ciklama veni

Med cvetoče rastline uvrščamo rastline, ki v naše prostore prinašajo svežino, raznobarvnost, poživitev...
Anemone, Anthurium, Azelea, Begonia, Camellia, Clivia, Plumeria, Tacca, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

ciklama veni

OdgovorNapisal/-a Aldo » 23 nov 2006, 11:35

Tri dni nazaj sem dobil v dar ciklamo. Pa je že začela veneti, steblo s cvetovi, ki so bili pokončni, se se upognili in nekaj listov je uvelih, nekaj pa že drugačne barve-svetlo zelene. Pa tudi listi so kot da bi bili uveli, povešeni. Kaj se dogaja s ciklamo in kaj naj naredim?
Aldo
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 22 nov 2006, 12:41

OdgovorNapisal/-a zmajevka » 23 nov 2006, 16:33

Pozdravljen. Iz izkušenj ti lahko povem, da so ciklame precej neproblematične rožice, samo zalivanje je treba pogruntati. :wink: Če so premalo zalite, povesijo cvetove in liste, ampak jih zelo kmalu po tem, ko jih zalijemo, dvignejo in jim ni nobene pretirane škode. Večji problem je, če so zalite preveč. V podstavku nikakor ne sme stati voda (razen kakih 10, 20 minut po tistem, ko jih zalijemo), saj bo gomolj zgnil in potem je konec veselja. Preveri torej najprej, kako vlažna je zemlja in ciklamo zalij.

Razlog za svetlo zelene liste je lahko pomanjkanje železa, lahko pa tudi posledica slabega zalivanja ali pa se je rožica pri prenašanju prehladila - če je bila na hladnem predolgo.

Upam, da je samo žejna. Aja, še nasvet pri zalivanju: najboljše jo je zaliti takrat, ko začne povešati cvetove, takrat jo temeljito zalij, da voda priteče skozi zemljo v podstavek, nato pa čez 10 ali 20 minut preveri, če je voda še v podstavku jo nujno odlij. Jaz moje ciklame zalivam pozimi dvakrat na teden (od oka). 8)
zmajevka
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 85
Pridružen: 28 feb 2005, 12:06
Kraj: Ruše

ciklama na okenski polici?

OdgovorNapisal/-a Aldo » 28 nov 2006, 15:33

Hvala za prejšnji odgovor. Ciklama si je po zalitjutakoj opomogla :D Vendar nekateri listi so še vedno rumeni. Kaj bi to pomenilo

Pa še to-je dobro imeti ciklamo na okenski polici -na južni strani, torej na direktnem soncu?

Hvala že vnaprej za odgovor. Lp
Aldo
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 22 nov 2006, 12:41

OdgovorNapisal/-a gardenia » 02 okt 2007, 21:20

Lp.
Listi ki so svetlo rumeni ali rumeni jih potrgaj stran. Potem pa preveri če je rastlina dovolj vlažna, seveda ne sme biti pre-zalita. Voda se ne sme zadrževati v podstavku. Lahko pa je tudi da je ciklama, ki si jo dobil doživela nekakšen šok in z rumenenjem listov kaže znake. To še ne pomeni da ti bo šla v nič. Postavi jo na okensko polico na zahodno stran.
Če je ciklama premokra jo presadi v drug lonec in je 1-2 dni nič ne zalij, nato pa jo zmerno zalivaj. Lahko zalivaš na vrhu podstavka lahko pa v podstavek. Sam moraš biti previden ko zalivaš na vrhu lonca. Da ne boš zalival po gomolju, (lahko zalivaš po gomolju, vendar ne ob prehudem soncu ?). Če je ciklama suha, začnejo prav tako listi rumenet, to pa zato, da je iz ciklame čim manjšo izhlapevanje vode iz listov. Če sem ti lahko kako pomgal se priporočam....
Pa lep večer.
Aleksadner
gardenia
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 8
Pridružen: 30 sep 2007, 22:20
Kraj: Rogatec


Vrni se na Cvetoče sobne rastline

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost