 
Prispevkov: 491
Pridružen: 04 okt 2007, 15:18
Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a jan24 » 25 nov 2008, 22:43

Jaz ima en tamarillo že od začetka posajen v zemlji, uspeva najboljše. Lansko leto je tudi prezimil, a ostal brez listov. Letos sem ga tudi že dobro zavil. Je že precej visok in ima veliko plodov (ki žal letos ne bodo dozoreli, saj je začel cveteti šele konec poletja). Ostale iz loncev sem tudi kar posadil v zemljo (nekoliko bolj kisel pH, ki precej zadržuje vlago) ob zid in pokril. Če bodo prezimili, bo naslednje leto zagotovo kakšen plod.

Lep pozdrav
jan24
Guru
Guru
 
Prispevkov: 386
Pridružen: 31 maj 2006, 17:32
Kraj: Koper

Re: tamarillo

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 26 nov 2008, 12:46

stara postaja je napisal/-a:Ivčk, kako pa je pri tebi? (že dolgo te ni "videti"!)


Po dolgi odsotnosti prav lep pozdrav vsem!! Ja, res me dolgo ni bilo na spregled, ker sem imela veliiiko dela s pripravami na poroko in z obiski pri zdravniku (pričakujemo naraščaj :wink: :D ).

Zdaj bom končno imela več časa in se spet posvetila vam in forumu...

Zdenka, tebi sem dolžna še prav lepo zahvalo za poslana semena in pa en paket, ki bo odpotoval v kratkem. Še enkrat hvala...

Stara postaja, mojemu tamarillotu je dozorelo le nekaj plodov, ostale je žal pobrala slana, pav tako tudi drevo ni izdržalo, ker nas ravno takrat ni bilo doma, da bi ga pospravili in je pomrznilo. Zdaj sem ga požagala do višine 30cm in lahko le upam, da bo na novo odgnalo, ker bi ga rada še naprej gojila. Moram reči, da se mi je kljub vsem težavam ta drevešček zelo priljubil.

Zdenka, plodovi sami po sebi niso zelo okusni, ko pa sredico rahlo 'zasoliš' s sladkorjem, okus postane božanski. Probaj!

Toliko za zdaj, se še kaj oglasim, ko bo časa še malo več
:lol:
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Sadje

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost