Baobab, kruhovec, Adansonia digitata

Diskusija o sadju.
Jabolka, Hruške, Borovnice, Jagode, Kivi, Grozdje, Maline, Robide, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Baobab, kruhovec, Adansonia digitata

OdgovorNapisal/-a psevdonim » 16 apr 2008, 22:59

Indijski orešček ali cashew bi naj tole bilo. Ali pa so spet "kurja črevca". V glavnem, posajeno 29. februarja v mešanico zemlje za rože in vermita, nekaj zrn NPK-ja, na dnu je glinopor, na vrhu pa kremenčev pesek.
Zalivano (skoraj) vsak dan; dnevna temperatura do 28, nočna okoli 12°C . Še 11 takih mora priti iz zemlje. Praktične izkušnje ? Predvsem kako ga ne ubiti ?
- je bilo originalno besedilo tega sporočila.
Pa se je po nekem čudnem naključju s pomočjo članice foruma izkazalo, da gre za kruhovec ali baobab !
Na naslovu http://www.jburroughs.org/science/eknis ... aobab.html so slike iste rastline kot tukaj in tudi tam imajo težave z odstranitvijo lupine.
Za 100%-ziher sem vprašal še avtorja prej omenjene strani in je odgovoril I
have not seen young cashew trees but the thick stems of your seedling
seem to be distinguishing feature of baobabs.
- torej nekaj v smislu da mladih cashewov še ni videl in da bi tole res naj bil baobab.
Fajn 8)

Slika
Slika

tale "čelada" se drži kot prilepljena... verjetno lupina semena. Bom pustil, da se je bo sam rešil, da ne bom kaj potrgal

Slika
Slika
Slika
Zadnjič spremenil psevdonim, dne 11 sep 2009, 06:32, skupaj popravljeno 10 krat.
psevdonim
Guru
Guru
 
Prispevkov: 342
Pridružen: 23 maj 2007, 21:51
Kraj: Slo

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 17 apr 2008, 08:56

Ne, tole pa res niso kurja črevca :lol:
Mislim, da bo tole pravo. Glede vzgoje si malo pobrskaj še po internetu, pri nas to ni ravno pogosta stvar (ti si prvi, za katerega vem, da ima to rastlino :wink: ), vsekakr pa se čimbolj potrudi, da ti rastline obstanejo, da jih bomo vsi lahko občudovali :wink:
Veliko sreče ti želim...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1111
Pridružen: 22 jan 2006, 18:28
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a psevdonim » 21 maj 2008, 21:45

Slika

(maj 2008)
nisem ravno guru, kot tam piše, a zdi se mi, da če zeleni listi začnejo rumeneti, to nikoli ni dobro :(

Slika

ostali listi so še vedno lepo sijoči:

Slika

prebral, da majhen lonec omejuje rast tega drevesa, zato presadil kar v vedro. Presajanje se ne bi moglo slabše posrečiti; pričakoval sem že dokaj močne korenine, a so zelo tanke in sem jih več potrgal kot presadil :(

Slika

dva dni kasneje:

1. ne presajuj listavcev sredi sezone
2. ne postavljaj mladih rastlin na direktno sonce


Se bom že naučil. Zgrda, kot zgleda na slikah :evil:

Slika
Slika
Slika

avgust 2008:

neverjetno, ta stvar je še vedno živa. Ima tu in tam kakšen bel (verjetno utopljen) list, zalil ga nisem že en mesec, drugače pa zgleda normalno....

Slika
Slika
Slika

september '08: še zmeraj nič zalivano, kolikor veter prinese dežnih kapljic + jutranja rosa. Ali to drevo ve, da je pri nas pozimi pod +15°C in še pravočasno odvrže liste ?

Slika
Slika
psevdonim
Guru
Guru
 
Prispevkov: 342
Pridružen: 23 maj 2007, 21:51
Kraj: Slo

OdgovorNapisal/-a tinko » 11 sep 2009, 02:12

Pri meni prav lepo uspeva. Ga bom v kratkem poslikal in poslal fotke. Žal pa mi salamovec ni uspel. Alojz
tinko
Guru
Guru
 
Prispevkov: 509
Pridružen: 06 sep 2005, 21:17
Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a psevdonim » 11 sep 2009, 06:59

ali ti je uspelo kaj pridelati iz semena ? Meni nič, pa sem jih "pražil" na sto načinov - polival s kropom, namakal v mrzli vodi 3 dni, postavil nekaj zemlje s semeni v rastlinjak na +50°C, nekaj pa na zunanjo polico okna na južni strani v vedro skupaj z moringo, vse to že v juniju - nič, nič, nič.

Ni ravno prava tema, a ker si že omenil kigelijo: moji dve še vedno živita v naravi in ju bom tam tudi pustil čez zimo, ker nimam prostora za eksote v hiši. Verjetno ju bom zasul s hrastovim listjem in pokošeno travo, ko bo začelo zmrzovati, spomladi pač bo, kar bo.

2 x kigelia / salamovec / klobasar v septembru 2009 (zadaj del paulownije):

Slika
Slika

moringa s priloženimi semeni kruhovca (tisto na vrhu je glinopor, semena so v zemlji):

Slika
___
psevdonim
Guru
Guru
 
Prispevkov: 342
Pridružen: 23 maj 2007, 21:51
Kraj: Slo

OdgovorNapisal/-a tinko » 14 sep 2009, 03:35

Če je tole moringa, potem sta mi odgnali dve. Tudi kruhovca sta verjetno dva. Nazadnje nisem več označeval, kaj sem posadil in sem malo v dvomih, kaj je zrastlo. Alojz
tinko
Guru
Guru
 
Prispevkov: 509
Pridružen: 06 sep 2005, 21:17
Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a psevdonim » 14 sep 2009, 06:30

Če je tole moringa, potem sta mi odgnali dve. Tudi kruhovca sta verjetno dva.
- za male kruhovce je značilna lupina semena, ki se kot prilepljena drži enega lista in je na lep način ni možno odstraniti. In je tudi ni treba, bo že sama odpadla.
Moringa pa prične navidezno umirati, ko temperatura pade pod +20°C - odvrže vse liste, steblo se posuši. Če takšno, na videz mrtvo rastlino zaliješ in postaviš v prostor kjer je vsaj +27°C, bo v treh tednih ponovno oživela; najprej prične zeleneti steblo, potem se začnejo pojavljati še novi listi.
___
psevdonim
Guru
Guru
 
Prispevkov: 342
Pridružen: 23 maj 2007, 21:51
Kraj: Slo

Re: Baobab, kruhovec, Adansonia digitata

OdgovorNapisal/-a Sergej » 04 jan 2011, 11:09

Pozdravljeni in srečno v tem letu!

Slučajno sem naletel na to temo in me zanima, če se še kdo še kaj ukvarja s kaljenjem baobaba? Imam namreč problem, ker me semena dobesedno ignorirajo. Nikakor jih ne morem prepričat, da bi nabreknila in pričela kalit. Ima mogoče kdo podatek, če je razen temperature potreben še kakšen drug pogoj? V Afriki to namreč samo zaliješ z vodo in že naslednji dan so prva semena nabrekla. Tukaj pa nič. Malo se napnejo in obstanejo.

LP
Sergej
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 04 jan 2011, 10:42

Re: Baobab, kruhovec, Adansonia digitata

OdgovorNapisal/-a psevdonim » 04 jan 2011, 22:53

če se prav spomnim, so bila semena, ki so v tem koritu, v vodi en teden. Mišljeno je bilo običajnih 24 ur, a potem pride "kar lahko storiš danes, odloži na jutri".
V koritu je pribl. 40 semen, rezultat pa je še vedno isti, kot na sliki. Oz. še malo slabši - večja rastlina je še živa, manjša pa zgleda kot poparjena solata. Nimam primerno ogretega in svetlega prostora.
Slika
psevdonim
Guru
Guru
 
Prispevkov: 342
Pridružen: 23 maj 2007, 21:51
Kraj: Slo

Re: Baobab, kruhovec, Adansonia digitata

OdgovorNapisal/-a Sergej » 05 jan 2011, 22:47

Torej vsaj nekaj uspeha - bravo!
Jaz sem to očitno precej naivno posadil kar v vrt. V prepričanju, da bo to začetek julija, tako kot v Afriki, takoj kalilo. Kakih 100 fižolčkov po dva v jamico. Ko ni bilo nič, sem dal v steklen kozarec in na balkon na sonce in zopet nič. Trije ali štirje so malo nabreknili. Potem sem začel razmišljat, da mogoče rabi za aktivacijo kakšno gnitje in sem dal močit še eno serijo z malo sadja in par zrn kvasa. Občutek sem dobil, da so malo bolj nabreknili. Nobeden pa ni pokazal kalčka. To je bilo že septembra in ker je temperatura padla, sem odnehal. Zdaj razmišljam, koliko lahko motijo nihanja temperature. Vendar to ne gre skupaj z dejstvom, da raste precej visoko proti sahari in tam naj bi bile noči precej hladne. Imaš kakšno idejo?
V Afriki to kali 'trenutno'. Pest semen kar v kompostni kup, po enem tednu šop do nekje 5 cm visok, po treh tednih so bili preko 30 cm. Ne moreš verjet, kaj gre to pokonci.
Pri namakanju v vodi sem opazil, da kalijo z zamikom. Vsaj dan je kakšen pokazal kalček in nekaj več je bilo nabreklih z mehko ovojnico. V enem tednu je cca 1/3 oživela. Ostali so pa čakali.
Kje si dobil semena, če smem vprašat?
LP
Sergej
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 04 jan 2011, 10:42

Re: Baobab, kruhovec, Adansonia digitata

OdgovorNapisal/-a psevdonim » 06 jan 2011, 00:11

pet semen, iz katerih sem po nekajmesečnem mrcvarjenju semen na vse možne načine (velika vročina, mraz, vlaga, suša,...) dobil eno rastlino na sliki spodaj, je iz Nemčije, naslov http://stores.ebay.de/Tropisches-Querbeet .
To drevo sem zamenjal za figo; sedaj je na Primorskem in je menda še živo.

Mali zavoj semen (okoli 50 komadov), iz katerih je rastlina na sliki zgoraj, pa je iz Južne Afrike, naslov http://www.silverhillseeds.co.za/ .
Zanimivi sta mi bili še kigelija in moringa - to sem dobil iz Indije, naslov http://www.gautamglobal.com/ .

Če si s tem poskušal v Afriki, kjer, predvidevam, si semena nabral, je tam verjetno drugačna klima - drugačne temperature, drugačna vlaga, mogoče tudi drugačna svetloba. Jaz se s temi eksoti nimam več volje ukvarjati, ker pozimi nimam kam z njimi in mi vse propade.
Slika
psevdonim
Guru
Guru
 
Prispevkov: 342
Pridružen: 23 maj 2007, 21:51
Kraj: Slo

Re: Baobab, kruhovec, Adansonia digitata

OdgovorNapisal/-a Sergej » 06 jan 2011, 22:24

Neka razlika je, samo pojma nimam kaj jih aktivira. Glede na vse druge finte tega drevesa, se mi zdi, da me nič več ne bo presenetilo.
Če bi se kdo 'igral' s tem, naj mi prosim javi, ker imam še kar nekaj semen. Da bomo lahko izmenjali kakšno izkušnjo in idejo. Mene zanimajo kalčki in listi. Oboje je manreč zelo okusno in poleg tega že v kategoriji super hrane. Čeprav se bojim, da bo za liste tukaj prepočasi rastel.

Psevdonim, hvala za informacije in LP
Sergej
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 04 jan 2011, 10:42

Re: Baobab, kruhovec, Adansonia digitata

OdgovorNapisal/-a ban » 12 jul 2012, 11:48

Pozimi sem bil na Madagaskarju in sem bil tako fasciniran nad temi giganti, da sem domov prinesel nekaj semen: 2x Adansonia suarensis, 20x Adansonia digitata in 4x Adansonia grandidieri. Od tega mi je vzklilo 3 A.digitata in 2 A.grandidieri. Nato sem preko eBaya naročil še A.suarensis, A.digitata, A.fony, A.perrieri, A.za in A.madagascariensis. Od tega mi je vzklilo: 5/6 A.digitata, 2/5 A.perrieri, od ostalih pa 1/5, medtem ko mi A.suarensis (spet) ni vzklil nobeden. Na internetu in v knjigi (The Baobabs: Pachycauls of Africa, Madagascar and Australia) pravijo, da je treba lupino malo poškodovati (lupina je zelo trda in debela cca 0.5 mm) in jih nato namočiti v vroči vodi in pustiti namočene 24 ur. Nato jih posadiš v bolj peščeno zemljo, skrbeti je treba, da je vedno vlažna. Na ta način so ugotovili, da je kaljivost najboljša.
Jaz sem storil naslednje: z nožkom sem jih malo zarezal povsod, razen tam, kjer pride kalček ven. Nato sem jih namočil v skoraj vreli vodi za 24 ur in jih nato posadil v zemljo za kaktuse, kateri sem primešal 1/3 kremenčevega peska. Imam jih na soncu čez cel dan in očitno jim dobro dene, saj rastejo kot nori. Verjetno za samo kaljenje to ni ravno najbolje, saj so lončki vsak dan popolnoma presušeni, zvečer pa jih namočim, dopoldne pa se "kuhajo" na soncu.
Pravijo, da so za vzgojo najtežji A.suarensis (najbolj) in A.madagascariensis, saj so najbolj nagnjeni h gnitju. Sedaj sem ponovno naročil 10 semen A.suarensis, saj želim, da vsaj eden vzklije. Problem je tudi, ker redko preživijo prvo sušno obdobje (pri nas zima), če pa preživijo, za naprej ni problema.
Bom prilimal še kake slike, najprej moram priti domov in poslikati.
ban
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 12 jul 2012, 10:30

Re: Baobab, kruhovec, Adansonia digitata

OdgovorNapisal/-a Miško » 12 jul 2012, 11:54

Jaz sem ga videl v drevesnici omoriki sam mislim da je bil zadnji???
Uporabniški avatar
Miško
Guru
Guru
 
Prispevkov: 173
Slike: 6
Pridružen: 03 sep 2011, 14:38
Kraj: Trbovlje


Vrni se na Sadje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost