hibiskusu rumenijo listi

Med cvetoče rastline uvrščamo rastline, ki v naše prostore prinašajo svežino, raznobarvnost, poživitev...
Anemone, Anthurium, Azelea, Begonia, Camellia, Clivia, Plumeria, Tacca, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

hibiskusu rumenijo listi

OdgovorNapisal/-a laponkica » 26 jul 2008, 18:00

pozdravček

imam hibiskus, ki sem ga 2 tedna nazaj presadila v novo zemljo in malce večji lonček, ker je že 3 leta bil nepresajen in nepognojen in tako dolgo tudi že ni cvetel. dobila sem ga od kolegice, ker se mu ni dovolj posvečala in mi ga je odstopila.. postavila sem ga na balkon, ki je obrnjen proti vzhodu. 2 dni nazaj so mu začeli rumeneti nekateri listi. zakaj se to dogaja in kaj naj naredim proti temu?????

prosim za pomoč, ker se na hibiskuse ne spoznam :(
--
*laponkica*
laponkica
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 44
Pridružen: 22 mar 2008, 21:23

OdgovorNapisal/-a laponkica » 26 jul 2008, 18:06

prej sem pozabila priložiti slikici, tako da ju sedaj...

Slika

Slika
--
*laponkica*
laponkica
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 44
Pridružen: 22 mar 2008, 21:23

OdgovorNapisal/-a tanja1 » 26 jul 2008, 19:15

Pozdravljena laponkica,

tvoj hibiskus ima pršice. Rade imajo visoke temperature in suh zrak. Škropiti ga boš morala z akaricidom. Poskusi mu dvigniti tudi zračno vlago. Jaz imam najboljše izkušnje s škropivom Vertimec ali Demitan. Boljši učinek boš dosegla, če boš pri škropljenju hibiskus položila na bok, da boš lažje škopila po spodnjih delih listov, kjer se tudi nahajajo pršice in ga pri tem obračala. Škropljenje ponoviš čez en teden. Poskusi zares poškoropiti vse liste, da bodo mokri po celi površini. Če ga imaš notri ga je dobro večkrat pršiti z mehko vodo. Če pa je zunaj, pa ga imej v polsenci, in ga ob dežju postavi na dež. V vsakem primeru pa je bolje, če je poleti zunaj, saj je tudi zračna vlaga zunaj višja, vsaj ponoči. Ob večdnevnih neprekinjenih nalivih pa mora biti pod streho, saj v takšnih primerih voda ne odteka dovolj hitro in mu lahko škoduje. Hibiskusi imajo radi zelo hranilno in rahlo kislo zemljo.

Če pa na spodnji strani listov ali okoli rastline letajo zelo majhne bele mušice, potem imaš rastlinjakovega ščitkarja. Tukaj pomaga samo Confidor in dvig zračne vlage.

V obeh primerih, pa moraš ukrepati zelo hitro, ker se zadevi zelo hitro širita.

Opazila sem tudi, da je pretegnjen. Hibiscuse rosa-sinensis moraš kar krepko obrezovati, da so lepi košati, močne rasti in bujno cvetijo. To se ponavadi dela tam februarja. Predlagam ti tudi, da poskusiš kaj več izvedeti o vrsti Hibiscus rosa-sinensis, ker so kar precej zahtevne. Ne bo ti žal.
Uporabniški avatar
tanja1
Guru
Guru
 
Prispevkov: 138
Pridružen: 17 dec 2007, 13:13
Kraj: dob

OdgovorNapisal/-a laponkica » 26 jul 2008, 22:33

hvala za tako izčrpen odgovor!!!!

bom v ponedeljek skočila v kalio po tale Vertimec ali Demitan. upam, da bo pomagalo.. torej so rumeni listi od teh pršic?? mušic za1x nisem opazila. upam, da jih ni.... naj počakam z obrezovanjem do februarja? pa zanima me, koliko ga je potrebno obrezati??

o tej sorti bom res malce pobrskala po spletu, da vidim, če kaj najdem. hvala še 1x!!!!
--
*laponkica*
laponkica
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 44
Pridružen: 22 mar 2008, 21:23

OdgovorNapisal/-a tanja1 » 27 jul 2008, 14:52

Zravo laponkica,

tiste rumene liste pa kar odstrani, ker si tako in tako ne bodo več opomogli. Skrbno jih zavrži nekam, da ne bodo prišli v stik z drugimi rastlinami, no vsaj tvojimi ne. Malo se hecam. Pršice so sicer tako majhne, da jih s prostim očesom ne vidimo. Vidimo samo poškodbe na listih. Za vsak primer vzemi s seboj v Kalijo še en list tvojega Hibiscusa. Jaz sem imela skoraj vsako leto težave s pršico na svojih hibiscusih, pa sem jih začela redno pršiti z vodo, tudi zunaj na vrtu in še preventivno jih škropim s škropivom v sušnem in zelo vročem obdobju. Sedaj imam mir in čudoviti mi delajo. Če boš rabila še kakšen nasvet, ti ga bom rada dala.

Prilagam ti sliko mojega najlepšega hibiscusa danes.
Slika

Slika
Uporabniški avatar
tanja1
Guru
Guru
 
Prispevkov: 138
Pridružen: 17 dec 2007, 13:13
Kraj: dob

OdgovorNapisal/-a laponkica » 27 jul 2008, 15:22

jooooj, čudoviti so!!!!!!!

tanja, res ti hvala za vse nasvete. brez tebe bi bila precej izgubljena.. v kolikor bom potrebovala še kakšen nasvet, pa bi se res rade volje nate obrnila!

hvala in lp
--
*laponkica*
laponkica
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 44
Pridružen: 22 mar 2008, 21:23


Vrni se na Cvetoče sobne rastline

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost