Afriška vijolica

Med cvetoče rastline uvrščamo rastline, ki v naše prostore prinašajo svežino, raznobarvnost, poživitev...
Anemone, Anthurium, Azelea, Begonia, Camellia, Clivia, Plumeria, Tacca, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Afriška vijolica

OdgovorNapisal/-a shtrukeljchek » 12 dec 2006, 13:38

Prosim vas za pomoč. Za darilo sem dobila afriško vijolico in očitno sem jo preveč zalivala v krožniček in zdaj je začela gnit. Kaj naj naredim da ne bo propadla? Gnile liste in cvetove sem odrezala vendar tut listi zgledajo malce ubogo- kot da bi bli mal oveneli sam glede na to da so mesnati to ni tok očitno. Naj jo presadim? Po pravici povem da o rožah nimam pojma in da je to tut moja prva. Nočem da umre.
shtrukeljchek
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 12 dec 2006, 13:32
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a luna » 12 dec 2006, 14:30

Če so zgnile korenine (kar se pri afriški vijolici zgodi zelo hitro), potem ji skoraj ni pomoči. Lahko jo poskusiš presušiti. Pusti, da se zemlja čisto posuši, nato počakaj še kakšna 2 dni in zalij v podstavek. Če ji to ne bo pomagalo ti preostane samo še to, da jo pomladiš. Odreži 2 najlepša lista skupaj z 1 cm peclja. Pecelj po celi dolžini namoči v prašek za hitrejše okoreninjanje (rastni hormon - dobiš v Kaliji ali pa v kakšnem vrtnem centru), potisneš do lista v kislo zemljo (zemlja za rododendrone), postaviš na toplo, vlažno in ne presvetlo mesto in počakaš približno 4 - 6 mesecev. Zalivaš po potrebi, v podstavek, raje premalo kot preveč.
luna
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 20
Pridružen: 25 okt 2004, 21:03

OdgovorNapisal/-a muha » 13 dec 2006, 09:42

Kot pravi luna. Pripomnila bi le še, da gre tudi brez hormonov. Pri vijolici jih nisem še nikoli uporabila, pa je bilo ukoreninjenje vedno uspešno. Nasploh imam z njimi slabe izkušnje, le da ne vem, ali jih ne znam uporabljati, ali pa nimajo obljubljene učinkovitosti.

Lp
muha
Guru
Guru
 
Prispevkov: 664
Pridružen: 25 maj 2005, 20:46
Kraj: Medvode-okolica


Vrni se na Cvetoče sobne rastline

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost