kdaj zunaj posaditi sadiko????

Vsi pripomočki, potrebni za pravilno in uspešno vzgojo zunanjih rastlin.
Lončki, zemlja, pesek, podstavki, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

kdaj zunaj posaditi sadiko????

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 12 dec 2003, 01:03

Ojla,

mogoče sem sfalila forum, pa ta tema ne spada sem :oops: ampak: že večkrat sem naletela na razhajanje mnenj okoli tega KDAJ POSADITI SADIKE.
Nekateri omenjajo rastlinske sokove, ki naj jih pri sajenju "nebi bilo" (kadar rastlina miruje) in da šele takrat rastlino posadiš. Če je rastlina v mirovanju, kakšne so prednosti sajenja jeseni, saj rastlina počiva do pomladi?
Prepričana sem namreč, da je za uspešno posaditev potrebno poskrbeti, da se koreninski sistem čim hitreje lepo razvije in "ugnezdi" v novem okolju, saj je od tega odvisna nadaljna rast sadike. Kako pa to zagotoviti pozno jeseni?
Večina današnih vlončenih sadik, je vlončena tik pred prodajo (sploh uvožene), zato so korenine poškodovane in nerazvite (vsaj ta drobne so vse potrgane). Večini sadik, je potrebno glavne korenine prirezati, da spodbudiš rast ta malih, velikokrat, je potrebna tudi rez na sami sadiki.
Koliko časa nova sadika sploh potrebuje, da lahko rečemo, da se je "prijela"? Spomladi to opazimo, saj ko začne brsteti in rasti, smo lahko prepričani, da nam ni propadla. Kako pa to veš pozimi?
Mar ni večja nevarnost, da se nam sadika tako pozno jeseni posuši (če vreme po saditvi ni še nekaj? časa nad ničlo in jo ne moremo zaliti) ali pa zgnije (če so korenine mokre in potem pomrznejo)?
Glavno vprašanje pa je - a rastlina med mirovanjem sploh kaj rabi posebne nege in zalivanja, saj se sokovi ne pretakajo, ker miruje?

Mogoče sem preveč zakomplicirala, samo rada bi vedela vaše mnenje in izkušnje, predvsem pa prednosti in slabosti sajenja pomladi in jeseni :roll:
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana

kdaj saditi

OdgovorNapisal/-a borutcerkvenic » 12 dec 2003, 09:31

Klavdija živijo!
Pa si res zakomplicirala zadevo.
Kolikor so mene naučili ti moram povedati sledeče. Kadar smo sadili v jeseni, nismo rastlin, dreves, grmovnic... nikoli še posebej zalivali, ker je pozno v jeseni (mesec november) zemlja zadosti mokra. Res pa je, da smo stalno pripravili rastišče za te rastline. Izkopali smo luknjo, dodali nekaj gnoja, če je v zemlji voluhar ali kakšna druga žival, ki je korenine in korenice smo dali rastlino v žičnati ovoj, včasih je dedek korenine zavil v juto. Zakril z zemljo in na vrh še dodal nekaj gnoja, steblo pa obdal z plastiko, ali prebarval z godljo iz apna, da je pregnal zunanje živali, ki se hranijo z lubjem. Nato, pa pustil do spomladi, ko smo videli če se je rastlina ob mirovanju prijela ali posušila.
Če smo rastline posadili spomladi (mesec marec) je bil postopek enak, samo da rastline niso pozimi počivale. Zato so porabile več soka in ponavadi pravijo, da takšne rastline slabše rodijo???

Lep pozdrav!

Borut
CRGA
borutcerkvenic
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 227
Pridružen: 08 maj 2003, 17:46
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 12 dec 2003, 10:31

Ojla,

se pravi je rodnost pri pomladanskih saditvah manjša, samo a to se pozna vsa leta? Sadna drevesa običajno še ne pustimo "roditi" prav kmalu. A to isto velja tudi za cvetenje okrasnih rastlin, se manj bogato razcvetajo?
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a sadjar » 12 feb 2004, 15:55

Po mojih izkušnjah je bolje sadiko posaditi jeseni. Saj s tem pridobiš skoraj celo leto. Če sadiko posadiš šele spomladi, rabi do maj čas da se ukorenini, medtem, ko jesenska v tem času naredi še veje.

Ugotovil sem, tudi da zimsko presajanje ni nič slabše od jesenskega. Ko se pozimi toliko ogreje, da se da presajat je dobro presaditi še tisto, kar jeseni nisi uspel.

Naj ti dobro raste. Pa kar koli že.
sadjar
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 60
Pridružen: 26 nov 2003, 21:46
Kraj: lj

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 12 feb 2004, 19:36

Ojla,

hvala! Upam, da bo raslo- vse! :wink:
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Pripomočki za vzgojo zunanjih rastlin

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost