ličinke majskega hrošča

Predlogi za nove forume, prestrukturiranje forumov, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

ličinke majskega hrošča

OdgovorNapisal/-a jaki » 07 jun 2007, 23:21

Pozdravjeni! Imam eno veliko težavo v zelenjavnem vrtu.V zemji so se mi pojavile ličinke majskega hrošča,ki mi odžirajo korenine pridelka. :( Zanima me kako bi se jih lahko na naraven način znebil in kaj je sploh vzrok za naselitev le teh,ker jih prejšnja leta nisem zasledil?
jaki
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 9
Pridružen: 07 jun 2007, 22:31
Kraj: ajdovščina

OdgovorNapisal/-a muha » 08 jun 2007, 21:01

Ta nadloga :twisted: :twisted:
Sem jih imela za izvoz. Kjerkoli sem zemljo dvignila, je bilo kaj ogrcev spodaj. Zalezli so se mi celo v lončnice :twisted: :twisted: .
Potem je prišel pa krt :D . Pozimi je pospravil kompostnik, spomladi prevrtal vrt, čez leto pa čisti trato :wink: . Sedaj je komaj še kje najti kakšnega. Aja, pa vse velike hraste v bližini so posekali zaradi novogradenj. Odrasel majski hrošč se zelo rad zadržuje v bližini hrastov. To vem še iz otroških let, ker so nam puncam mulci radi nagajali tako, da so jih stresali z vej na nas, ko smo stale po hrastom in se na vse grlo krohotali, ko smo vreščale in skakale kot ponorele naokrog :wink:.
Ličinke očitno predvsem ljubijo kompost - ali pa preperel gnoj. Tam sem jih našla še največ. Si jih mogoče dobil s hlevskim gnojem??
Boljšega nasveta ne vem kot to, da ne preganjaš krta, če ga imaš v bližini.
Lp
muha
Guru
Guru
 
Prispevkov: 664
Pridružen: 25 maj 2005, 20:46
Kraj: Medvode-okolica

OdgovorNapisal/-a jaki » 09 jun 2007, 08:33

Dobil sem jih verjetno s hlevskim gnojem,toda da so se v tako velikem številu namnožili je verjetno kriva tudi mila zima.
Znebiti se jih bo pa težko :evil:
jaki
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 9
Pridružen: 07 jun 2007, 22:31
Kraj: ajdovščina

OdgovorNapisal/-a muha » 09 jun 2007, 11:26

Mogoče pa le. Od jajčeca do ličinke menda traja 4 leta. Že od doma se spomnim, da je bilo vsako četrto leto "hroščevo leto", takrat je izgleda dorasla večina. Če odrasli izvaljeni majski hrošči pri tebi ne bodo imeli pripravnega kraja za odlaganje jajčec, se bo nadloga zmanjšala.

Lp
muha
Guru
Guru
 
Prispevkov: 664
Pridružen: 25 maj 2005, 20:46
Kraj: Medvode-okolica


Vrni se na Predlogi za forume

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron