zantedeschia calla

Med cvetoče rastline uvrščamo rastline, ki v naše prostore prinašajo svežino, raznobarvnost, poživitev...
Anemone, Anthurium, Azelea, Begonia, Camellia, Clivia, Plumeria, Tacca, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

zantedeschia calla

OdgovorNapisal/-a ksnmzamb@hotmail.com » 08 mar 2008, 15:15

Lep pozdrav za dan žena sem dobila rožo zantedeschia calla . Zanima me kako jo zalivati ,kakšna svetloba je najprimernejša,ali jo moram preseduti?? Prosim za pomoč .
ksnmzamb@hotmail.com
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 08 mar 2008, 14:30

Re: zantedeschia calla

OdgovorNapisal/-a Green Oasis » 08 mar 2008, 15:57

ksnmzamb@hotmail.com je napisal/-a:Lep pozdrav za dan žena sem dobila rožo zantedeschia calla . Zanima me kako jo zalivati ,kakšna svetloba je najprimernejša,ali jo moram preseduti?? Prosim za pomoč .


Sobna kala

Sobna kala ali škrnicelj je že dolgo znana okrasna rastlina, ki izvira iz Južne Afrike. V svoji domovini raste v močvirju, kjer je več kot pol leta dobesedno v vodi. V času sušnega obdobja, pa se zaradi suše nadzemni deli posušijo. V tleh pa ima koreniko, kjer so shranjene rezervne snovi, da rastlina znova požene, ko nastopijo padavine.
Sobno kalo nekateri vzgajajo tako, da jim cveti v poletnem času, drugi pa jo vzgajajo pozimi. Poleti je že drugih cvetočih rastlin veliko. Če želimo, da nam bo cvetela pozimi, potem posadimo koreniko v jeseni v svežo prst. To naj bo kombinacija R- substrata in navadne vrtne prsti. Posajeno koreniko zalijemo z pripravkoma Previcur in Octave, da preprečimo pojav koreninske gnilobe. Lonček postavimo na svetlo in toplo mesto. Ko pa rastlina požene popke in ko ti pokažejo svojo barvo, jim znižamo temperaturo, da bodo rastline dalj časa cvetele.
Rastlino celo rastno dobo redno zalivamo in redno dognojujemo s tekočim gnojilom Cvetal za cvetoče rastline.
Ko pa rastlina spomladi preneha s cvetenjem in ko mine nevarnost pozebe, jih posadimo ven na vrt, kjer si bodo korenike nabrale novih moči. Gredico, kamor jih nameravamo posaditi, že marca dobro pognojimo. Po 15 maju, ko mine nevarnost pozebe, jih posadimo na vrt. Čez celo poletje, to je do avgusta jih redno zalivamo in redno dognojujemo. Konec meseca avgusta pa rastlino vzamemo iz zemlje in prenesemo nekam na suho, kjer jih pustimo počivati. Ta počitek naj traja vsaj 6 tednov, lahko pa tudi več. To pomeni, da jih v tem času držimo popolnoima suhe. V tem času se nadzemni deli posušijo. Mi pa ob končanem počitku, odstranimo suhe liste in koreninsko grudo razkopljemo. Drobne korenike ločimo in posadimo posebej. Debele korenike pa posebej. Debele korenike bodo namreč pozimi cvetele, drobne pa ne. :wink:
Na svetu lepše rož´ce ni, kot je moja Slovenka!
http://greenoasis.50webs.com/
Green Oasis
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 81
Pridružen: 27 feb 2008, 19:35
Kraj: PTUJ

OdgovorNapisal/-a ksnmzamb@hotmail.com » 08 mar 2008, 17:56

jaz zivim v bloku kaj ne morem imeti calle na okenski polici
ksnmzamb@hotmail.com
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 08 mar 2008, 14:30

OdgovorNapisal/-a Sadrika » 09 avg 2008, 21:49

Zdravo!
Pri Bakkerju sem naročila gomolje sobne Calle in mi je tudi pognala, cvetela, kmalu pa so se listi povesili in tudi cvetela več ni, zdaj so listi začeli še rumeneti... Kaj delam narobe? Zalivam jo 2x tedensko, 1x tedensko ji dam tekoče gnojilo.
Zanima me tudi, če moram gomolje, glede na to, da je sobna calla, pobrati iz zemlje čez zimo, ali je dovolj, da jo pač neham zalivati?

Hvala lepa in Lp

S
Sadrika
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 08 avg 2008, 08:57
Kraj: Celje

Re: zantedeschia calla

OdgovorNapisal/-a panvinnie » 20 feb 2011, 17:21

Živjo!
Se zavedam da je zadnja objava v tej temi stara kot zemlja, vendar imam enak problem kot moja predhodnica. Kalo imam 8 mesecev, zalivala sem jo, ko je bila zemlja suha, vendar sem jo takrat namočila, popila je toliko vode kot je rabila, nato pa sem jo dala nazaj na takšno polsončno lego... no, čez nekaj časa se je posušil prvi cvetek... nato drugi... tretji, pred kakšnim tednom pa sem odstranila še zadnjega - posušenega... :? zdaj opažam, da tudi listi začenjajo rumeneti in proti koncu so nekateri že suhi, tam pa tam se kateri čisto posuši, zanima pa me, kaj naj sedaj naredim. jo pustim, porežem, presadim, dam iz lončka (kam potem z njo) or what?? namreč vsem nam je v veliko zadovoljstvo to, da vidiš da je rožica spet naredila kakšen nov listek, popek ali kaj podobnega, vendar pri moji kali to ni videti...
Prosim, če bi kdorkoli vedel kaj in kako, da mi pomaga.
(sem prebrala v neki drugi temi, da je treba gomolj dati na gredo, pustiti, gnojiti, zalivati, nato skopati in pa spet posaditi... ali se mora to delati tudi s temi kalami ki so v prvi meri kot sobne rastline?)

oh ja, prosim, pomagajte mi jo rešiti :P :D

Hvala!! lp
panvinnie
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 20 feb 2011, 16:35

Re: zantedeschia calla

OdgovorNapisal/-a babykaa » 13 sep 2014, 16:07

Pozdravljeni.Mene pa zanima sledece.Koliko in na koliko casa zalivat kalo?Imam jih v dnevni sobi,kjer je veliko svetlobe.Hvala za odgovor :)
babykaa
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 13 sep 2014, 16:04


Vrni se na Cvetoče sobne rastline

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek
  • zantedeschia calla 2
    Napisal/-a jaša2 » 20 avg 2008, 13:15
    2 Odgovori
    11590 Ogledi
    Zadnji prispevek Napisal/-a greeny Poglej zadnji prispevek
    20 avg 2008, 22:33
  • Calla
    Napisal/-a Mladič » 02 okt 2006, 18:44
    2 Odgovori
    4593 Ogledi
    Zadnji prispevek Napisal/-a Mladič Poglej zadnji prispevek
    03 okt 2006, 15:45

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost