Ukoreninjanje vijolic

Med cvetoče rastline uvrščamo rastline, ki v naše prostore prinašajo svežino, raznobarvnost, poživitev...
Anemone, Anthurium, Azelea, Begonia, Camellia, Clivia, Plumeria, Tacca, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Ukoreninjanje vijolic

OdgovorNapisal/-a FlashM... » 30 sep 2005, 12:35

Mineva že kar 2 meseca odkar sem v zemljo vtaknil listke vijolic, katerih peclje listov sem najprej malce pomočil v Korex (sredstvo za ukoreninjanje). Listi so se že po 3 tednih ukoreninili in se zelo lepo napeti in mesnati.

Zdaj pa me zanima, kdaj lahko pričakujem, da bodo iz teh ukoreninjenih listov začeli poganjati novi listi oziroma kdaj se bo iz teh listov razvila nova vijolica?

Zaenkrat jih zalivam še od zgoraj, ker verjetno koreninice listov še ne segajo dovolj globoko, da bi dobile vodo iz podstavka. Ali pač?
FlashM...
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 13
Pridružen: 26 avg 2005, 14:18
Kraj: Ljubljana

Ukoreninjenje vijolic

OdgovorNapisal/-a muha » 30 sep 2005, 13:02

Je treba včasih kar veliko potrpljenja. Se zgodi, da traja tudi nekaj mesecev :? , drugič spet pa kar hitro poženejo. Kje je razlog ne vem. Se mi zdi, da gre hitreje, če jih ukoreniniš v vodi in jih daš v zemljo, ko že v vodi naredijo prve listke. Dokler so listi čvrsti je vse v redu. Zalivati jih je za zdaj še bolj priročno od zgoraj - samo, da ne zmočiš lista. Pravzaprav vijolicam zalivanje od zgoraj nič ne škodi, gre le za nevarnost, da zmočiš liste, ki potem dobijo "fleke" ali/in začnejo propadati. Vijolice se sicer rade ukoreninijo tudi brez kakršnihkoli dodatkov.
Ko listki malo zrastejo (2-3 cm) že lahko ugotovimo, koliko rastlinic bomo dobili iz enega potaknjenca. Če želimo lepe vijolice, posamične rastlinice ločimo in vsako posebej posadimo v (majhne) lončke.

Lp
muha
Guru
Guru
 
Prispevkov: 664
Pridružen: 25 maj 2005, 20:46
Kraj: Medvode-okolica

VIJOLICE

OdgovorNapisal/-a marja » 30 sep 2005, 13:55

Iz izkušenj vam lahko povem, da vijolice hitro zrastejo in zacvetijo, če liste vkoreniniš v pravem času - v vodo jih daš v aprilu, maju, hitro razvijejo koreninice v vodi, potem pa tudi v zemlji hitro zrastejo listki. Nedolgo nazaj sem liste poskušala vkoreniniti - vse zgnije in nikjer niti ene koreninice,...Pač vse ob svojem času.
marja
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 19
Pridružen: 23 maj 2005, 13:37

Ukoreninjenje vijolic

OdgovorNapisal/-a muha » 30 sep 2005, 16:05

Ja, Marja, se strinjam s Teboj, čas mora biti pravi. A, če listi ne zgnijejo, takrat pride na vrsto potrpežljivost. Zadnji tak primer sem imela s potaknjenci, posajenimi direktno v zemljo enkrat jeseni, celo zimo so bili listki lepi in zdravi, pognali pa so šele, če se prav spomnim, enkrat marca naslednje leto!

Lp
muha
Guru
Guru
 
Prispevkov: 664
Pridružen: 25 maj 2005, 20:46
Kraj: Medvode-okolica

OdgovorNapisal/-a FlashM... » 30 sep 2005, 16:47

Kako pa damo listke v vodo, da se ukoreninijo? A mora listek gledat ven iz vode?

Moji listki so se zelo lepo ukoreninili v zemlji, saj sem enega od njih dal ven in se lepo vidi kako je naredil veliko novih koreninic. Zdaj pa samo se cakam, da pozenejo prvi listki.

Se zmeraj pa mi ni jasno kako iz enega potaknjenca nastane več rastlinic... In kako jih potem locimo....
FlashM...
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 13
Pridružen: 26 avg 2005, 14:18
Kraj: Ljubljana

Ukoreninjenje vijolic

OdgovorNapisal/-a muha » 30 sep 2005, 17:30

Odrežeš list s pecljem, daš ga v tak kozarec, da sega pecelj do dna, list pa čez rob. Lahko v steklen kozarec, ali pa kar od jogurta. V vodi sme biti le pecelj, list pa ne. Jaz počakam, da poleg koreninic začne delati tudi majcene listke. Začuda, čeprav so vseskozi v vodi, ne gnijejo. Nato list z zametki poganjkov presadim v zemljo tako, da poganjki gledajo iz zemlje
Glede ločevanja: se kar vidi, da jih je preveč na kupu in da bi bilo dobro razdeliti. Je pa kar malo "filigransko" delo. No, tudi če ne deliš, dobiš novo vijolico, a po mojih izkušnjah se prehitro zgosti in ni tako lepa (t.j. naokoli zeleni listi, v sredini pa sami cvetovi).
muha
Guru
Guru
 
Prispevkov: 664
Pridružen: 25 maj 2005, 20:46
Kraj: Medvode-okolica

OdgovorNapisal/-a muha » 14 mar 2007, 19:21

Bolje pozno, kot nikoli - danes so tu še sličice za prikaz delitve ukoreninjenih potaknjencev: (Hm, vrstni red slik je ravno obrnjen, glejte torej od spodnje navzgor). Potaknjenca (skupaj samo 2 listka) sta bila potaknjena direktno v zemljo.
Lp
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
muha
Guru
Guru
 
Prispevkov: 664
Pridružen: 25 maj 2005, 20:46
Kraj: Medvode-okolica

OdgovorNapisal/-a sasok » 14 mar 2007, 20:56

mi pa doma porežemo listke, čez jogurt lončke napnemo folijo za živija, na sredini naredimo luknjo in noter vtaknemo liste, tako da je pecelj v vodi, list se nikoli ne more zmočit :D :D :D :D
Slika
sasok
Guru
Guru
 
Prispevkov: 613
Pridružen: 15 okt 2006, 20:29

OdgovorNapisal/-a psevdonim » 03 jul 2007, 22:28

Prav tako sem kupil še semena enega zelo posebnega drevesa, ki ga tukaj v Evropi še nisem nikoli videl, raste pa namreč v malce toplejših krajih (Brazilija, Argentina, Indija...) in izvira iz Brazilije, prav tako odrasla rastlina prenese tudi temperature do -15 stopinj celzija oz 5 stopinj Farenhait. Posebnost tega drevesa pa je, da zelo lepo cveti, saj spomladi naredi ogromno modrih cvetov, ki rastejo v grozdih.
, je pisalo oktobra 2005. Je to pavlovnija ? Je kaj nastalo iz semen ? Bi bilo možno pripeti sliko ? Jaz sem jo "odkril" pred kakšnim mesecem, kupil semena, kupil sadike, nekaj sadik dobil podarjenih.... Kako pa je bilo z uvozom semen iz VB, ker takrat še najbrž nismo bili v EU ? Fitosanitarna inšpekcija, itd. ?
psevdonim
Guru
Guru
 
Prispevkov: 342
Pridružen: 23 maj 2007, 21:51
Kraj: Slo


Vrni se na Cvetoče sobne rastline

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost