ciklama pognala bunkice?

Med cvetoče rastline uvrščamo rastline, ki v naše prostore prinašajo svežino, raznobarvnost, poživitev...
Anemone, Anthurium, Azelea, Begonia, Camellia, Clivia, Plumeria, Tacca, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

ciklama pognala bunkice?

OdgovorNapisal/-a aliti » 03 mar 2005, 14:14

Pozdrav,
moja ciklama je naredila nekaksne bunkice (trenutno dve), ki sta obkrozeni z petimi listi, na koncu pa je nekaksna nitka. Vse skupaj je okroglo, raste pa na peclju kakrsni so pri cvetovih. Prosim, ce lahko poveste kaj je to. Ali se s to recjo da ciklamo razmnozit.
Uporabniški avatar
aliti
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 18
Pridružen: 03 feb 2005, 09:34
Kraj: Brežice

OdgovorNapisal/-a Nemesis » 03 mar 2005, 17:18

to je semenska glavica, ki čez nekaj časa postane rjava in suha. Nato poči in iz nje se vsujejo semena :D Veliko sreče!
LP, N
Nemesis
Guru
Guru
 
Prispevkov: 200
Pridružen: 14 feb 2004, 11:04
Kraj: Lj.

OdgovorNapisal/-a zmajevka » 07 mar 2005, 20:55

Hojla!
Doma imam kar nekaj ciklam, moja zbirka pa se počasi a vztrajno povečuje. A ta semenska glavica hudo izčrpa ciklamo? Jaz namreč redno odstranjujem odcvetele cvetove, bi pa bila vesela kakšnih poskusov s semeni? Kako sicer lahko "ulovim" semena in kako potem naprej? Kako dolgo kalijo in ali je mogoče iz njih doma vzgojiti nove ciklamce? Hvala
zmajevka
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 85
Pridružen: 28 feb 2005, 12:06
Kraj: Ruše

OdgovorNapisal/-a zmajevka » 03 maj 2005, 13:06

No, pa sem le ulovila semena ciklam iz semenskih glavic (kar nekaj različnih pomešanih med sabo), ki sem jih pred dobrimi tremi tedni tudi posejala. Sedaj že kar nestrpno čakam, kdaj bo kaj pogledalo iz zemlje. Zaenkrat se ni zgodilo še nič, po informacijah in izkušnjah neke znanke pa naj bi kaljenje pri ciklamah trajalo kar dober mesec ali pa še kaj več. Tako da imajo moje še malo časa, da me presenetijo :wink: . Ima morda kdo kakšne izkušnje s sejanjem doma pridelanega semena ciklam (ali pa morda tudi kupljenega, saj ne more biti dosti drugačno) :?: Sedaj čakam še na eno glavico, da se posuši, porjavi in mi prepusti semena v nadaljnjo obdelavo. Sporočim, ko bo kakšen napredek. :lol:
zmajevka
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 85
Pridružen: 28 feb 2005, 12:06
Kraj: Ruše

ciklama iz semena

OdgovorNapisal/-a aliti » 02 jun 2005, 08:46

Po mesecu in pol so me presenetile prve ciklame iz semena, ki sem ga sam vzgojil. Moj postopek je bil čisto preprost. Seme vtakneš v zemljo, skrbis da je zemlja vedno vlažna, vse skupaj sem postavil na okensko polico. Sicer so vzklile samo dve od devetih. Ko bo sprememba in ko bosta tidve večji jih poslikam in pošljem fotke.
Lp
Uporabniški avatar
aliti
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 18
Pridružen: 03 feb 2005, 09:34
Kraj: Brežice

OdgovorNapisal/-a zmajevka » 02 jun 2005, 10:22

Aliti, a si semena pokril z zemljo ali si jih pustil kar na vrhu? Meni sta namreč od prve serije (več kot 20 semen) vzklili samo dve, pa še od teh se bo ena posušila. Sem pa sedaj dodala drugo serijo (približno 10 semen) in upam, da bo bolj uspešna. Očitno je vzgoja ciklam iz semena kar zahtevna zadeva, ampak zato toliko večji izziv. Veliko uspeha tudi vsem drugim, ki poskušate podobno.
zmajevka
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 85
Pridružen: 28 feb 2005, 12:06
Kraj: Ruše

OdgovorNapisal/-a aliti » 05 jun 2005, 11:09

S semeni sem malce experimentiral. Dal sem jih v zemljo, tako da so bila pokrita cca. 2 mm pod površino, nekatera pa na površino samo malce sem jih pritisnil, da so bila malo vtisnjena v zemljo. Rezultat je sedaj dve:dve. Vsklili sta dve semeni, ki sta bili pod zemljo in dve, ki sta bili praktično na površju. Od devetih je to kar dober uspeh, čeprav pričakujem še katero. Vse skupaj imam na okenski polici v kotu, kjer ni preveč svetlobe in pazim, da je zemla vedno vlažna. Mislim, da je pomemben faktor prepih in direktno sonce, kar po mojih izkušnjah ciklamam ne paše. Ko bodo večje, napišem kaj več. Strinjam pa se, da je to kar lep izziv.
Lp
Uporabniški avatar
aliti
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 18
Pridružen: 03 feb 2005, 09:34
Kraj: Brežice

OdgovorNapisal/-a sandi » 17 sep 2005, 19:22

Oj,

Jaz sem tudi nekje junija poasadil nekaj semen ciklam, pa sem potem pozabil nanje, nato sem pred kakšnimi 3 tedni zraven posadil en potaknjenec ene sočnice. Zdaj pred par dnevi pa sem opazil kar nekaj listo in to od ciklam, zaenkrat je vzkalilo 5 semen.

Sandi
Naj cvetijo Kaktusi!
sandi
Guru
Guru
 
Prispevkov: 150
Pridružen: 15 mar 2004, 16:53
Kraj: Ruše

OdgovorNapisal/-a zmajevka » 08 okt 2005, 15:44

Jaz se po približno dveh mesecih sedaj veselim treh kalečih semen, od katerih pa ima ena rastlinca že miniaturne lističe. :P :P :P Upam, da se bo enako nadaljevalo pri drugih dveh, pa da bo vzklilo še kakšno semence. Tokrat se sploh nisem trudila, da bi jih pokrila z zemljo, pa so kar naenkrat začele rasti. Očitno semena rabijo svetlobo, pa tudi ogroooooomno časa, da vzklijejo. :wink:
zmajevka
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 85
Pridružen: 28 feb 2005, 12:06
Kraj: Ruše

OdgovorNapisal/-a zmajevka » 02 nov 2005, 13:00

Še enkrat jaz. Po enem mesecu, odkar sem zadnjič pisala, je tista ena ciklamca še vedno približno tam, kot takrat. Mislim, da se je en listek posušil, drugi pa zelooooo počaaaasi raste. :shock: Kot sem lahko videla, je vzklilo tudi nekaj drugih semen, dve klici sta se že posušili, nimam pojma, zakaj, druge pa se sedaj počasi prebujajo. :lol: Še vedno držim pesti, da mi uspe doma vzgojit vsaj eno. Me prav zanima, kakšne barve bodo cvetovi. :wink: Sicer pa mi kupljene cvetijo kot nore. Ena je tako polna, kot da bi jo pravkar prinesla iz cvetličarne. Veliko uspeha tudi vsem drugim, ki poskušate. :)
zmajevka
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 85
Pridružen: 28 feb 2005, 12:06
Kraj: Ruše

OdgovorNapisal/-a redtiger » 15 nov 2005, 16:47

Čau, se odločam za ciklamo ( jo nameravam kupit) pa me zanima, na kaj moram pazit, kje naj bi jo imela, da bo lepo uspevala? In kako je z zalivanjem? In še to, če kupim lepo ,cveteočo rastlino, ali mi bo npr. naslednje leto spet cvetela, ali po vaših izkušnjah ne cveti več? Hvala za odgovore in lp!
redtiger
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 34
Pridružen: 05 maj 2005, 12:20

OdgovorNapisal/-a zmajevka » 15 nov 2005, 17:01

Po izkušnjah ti lahko zagotovim, da bo ob pravilni oskrbi ciklama cvetela še več let. Moje prav te dni začenjajo na veliko cveteti :lol: , pa sem nekatere kupila že predlani, večino pa kar lani. Sama naravnost obožujem ciklame, pri oskrbi pa je tako. V bistvu so precej nezahtevne, rade imajo dovolj svetlobe, vendar ne nujno direktnega sonca, čeprav so moje tudi to prav dobro prestale. Sedaj jih imam na severozahodnem oknu, kjer ni všeč praktično nobeni drugi roži, ciklamce pa uspevajo kot nore. Kako jih je treba zalivati, ti bodo kar same pokazale. Jaz jih zalijem običajno šele takrat, ko se prvi listi, pa tudi cvetovi, začnejo povešati. Takrat jih obilno zalijem, tako da v podstavek priteče voda, to pa nato pustim kake pol ure, da se zemlja dobro napije (če je premalo, če zemlja torej takoj posrka vodo, je še dolijem), preostalo vodo pa je primerno odliti, ker tudi ciklame ne marajo mokrih nog :shock: . Dognojuješ jih enako kot vse druge sobne rože, po občutku, jaz tako nekako enkrat na mesec s Substralom. Še kaj? Aha, zelo pomembno je, da jih ne zalivaš preveč, ker bo gomoljček zagotovo zgnil (tudi to se mi je že zgodilo). Poleg tega moraš poskrbeti, da bo gomoljček (še posebno če boš rastlinco presajala) gledal iz zemlje - vsaj polovička, ki mora biti čista in suha. Da bodo res lepo izgledale in bogato cvetele je dobro sproti odstranjevati stare liste in cvetove (razen če hočeš seme) - to najbolje storiš tako, da primeš list čim bližje gomolju in ga zavrtiš okoli osi. Pozimi pa liste večkrat preglej, ker kaparji naravnost obožujejo ciklame :evil: . Če imaš še kakšno vprašanje pa kar vprašaj. Z veseljem bom odgovorila. Pozdravček vsem ciklamoljubcem. :wink:
zmajevka
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 85
Pridružen: 28 feb 2005, 12:06
Kraj: Ruše

OdgovorNapisal/-a redtiger » 15 nov 2005, 18:43

Najprej hvala za tako hiter in izčrpen odgovor :D Ja nameravam kupit ene 3 ciklame razlučnih barv, samo me malo skrbi, ker moji mami, ki jo je dobila kakšen teden nazaj listi množično rumenijo in odpadajo, je možno, da ima prevroče, no jst mam v sobi 20 stopinj, upam da ni preveč...
redtiger
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 34
Pridružen: 05 maj 2005, 12:20

OdgovorNapisal/-a zmajevka » 15 nov 2005, 18:50

Še enkrat pozdravček. Ciklame so kar precej občutljive na prestavljanje, zato je lahko za rumenenje in odpadanje listov kriv šok, ker ste jo prestavili iz cvetličarne domov. Sploh, če je bila vmes kaj dlje na hladnem. Vendar bi po mojih izkušnjah morala kar hitro priti k sebi. Tudi če bo odvrgla vse liste in bodo na njej ostali še samo posušeni peclji, ne obupajte nad njo. Zagotovo je za v smeti šele takrat, ko gomoljček zgnije, to pa ugotoviš tako, da ga s prstom potipaš in če se vdre ali pa še ga lahko brez najmanjših težav izpuliš iz zemlje, bo treba kupit drugo. S temperaturo ne bi smelo biti težav, ker imam jaz podnevi v sobi okoli 19 stopinj, rože pa na okenski polici nad radiatorji in prav lepo uspevajo. Ciklame so res prijazne rože, je pa res, da zahtevajo tudi kar nekaj potrpljenja, ko jim kaj ne ustreza. Preveri, če ni morda preveč zalita. V tem primeru jo pusti, da se povsem posuši, ko bo povesila liste (lahko tudi vse, kar se sicer zdi kruto) pa jo ponovno temeljito zalij, in bo že čez nekaj ur kot nova. Priporočam pa res temeljito zalivanje, raje enkrat na teden bolj obilno (kot sem napisala zgoraj), kot pa vsak drugi dan malo, ker tako voda samo zmoči zgornji del zemlje, ne steče pa globje v lonček, kjer so korenine. Pa kar brez strahu se odpravi v cvetličarno po ciklame. Super barve imajo, samo jaz več nimam prostora za rože. :wink:
zmajevka
Poznavalec
Poznavalec
 
Prispevkov: 85
Pridružen: 28 feb 2005, 12:06
Kraj: Ruše

OdgovorNapisal/-a redtiger » 15 nov 2005, 19:08

Čau, res najlepša ti hvala! Ja to s prostorom zna biti problem, samo zdaj, ko so kaktusi na prezimovanju, imam prostor, jupi... Ja grem po ciklame, čimprej :) :D
redtiger
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 34
Pridružen: 05 maj 2005, 12:20

OdgovorNapisal/-a redtiger » 12 feb 2006, 01:58

No, sem dobila eno lepo ciklamo, ampak zdaj po 10- dneh pa listi rumenijo, verjetno je šok, kaj se da narest? Ali je najbolje, da jo pustim pri miru in se bo unesla? Zmajevka, kaj bi/ si naredila ti v tem primeru?
Drugače lepo cveti, kaj naj naredim, če bo vse opdpadlo in ostane samo čebulica, ker zalivam jo tako kot si mi svetovala, tako da zgnila po mojem ne bo...
redtiger
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 34
Pridružen: 05 maj 2005, 12:20

Ciklama

OdgovorNapisal/-a metulj » 12 feb 2006, 10:27

Mene pa zanima, kdaj naj ciklamo presadim na vrt in kdaj naj jo potem zopet prestavim nazaj v hišo?

LP
Petra
metulj
Guru
Guru
 
Prispevkov: 200
Pridružen: 25 nov 2005, 12:44
Kraj: Črnomelj

OdgovorNapisal/-a redtiger » 12 feb 2006, 12:24

Danes sem potrgala 11 rumenih listov :(
redtiger
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 34
Pridružen: 05 maj 2005, 12:20

OdgovorNapisal/-a Mesojedka » 29 okt 2007, 19:20

Kdaj so semena ciklame zrela?
Mesojedka
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 16
Pridružen: 07 avg 2007, 00:50
Kraj: šentpavel

OdgovorNapisal/-a greeny » 18 jan 2009, 20:24

Slika

Mesojedka, si sama oplodila svojo ciklamo?

LP
Verde, que te quiero verde
Uporabniški avatar
greeny
Guru
Guru
 
Prispevkov: 166
Pridružen: 08 apr 2008, 19:53
Kraj: MS-LJ


Vrni se na Cvetoče sobne rastline

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron