češnje mi ne rodijo !

Diskusija o sadju.
Jabolka, Hruške, Borovnice, Jagode, Kivi, Grozdje, Maline, Robide, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

češnje mi ne rodijo !

OdgovorNapisal/-a erik512 » 23 apr 2007, 15:10

Pozdravljeni !

Imam cesnje ki so stare okoli 10 let in sicer gre za nasad okoli 40 dreves na primorskem. Za tocno sorto ne bi vedel, so pa mesane, prve mi rodijo med 10.-15. majem, ostale od sredine do konca maja. Po besedah soseda naj bi slo za burlat in giorgio.

Cesnje so cepljene doma, podlaga je divja cesnja.

Drevesa so zelo lepa, kosata, lepo oblikovana (kotlasta oblika), spomladi tako cvetijo da se veje lomijo pod tezo cvetov, tudi cebel je na stotine, dobesedno vse brenci, vendar vsako leto ista zgodba ... iz posameznega drevesa ne poberem niti kosare plodov. Danes sem sel pogledat v sadovnjak in je ena sama levka !!!

Letos med cvetenjem ni bilo niti enega dezevnega dne, skratka idealni pogoji. Dvakrat sem sprical proti moniliji, zimski predic tudi ni pretirano napadel, ker sem pravocasno sprical.

Drevesa so naravnost v zavidljivi kondiciji, zelo lepa zdrava, razvejana kosata ... ampak ne rodijo :shock:

Pocasi obupujem ker je vsako leto ista zgodba ... kaj naj storim ?

Sploh mi ni jasno kaj bi lahko bilo narobe ...
erik512
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 23 apr 2007, 15:02

OdgovorNapisal/-a tejča » 23 apr 2007, 18:14

tudi sama imam doma eno češnjo ki je spomladi cela bela od cvetov, ko pa se bliža čas zorenja je velik uspeh če ima par plodov.

vzrokov je lahko veliko, naša ni bila zelo oblikovana in ni imela primerne rezi ker smo vse delali tak da je zgledalo lepo, in je zaradi tega bilo več poganjkov ki niso bili tako rodni kot bi lahko bili
problem je lahko tudi v preskrbljenosti z gnojili. mogoče je katerega preveč in tako ne dovoli da bi se ostali lahko vsorbirali. mogoče ni dovolj katerega minerala ali elementa v času cvetenja in se ne tvorijo pravilni cvetovi (lahko da je sterilni cvetni prah ali pa nerazvita plodnica)
kot problem bi lahko bil tudi v hormonih je mogoče katerega preveč pa zato pač ne rodi

ker so posajene različne sorte ne morem rečt da bi bil problem v drevesih, ker ene sorte so takšne da ne morejo oploditi lastne rastline oz rastline iste sorte. če so razmaki med cvetenji prve in kasneje naslednjih sort velike je lahko tudi to ta problem

moj nasvet je da se obišče kakšnega kmetiskega svetovalca in da se da zemlja v analizo ker 40 dreves je že konkreten nasad.
na izvidih analize ti bo pokazalo kako in kaj. lahko ti naredijo tudi gnojilni načrt.

ker ni videt da je na drevesih karkoli drugega narobe bi lahko bilo ravno to da nimajo pravilnega gnojenja

lep pozdrav
tejča
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 55
Pridružen: 28 jan 2007, 15:37
Kraj: Slov. Konjice

OdgovorNapisal/-a Kajser » 20 jun 2007, 08:58

Tudi jaz imam podoben primir! Imam 2 češnji, eno staro 10 let drugo 2. S prvo sem vsa ta leta imel iste težave kot so tu opisane, druga pa mi je že drugič obrodila en sam samcat plod. Poklical sem gospoda pri katerem sem nabavil to drugo češnjo in svetoval mi je, da na jesen nabavim češnjo, ki je primerna za opraševanje večine sort češenj. Je pa dobro tudi češnjo okopati in potresti okrog apno.
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru
 
Prispevkov: 464
Pridružen: 20 jun 2007, 08:33
Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

OdgovorNapisal/-a Bela01 » 09 jul 2007, 14:54

Mi imamo tudi dve češnji stari cca. 15 let (malo čez). Nikoli nič obrodile, vendar zdrava drevesa. Zadnja leta smo jih pošpricali proti muniliji (smo mislili, da je to vzrok), pa nič. Lansko poletje pa nam je en svetoval, naj jo pognojimo s hlevskim gnojem ali pa vsaj z umetnim - in je delovalo. Letos prvič je bilo toliko plodov, da je bilo kar veselje gledat.

Torej kako smo to mi naredili: Drevo raste na precej strmem bregu. Nekje 5-6 metrov nad drevesom smo skopali cca. 1m globoko luknjo in vanj dali umentno gnojilo (nismo imeli hlevskega). To smo naredili jeseni, tako da se je celo jesen in zimo gnojilo počasi razlezlo po zemlji.
Rada imam rože in živali...
Bela01
Expert
Expert
 
Prispevkov: 122
Pridružen: 18 apr 2006, 16:04

Re: češnje mi ne rodijo !

OdgovorNapisal/-a alpi80 » 11 mar 2014, 22:15

nekje na koncu zime češnjo poškropite z kuprablavom(rahlo močnejša razstopina),začetek pomladi se okoplje okoli debla,da se zamlja prezrači obenem se lahko doda malo komposta najraje,čist gnoj rastlino lahko uniči,ob cvetenju se škropi za monilijo v cvetove POZOR obvezno zvečer in nikoli zjutraj zaradi čebel :!: po potrebi zalijemo,in to je to
jaz insekticida ne vporabljam škropim pa z koprivinim pripravkom ki ga sam mešam
veliko sadnih užitkov vam želim
l.p.
alpi80
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 10
Pridružen: 11 mar 2014, 21:25


Vrni se na Sadje

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov